Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - ...:::miesiaczka-w tym wieku?:::...

Olcia - Pon 24 Sty, 2005 16:58
Temat postu: ...:::miesiaczka-w tym wieku?:::...
Moze to pytanie jest głupie,ale dla mnie jest ono bardzo wazne...
Moja siostra ma dopiero 10 lat.Zawsze sie szybko rozwijala.W wieku 8 lat zaczely rosnac jej piersi mi natomiast w wieku 11 lat.Przedwczoraj dostala pierwsza miesiaczke.Ja miesiaczke dostalam jak mialam 12 lat i to bylo dla mnie juz bardzo wczesnie!Czy to normalne u cziewczynki 10 letniej ze w tym wieku moze dostac okres???Czemu ona sie tak szybko rozwija?
Anonymous - Pon 24 Sty, 2005 17:02
Temat postu:
To jej organizm decyduje kiedy ma zaxzac miesiaczkowacm,wiec jest ok Wink
Anonymous - Pon 24 Sty, 2005 17:18
Temat postu:
To całkiem normalne, moja starsza koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat, a skoro mówisz,że SIORKA zawsze sie rozwijała szybko to tymbardziej nie widze tu rzadnego "dziwactwa". To,że Twoja siostra dojrzewa tak szybko zależy od jej organizmu... Wink
Nikita - Pon 24 Sty, 2005 17:31
Temat postu:
To całkiem normalne Wink Każdy organizm jest inny i niepowtarzalny Wink Jedni się rozwijają szybciej, dródzy później. Zwykle odziedzicza się to genetycznie...
Pozdraviam
Olcia - Pon 24 Sty, 2005 17:57
Temat postu:
Nina_006 o genetycznosci to tu nie ma co mowic bo moja mama dostala miesiaczke jak miala 16 lat moja babcia (z tego co mama mi mowila) dostala jak miala 15 lat.Ja jak mialam 12 lat a moja siostra teraz (10lat) wiec sama widzisz...
Anonymous - Pon 24 Sty, 2005 18:05
Temat postu:
Ta, tak się mówi, że genetycznie. Moja mama zaczęła miesiączkować w wieku 17 lat, a ja? Ja miałam 11 lat jak dostałam pierwszy okres.
Wiesz, to całkiem normalne, każdy dojrzewa według własnego zegara biologicznego. Moja koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat. Zauważylicie tak w ogóle, że teraz dzieci szybciej dojrzewają? Są wyższe, wyglądają doroślej? W porównaniu do np. lat 70 to 10 latka wygląda jak 12 latka. Wink'
mroweczka - Pon 24 Sty, 2005 19:36
Temat postu:
Podpisuję się pod Femme Fatale. Ta teoria genetyki nie zawsze się sprawdza. Często,ale nie zawsze. U mnie się tak jakby sprawdziła...Różnica między nami(siostra,mama,siostra,ja) wynosiłą najwięcej rok.
A jednak okazuje się,że coraz częściej młode dziewczynki zaczynają miesiaczkować. I nie jest to nic strasznego.
Mróweczka Kwiat
Anonymous - Pon 24 Sty, 2005 21:16
Temat postu:
Tez za bardzo nie wieze w teorie genetyki. KAzdy rozwija sie tak jak mu kaze matka natura biggrin heh... no twoja siostra moim zdaniem chyba ma pecha... juz w takim wieku meczyc sie z kiesiaczka ? przechlapane..
Agentka - Pon 24 Sty, 2005 21:38
Temat postu:
No naprawdę teraz dzieci szybko dojrzewają. Zamiast cieszyć się dzieciństwem to juz się muszą np. z okresem męczyć. Kiedyś było inaczej...
Kicia91 - Sro 26 Sty, 2005 22:27
Temat postu:
No tak to nic dziwnego że dostała miesiaczke w wieku 10 lat chociaz dla mnie to wogóle dzewczyny powinny dostawac miesiaczki około 13-15 roku żecia
Tak jak mje poprzedniczki powiedziały to dopiero dziecko a juz musi sie meczyc z okresem... No ale teki jest życie..........
Anonymous - Sro 26 Sty, 2005 22:36
Temat postu:
Poprostu zal mi tych dzieci... nie wszystkie tak dojrzewaja ale wiekszosc i po co sie meczyc... ja mam 14 lat i mi nie spieszno za miesiaczka Smile
Anonymous - Sro 26 Sty, 2005 22:45
Temat postu:
Jesli dojrzewaja i maja miesiaczke - to juz z wlasciwego punktu widzenia sa to kobiety (kobietki jak wolicie). Razz
Mi tam ich nie zal, bo co ma byc to bedzie... Dojrzewaja - kiedys by i tak dojrzewaly. Owszem, jest to niewygodne bo czasami taka 10-latka nie wie co to jest okres, nie wie ze moze juz byc w ciazy i potem chodza takie brzuchate 14-stki po Polsce [piknym kraju Razz]. Ogolnie rzecz biorac to ja nie wiem czy tak sie teraz stalo. Mozliwe ze tak bylo wczesniej a nikt do tego uwagi ni przykluwal, mozliwe, ale nie na pewno, wiec sie o to klocic nie bede. Juz z tego co mi wiadomo wiadomosci w 4 klasie SP sa powiekszone o cykl itd. (przynajmniej 'za moich czasow' tego nie bylo, mmoze tylko w mojej szkole).
Faktem jest tez to, ze te 'kobiety' czesto sa poprostu dojrzale fizycznie, niedojrzale psychicznie i 'szpanuja', wyglupiaja sie. OGolnie to 10-latki nie sa przygotowane na wejscie w doroslosc, ale coz, tego zmienic nie mozemy, mozna tylko im 'pomagac' etc. Wink
AguSia :)) - Sob 29 Sty, 2005 10:06
Temat postu:
Twoja siostra po prostu dojrzewa szybciej. Moja koleżanka też dostała okres w wieku 10 lat, ja miałąm 11 a piersi mi zaczęły troche rosnąć pod koniec trzeciej klasy.
Załamana14 - Sob 29 Sty, 2005 12:25
Temat postu:
No to faktycznie jak dostala miesiączkę w wieku 10 lat to bardzo w czesnie ale to różnie wpływa na hormony,....A zalezy to od pokolenia..Zapytaj siemamy kiedy ona dostala pierwszy raz...
Anonymous - Sob 29 Sty, 2005 12:46
Temat postu:
Załamana14 napisał/a:
No to faktycznie jak dostala miesiączkę w wieku 10 lat to bardzo w czesnie ale to różnie wpływa na hormony

