Dzieci OnLine

Zwierzęta - Zęby i złodziej.

Anonymous - Czw 10 Lut, 2005 11:07
Temat postu: Zęby i złodziej.
Hej.
Jak wiadomo (albo i nie Razz) mam psa. 4 dni temu skończył 8 miesięcy. I mam z nim kłopot(y)
1. Czytałam, że psom wypadają zęby ok. 6 miesiąca. Mój ma 8 miesięcy i jeszcze żaden ząb mu nie wypadł, żaden się nie chwieje ani nic. Czy coś jest nie tak, czy to normalne? (może ja panikuję... Wink)
2. Mój pies to poprostu złodziej. :/ Kradnie wszystko co chce, jak chce i gdzie chce. Ostatnio miałam w kieszeni kutrki zapachowe husteczki, więc on w niespełna minutę mi je ukradł i rozniósł po całym domu. -___-'' Podobnie jest z bielizną, butelkami, książkami, miśkami - ze wszystkim! Próbowałam wielu sposobów oduczenia go, ale nic nie pomaga. Co robić? :/ Nie chcę mieć psa złodzieja...

Z góry dzięki. Wink
Sztona - Czw 10 Lut, 2005 12:24
Temat postu:
to tak:
1. Troszeczke panikujesz... Zęby mogą wypadać nawet jak pies ma 4 miesiące. Nie przejmuj się. (mój pies ma 5lat i ostatni ząb mu wypadł jakiś rok temu Smile )
2. To normalne. kup mu gryzak albo jak je te rzeczy to powiec "nierusz" i daj mu lekkiego klapsa. jak się nie posłucha to zrub tak jeszcze raz. powinno pomuc.

Sztona
Anonymous - Czw 10 Lut, 2005 15:54
Temat postu:
Sztona napisał/a:
to tak:
1. Troszeczke panikujesz... Zęby mogą wypadać nawet jak pies ma 4 miesiące. Nie przejmuj się. (mój pies ma 5lat i ostatni ząb mu wypadł jakiś rok temu Smile )

Ale chodzi mi o zmianę uzębienia, która ma nastapić w ok. 6 miesiącu życia. Tzn. tak gdzieś czytałam i możliwe, że panikuję, Wink (pod innymi względami osiągnął już dojrzałość [no wiecie Wink])

Sztona napisał/a:

2. To normalne. kup mu gryzak albo jak je te rzeczy to powiec "nierusz" i daj mu lekkiego klapsa. jak się nie posłucha to zrub tak jeszcze raz. powinno pomuc.

Sztona

Niestety - nie pomaga. Ma tysiące (no dobra, ok. 30) zabawek itd., ale on i tak woli kraść. :/ Żadne nagrody nie skutkują, ani nowy prezent (bawi się dzień, dwa i znowu kradnie) ani nic. Yh... <jeb>
Nikita - Czw 10 Lut, 2005 16:03
Temat postu:
Gabrielen chyba ukradłaś mi psa Wink Mój pies też ma 8 miesięcy i zachowuje się bardzo podobnie jak Twój Wink Tylko, że mój pies jest psem podwórkowym i gryzie swoją przepiękną budę 9 przepiekna to już przeszłość) , barierki na schodach, krzaki i wszstko co twarde i drewniane Wink Przenosi różne rzeczy z jednego końca podwórza na drugi, a pozniej dziwię się dlaczego mi wszystko znika Smile
Psiaki do roku życia są jeszcze szczeniakami i tylko figle im w głowie, no ale nie można pozwalać im na dużo, także klapsiki nie zaszkodzą Wink
A co do zębów to mojemu nie wypadł jeszcze ani jeden...Wypadają im zeby w wieku 6 miesięcy ? Neutral Eee...Nic mi o tym nie wiadomo Neutral Wink .
Olcia - Czw 10 Lut, 2005 22:27
Temat postu:
heh moj pies kiedys rozwalil poduszke w domu i calu pierz walal sie po mieszkaniu...mielam w domu zime w lato heh

