Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - pizza hawajska

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 20:52
Temat postu: pizza hawajska
CIASTO:
1 kg mąki pszennej typu 550,
ok. 2 szklanek wody,
4 dkg drożdży świeżych,
2 jaja,
sól;

NADZIENIE:
1 puszka ananasów,
30 dkg żółtego sera (twardego) lub mozzarella,
10 dkg szynki w plastrach lub 10 dkg salami w cienkich plastrach,
przecier pomidorowy- najlepiej w kartonikach rzadki (grecki lub włoski),
drelowane faszerowane papryką oliwki- 30 szt.,
trochę marynowanej czerwonej papryki do przybrania,
przyprawa do pizzy- najlepsza firmy Kotanyi,
2 ząbki czosnku.




CIASTO:
Wyrobić ciasto drożdżowe (można mikserem) lekko przywierające do ręki. Uformować kulę, wysmarować oliwą i pozostawić do wyrośnięcia pod nakryciem (ok. 1 godz.). Wyłożyć na wysmarowane oliwą foremki (do pizzy) ciastem ok. 0.5 cm grubości i pozostawić na 15 min.

NADZIENIE:
Wycisnąć czosnek przez wyciskarkę do czosnku, przysmażyć na gorącej oliwie, dodać przecier pomidorowy (z kartonu) zagotować z solą i przyprawą do pizzy, dodać cukier do smaku.

Wyrośniętą w foremkach pizzę smarować obficie wystudzonym sosem pomidorowym, posypać startym na tarce żółtym serem, ułożyć pokrojone w paski plastry szynki, salami, odcedzone z soku plastry ananasa, paprykę marynowaną, oliwki, posypać przyprawą do pizzy.
Włożyć do gorącego piekarnika (220 st. Celsjusza) piec ok. 10-12 min.

Nasz rada (od Kuchmistrza):
Polecamy pizze posypać serem także po ułożeniu wszystkich składników (szynka, papryka, ananas itp.).

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group