Otwieracz napisał/a: |
Księża maj± pieni±dze np. za udzielanie chrztów itp. Państwo im nie płaci. St±d się bior± pieni±dze w Ko¶ciele. |
Z tacy ani jeden grosik nie idzie na księży. |
EDYCJA- Ubezpieczenia mają być rekompensatą za zagrabione po wojnie majątki. |
Księża mają pieniądze za chrzty, msze św. itp. Podatek płacą zryczałtowany. Altruisto- nie ściemniaj więc. Poza tym, jeśli dodatkowo pracują w szkole lub na uniwersytecie, mają jeszcze normalną pensję. Pracują jednak wtedy znacznie więcej, mają więc wyższe zarobki.
Nie słyszałem jeszcze, by ksiądz mówił kobiecie, że jej przeznaczeniem jest być bitą. Twierdzenie takie jest sprzeczne z religią katolicką i z praktyką Kościoła. Są to co najwyżej odosobnione przypadki. Dziwi mnie jednak, że najwięcej bredni na temat Kościoła gadają osoby niewierzące- przecież ich to zupełnie nie dotyczy, więc cóż im szkodzi? EDYCJA- Ubezpieczenia mają być rekompensatą za zagrabione po wojnie majątki. |
Agnieszka12 napisał/a: |
Jest to o Papiezu.. kiedy o tym usłyszała myslalam temu prosiakowi (Urbanowi) jego swinskie oczy... rozumiem kazdy ma swoje poglady ... ale powinni go za to skazac i napewno jest winny na co wskazuje prawo w konstytucji! Co Wy o tym s±dzicie? |
Ko�ciół jest "namiestnikiem Jezusa na ziemi", co wprost wynika z Biblii, którą radzę poczytać |
Cytat: |
Altruisto- odrzucając nauki Kościoła Powszechnego, ustanowionego przez Chrystusa nigdy nie poznasz Dobrej Nowiny. Przy okazji zaś- Kościół wskazany jest przy okazji w kilku innych miejscach Pisma.
|
Czytalem, nie raz - joszua nie mowil nic o zadnej organizacji. Byl przeciwnikiem jakiejkolwiek formalizacji religii. Odpusc sobie slowa 'ty bedziesz opoka, na ktorej zbuduje moj kosciol' bo zalozenia jezusa i te ktore realizuja kaplani byly zupelnie inne. |
Ko�cioła nie bronię, bo bronić go obecnie nie trzeba. Ja wam tylko wyja�niam stanowisko Ko�cioła w pewnych kwestiach, tłumaczę co jest napisane w Biblii itp. Jedynie was informuję- brakuje wam bowiem wiadomo�ci na tematy religijne, tak jak mi do niedawna. |
To "tłumaczę" to był skrót myślowy od- "przedstawiam wam prawdziwe tłumaczenie Biblii dokonane przez Kościół".
Frigg- nie kręć proszę. Znasz się na religii jak ja na psychologii, więc "nie ucz ojca jak dzieci robić". Pomyliłaś się, więc lepiej się po prostu przyznaj. EDYCJA: Mógłbym znowu zacytować Schoppenhauera... Poza tym picie alkoholu jest grzechem wówczas, gdy robimy potem rzeczy, których nie robilibyśmy na trzeźwo. Ja akurat i na trzeźwo, i po pijaku zachowuję się podobnie. |