Załamana chyba ci siem cos pomieszało Wink Raczej hormony maja wpływ na dojrzewanie, a nie dojrzewanie na hormony Rolling Eyes
sami10 - Sob 29 Sty, 2005 16:00
Temat postu:
ja mam 11 i rosną mi piersi od 8 roku życia mam śluz od ponad roku i nie mam okresu ale koleżanka mojej koleżanki dostała jak miała 9 lat
Anonymous - Sob 29 Sty, 2005 21:03
Temat postu:
w wieku 9 lat ??? to raczej ściema
Miracle - Sob 29 Sty, 2005 21:30
Temat postu:
inspektor_nr4 napisał/a:
w wieku 9 lat ??? to raczej ściema

Jasne.Ja znam nawet dziewczyne ktora miala 8 lat i dotala.Teraz to wogole mlodsze pokolenie szybciej dojrzewa.
GirlX - Sob 29 Sty, 2005 21:42
Temat postu:
Jak 9 lat to malo to co powiedziec jak ktos ma niespelna rok ?!
Ogladalam na discavery taki program o dojrzewaniu i tak byla badana dziewczynka. Jeszcze nie umiala chodzic, miala pare miesiecy i juz zaczely rosnac jej piersi. Po kilku tygodniach wystapil u niej okres. Bylo pokazane jej zdjecie i jej biust byl wiekszy niz biust niektoorych dziewczyn z mojej szkoly.
Wniosek z tego taki - kazdy dojrzewa w swoim tepie.

PS. Pewnie pomyslicie ze zmyslam ale tak bylo naprawde, przynajmniej tak w telewizji moowili.
Anonymous - Sob 29 Sty, 2005 21:56
Temat postu:
GirlX napisał/a:
Ogladalam na discavery taki program o dojrzewaniu i tak byla badana dziewczynka. Jeszcze nie umiala chodzic, miala pare miesiecy i juz zaczely rosnac jej piersi. Po kilku tygodniach wystapil u niej okres. Bylo pokazane jej zdjecie i jej biust byl wiekszy niz biust niektoorych dziewczyn z mojej szkoly.

PS. Pewnie pomyslicie ze zmyslam ale tak bylo naprawde, przynajmniej tak w telewizji moowili.

