Dzieci OnLine
INNE PYTANIA - palenie papierosow
mandaryna - Nie 04 Maj, 2003 09:00
Temat postu: palenie papierosow
wiatm
mam 14 lat.no wiec mam taki problem.pale papierosy ok. raz na 2 tyg i mam pytanie.czy tak zadkie palenie tez hamuje wzrost i moze byc niebezpieczne dla zdroffka?
z gory dzikuje bo te pytania mnie drecza ;p
DameK_17 - Nie 04 Maj, 2003 14:08
Temat postu: Najlepiej to wogóle nie PAL!!!
w zasadzie to każdy papieros jest szkodliwy. Ale w tak małych ilościach nie robi on prawie żadnej szkody dla organizmu, jeśli oczywiście uprawiasz sport i palisz raz na 2 tygodnie. Jeśli zaś nie uprawiasz sportu to wychodź na spacerki. A będziesz miała płuca jak dorosły niepalący człowiek.
Lepiej by było gdybyś wogóle rzuciła palenie bo jak się rodzice dowiedzą to będzie nie miło
deg - Pon 05 Maj, 2003 21:36
Temat postu:
KAŻDA liczba papierosów jest szkodliwa. Nawet jeden papieros powoduje dostarczenie mniejszej ilości tlenu do płuc, powoduje osadzanie się w płucach substancji smolistych. Każdy wypalony papieros przybliża do raka krtani i chorób serca.
Dotyczy to również tzw. palenia biernego, czyli przebywania w jednym pomieszczeniu z osobą palącą. Dlatego też radzę Wam szczerze - nie pozwalajcie, aby przy Was inni palili. W szczególności mam tu na myśli rodziców - oni NIE MAJĄ PRAWA zatruwać Waszego zdrowia! Niech sobie palą w łazience, na korytarzu itp. Ale do Waszego pokoju nie wpuszczajcie ich z papierosem. Podobnie - nie pozwólcie nikomu palić w windzie. Winda to malutkie pomieszczenie i nawet jadąc kilka pięter z osobą palącą sporo dymu się nawdychacie. A co byłoby, gdyby tak winda stanęła między piętrami i spędzilibyście w niej kilka godzin.
(po raz pierwszy zdarzyło mi się podburzać Was przeciwko Waszym rodzicom).
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group