A co do pieska to zeby nie kradl poprostu pilnujcie rzeczy moj piesek tez tak robi nawet dotej pory ( a ma juz 3 lata!) czesto wyjmuje slodycze z plecaka mojej siostry albo jej stroj od wf'u...odostaje klapsa i uspokaja sie a na nastepny dzien jest to samo ...ehh. Ja stosuje taka technike ze jak widze ze sie piesek czai zeby cos ukrasc to pokazuje mu ze nie wolno <nu nu nu> i on juz czai o co chodzi=]
Iśka - Pon 14 Lut, 2005 15:43
Temat postu:
Nina_006 napisał/a:
Tylko, że mój pies jest psem podwórkowym i gryzie swoją przepiękną budę 9 przepiekna to już przeszłość) , barierki na schodach, krzaki i wszstko co twarde i drewniane Wink Przenosi różne rzeczy z jednego końca podwórza na drugi, a pozniej dziwię się dlaczego mi wszystko znika Smile

Ninuś, jeśu Twój pies gryzie drewno (mój swego czasu gryzł taborety ;P) to znaczy ze brakuje mu bialka. Dwawj mu więcej bialego sera. Czasami oprócz mięsa, kaszy czy ryżu i warzyw pies musi zjesc tez ser. Jeśli dajesz mu karmę, to może dla niego za malo ta tego bialka?
A co do tego, że gryzie wszystko to to jest jak najbardziej normlne (to tyczy się też psa Gabrielen =]). Mój ma już ponad rok, a do teraz wygrzebuje wszystko z kosza na śmieci (mimo to, że wcale nie jest głodny), bo lubi wszystko to co smierdzi ;P No i roznosi po domu.

Co do wypadania zębów to moj pies mial 6 miechow jak mu zaczely wypadac... wtedy gryzl totalnie wszystko =( ... byly male problemy bo zjadl trzy pary kapci przez miesiac Razz Teraz gryzie troche mniej, chociaz nadal figle mu w glowie i nadal broi =)
nidhogg - Sob 26 Lut, 2005 11:09
Temat postu:
temat niby rozwiazany, ale jako, ze stalam sie posiadaczka psiego dziecka, moge sie o zebach wypowiedziec. tez zasiegnelam porady ciotki hodowczyni.
ja nie widzialam ani u mojego starego psa a ni u kotow jak wymienialy zeby, czesto bierze sie to z tego, ze staly wyrasta zanim mleczak wypadnie (i sie ukrywa) - wiec jak mleczak juz wypadnie na jego miejscu widac staly zab - stad pies nie jest szczerbaty i nie zawsze mozna zaobserwowac wymiane. na przyklad u mojego psiaka widac teraz jak mu sie wyzynaja trzonowce - nawet z zewnatrz widac, ze mu ryjek poszerzal, jak sie dokladnie przyjzy mozna tez zaobserwowac jak psu zaczyna sie zab ruszac i zaczyna mu przeszkadzac - glamie wtedy jedzonko, albo jakas zabawke dosyc intensywnie z tej strony gdzie zebisko mu chce wypasc, stara sie go pozbyc. ja sie etraz bede przygladala coby znalezc jakis zab wypadniety Smile hehe moja ciotka ma w tej chwili 8 psow i mowila mi, ze od kazdego z nich przechowuje jakiegos mleczaka - wiec jak widac, da sie to zauwazyc tylko trzeba dokaldnie obserwowac Smile
Psiara - Sob 26 Lut, 2005 15:51
Temat postu:
Jesli chodzi o gryzienie przedmiotow, zlwaszcza jesli sa to szczeniaki, mozna dac im do gryzienia duze kosci wolowe. Mozliwe jest tez, ze pies nie ma zajecia i sie nudzi, jest niewybiegany. Zbawek pies tez nie powinien miec za duzo 2 lub 3, w przypadku wiekszej liczby nie wie na ktora sie zdecydowac i szuka sobie innych "niedozwolonych przedmiotow".

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group