Jak będziesz wierzyć w to, co mówią w TV to daleko nie zajdziesz.
Co do tej dziewczynki - fakt, mało prawdopodobne, ale są czasem takie błędy genetyczne, np. ona. Przypadek jest jeden na sto milionów. To raczej wybryk reguły, niż normalne roczne dziecko. Wink

Pozdrawiam. Razz
Agentka - Nie 30 Sty, 2005 12:12
Temat postu:
Ja czytalałam o takiej 7-latce co miała uz w wieku 5 lat okres a w wieku 7 lat była już calkiem dojrzała (piersi itp.) bo była chora na przedwzesne dojrzewanie i musisła brac drogie leki, i miała 140cm i niewiadmomo czy urośnie Rolling Eyes
Anonymous - Nie 30 Sty, 2005 12:38
Temat postu:
to musiała być jakaś choroba uwarunkowana genetycznie, coś nie tak z hormonami, bo u zdrowych ludzi to chyba niemożliwe Rolling Eyes
Anonymous - Nie 30 Sty, 2005 13:09
Temat postu:
inspektor_nr4 napisał/a:
to musiała być jakaś choroba uwarunkowana genetycznie, coś nie tak z hormonami, bo u zdrowych ludzi to chyba niemożliwe Rolling Eyes

No żadna zdrowa kobieta nie ma okresu od 5 roku życia. Wink
Akacja12 - Pon 31 Sty, 2005 15:04
Temat postu:
Pewna dziewczynka w wieku 5 lat miała raka i dostawała leki chemiczne te na chemioterapie, i tworzyły się jej włosy łonowe po prostu oznaki dojrzewania ale potem odstawila środek i zmiany zaczęły się cofać.
Anonymous - Pon 31 Sty, 2005 15:36
Temat postu:
Akacja12 napisał/a:
Pewna dziewczynka w wieku 5 lat miała raka i dostawała leki chemiczne te na chemioterapie, i tworzyły się jej włosy łonowe po prostu oznaki dojrzewania ale potem odstawila środek i zmiany zaczęły się cofać.

Ave!
Moze te leki miały hormony?
Anonymous - Pon 31 Sty, 2005 16:07
Temat postu:
te leki same w sobie hormonów pewnie nie miały, ale mogły wpływać na organizm tak aby hormony produkował.
Olcia - Pią 04 Lut, 2005 21:23
Temat postu:
[quote="Załamana14"]No to faktycznie jak dostala miesiączkę w wieku 10 lat to bardzo w czesnie ale to różnie wpływa na hormony,....A zalezy to od pokolenia..Zapytaj siemamy kiedy ona dostala pierwszy raz...[/quot

napisalam wczesniej kiedy mama dostala miesiaczke i kiedy babcia moze najpierw przesledz temat zanim cos napiszesz Mr. Green
ajeczka11 - Sob 12 Lut, 2005 16:27
Temat postu:
Spoko! Mi piersi zaczęly rosnąć w 3 klasie...A miesiączkę dostałam w wieku 12 lat;) Nie przejmuj sie nią!Wszystko powinno być OK!
pechowa ona - Sob 12 Lut, 2005 19:04
Temat postu:
Moja qmpela była na tzw. Zielonej szkole jak dostała miesiączki. Więc jak napisały poprzedniczki, nie ma się czym przejmować Wink Ja mam okres dopiero 5 miesięcy a chodze do 5 klasy czyli rocznikowo mam 12 latek. Dzisiaj jest juz 10 dzień "tego" świństwa... Do tego to jeszcze przez miesiąc mam okres tak po 5 dni i 2 dni przerwy...a teraz jest już 10... Myśle że do poniedziałku się do skończy Smile Pozdrawiam
mrufka - Nie 20 Lut, 2005 18:29
Temat postu:
"GirlX napisał/a:

PS. Pewnie pomyslicie ze zmyslam ale tak bylo naprawde, przynajmniej tak w telewizji moowili."

ja się dołączm do tej wypowiedzi. mojej siostrze co ma teraz 21 lat,jak miała rok zaczęły rosnąć piersi. oczywiście od razu rodzice powieżli ją do centrum zdrowia dziecka. a lekarz powiedział że niedługo urosną jej włosy łonowe, dostanie okres i umrze. a dostała dopiero okres jak miała 16 lat.!!!
katla_1 - Pią 01 Kwi, 2005 14:08
Temat postu:
ja mam 10 lat ale nie miesiączkuje i mam nadzieje , że szypko nie zaczne
nasty_girl - Pią 01 Kwi, 2005 14:19
Temat postu:
ja dostalam jakos w wieku 11 lat, i moja siostra tez jakos tak
potwora - Pią 01 Kwi, 2005 14:28
Temat postu:
Mozliwe- ja tez mialam 11 lat jak dostalam pierwszy okres ;p
panienka_wierzba - Pią 01 Kwi, 2005 16:27
Temat postu:
ja tam mialam 13 Wink i hm.. pół = )
Anonymous - Pią 01 Kwi, 2005 16:45
Temat postu:
Ja 11,5 =D Nie jest tak źle..... Wink
Anonymous - Pią 01 Kwi, 2005 19:35
Temat postu:
a ja powiem że pam pa ra ram..... nie pamiętam:D nie no eee to by było nie wiem od kiedy no niepamiętam.... buuu
Akacja12 - Pią 01 Kwi, 2005 19:56
Temat postu:
Ja tak jak Wierzba 13,5 biggrin
mroweczka - Pią 01 Kwi, 2005 20:14
Temat postu:
No...skoro sie tak juz wszystkie chwlaimy to ja dostalam tez jak mialam 13,5 Wink
aGa-) - Sob 02 Kwi, 2005 10:06
Temat postu:
A ja dostałam jak miałam 11 lat i 11 miesięcy. Smile
Anonymous - Sob 02 Kwi, 2005 11:03
Temat postu:
pazdziernik czy tam listopad '04 Razz /niecale 14 lat/
justka007 - Sob 02 Kwi, 2005 14:00
Temat postu:
To zależy od jej włąsnego zegara. Gdzieś czytałam, zę można dostać miesiączkę nawet, gdy sie ma 9 lat.
mroweczka - Pon 04 Kwi, 2005 20:10
Temat postu:
justka007 napisał/a:
To zależy od jej włąsnego zegara. Gdzieś czytałam, zę można dostać miesiączkę nawet, gdy sie ma 9 lat.

No pewnie,że można. Znam dziewczynki,które zaczęły miesiączkować w wieku 8,7 lat i nie jest to zadna nowosc...
AloneMoon - Wto 05 Kwi, 2005 22:41
Temat postu:
Eeee...ktos skasowal moj post ?! Neutral

Ja dosc niedawno dostalam pierwsza miesiaczke.Jakos 2 tyg. temu ;P
A teraz mam 12,5 lata.
Kazdy sie chwali...to ja tez Razz
ajeczka11 - Sro 06 Kwi, 2005 17:54
Temat postu:
matko myslałam że wreszcie skończymy ten temat... Confused
mroweczka - Sro 06 Kwi, 2005 19:53
Temat postu:
AloneMoon napisał/a:

Tak,skasował, bo kasował caly offtop a Twój post był gdzies w srodku i temu komus nie chcialo sie kasowac kazdego posta po kolei,specjalnie zeby zostawic Twoj,ale usunal wszystko za jednym razem.
Strasznie,nie?
AloneMoon - Sro 06 Kwi, 2005 20:00
Temat postu:
mroweczka napisał/a:
AloneMoon napisał/a:

Tak,skasował, bo kasował caly offtop a Twój post był gdzies w srodku i temu komus nie chcialo sie kasowac kazdego posta po kolei,specjalnie zeby zostawic Twoj,ale usunal wszystko za jednym razem.
Strasznie,nie?

Nie no! Straszne! Koniec swiata!Jak ten ktos mogl to zrobic! ;P
Ten ktos jest chyba leniwy Razz
Kein respekt...
mroweczka - Czw 07 Kwi, 2005 13:34
Temat postu:
AloneMoon napisał/a:
mroweczka napisał/a:
AloneMoon napisał/a:

Strasznie,nie?

Nie no! Straszne! Koniec swiata!Jak ten ktos mogl to zrobic! ;P
Ten ktos jest chyba leniwy Razz

Nie,nie jest leniwy. Ale nie bedzie kasowal kazdego poscku po kolei (z 3 stron) zeby ejden zostawic(zajmuje to ok godzine a nie mam tylko tego topicu na glowie), a dziewczynka ktora go napisala moze napisac to kjeszcze raz i korona jej z glowy nie spadnie.
Cytat:
Kein respekt...

No comments...
Reszta na PW.
Pozytywne flo - Nie 13 Lis, 2005 17:11
Temat postu:
Olcia napisał/a:
Nina_006 o genetycznosci to tu nie ma co mowic bo moja mama dostala miesiaczke jak miala 16 lat moja babcia (z tego co mama mi mowila) dostala jak miala 15 lat.Ja jak mialam 12 lat a moja siostra teraz (10lat) wiec sama widzisz...

Sama widzisz ze juz roznica miedzy Toba a Twoja mama wynosi 4lata!!!!! Dzieci dorastaja teraz syzbciej... nio i po cio z tego robic problem... ja miałam miesiaczke w wieku 9lat piersi mi zaczeły rosnac jak miałam 7,,, a teraz mam 14 regularnie miesiaczkuje jestem juz po tym całym okresie dojrzewania jeszcze tylko pare pryszczy mam... nio i gitez bo niektóre pannice dopiero zaczynaja...
Anonymous - Nie 13 Lis, 2005 20:26
Temat postu:
Ej,nie przeginasz troche?
Anonymous - Nie 13 Lis, 2005 20:54
Temat postu:
nie odkopuj starych tematów :/ jeżeli PW nie poskutkuje,zobaczymy jak zadziała ostrzezenie

zamykam
Anonymous - Nie 13 Lis, 2005 20:55
Temat postu:
btw. to tez jej juz pisalam pw. Razz

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group