Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - golenie

adam(o)_1991 - Pon 07 Mar, 2005 08:26
Temat postu: golenie
nie wiem czy zaczac sie golic i jak sie golic i w ogole,no bo zauwazylem ze mam taki troszke widoczny meszek(pod mocnym swiatlem) i ze mi rosna wloski na brodzie(nie widoczne,tylko ja sie wpatruje z bliska przy wielkiwm swietle).Czy zaczac sie golic?jesli tak to jak zaczac,isc do sklepu i kupic golarke,itd. ? bo mi troche wstyd
Anonymous - Pon 07 Mar, 2005 08:54
Temat postu:
ej myślisz że wszyscy którzy na ciebie patrzą noszą ze sobą latarki aby patrzeć czy rosną ci włoski przy mocnym świetle czy nie? a może pod słońce? jak stoisz normalnie przed lustrem w pokoju i nie widać albo nie widać tak że ci sie nie podoba/ są dyskretne czy coś to nie musisz narazie
a jak chcesz rozpocząć to może porozmawiaj z tatą? wiesz nie chodzi o sam fakt golenia ale o to że dorastasz i tata poczuje sie w jakiś sposób dumny że sie do niego akurat zwracasz o pomoc nie do kolegów coś takiego, on ci wytłumaczy co jak kiedy pokarze a co najważniejsze pozwoli używac jego rzeczy lub powie abyś poprostu poczekał
co do mojej skromnej opinii [prawie tak skromnej jak ja] narazie możesz sobie kupić taką zwykłą jednorazówkę i spróbować bo golarką raczej nie masz jeszcze co golićWink a krem do golenia to weś od taty troche nie zauważyWink
Anonymous - Pon 07 Mar, 2005 09:22
Temat postu:
Podpisuje sie pod kradziejką.

Nie wiem po co masz się golić, jak nic nie widać. :/ Z resztą rób co chcesz. Tylko pamiętaj, że jak zgolisz, to już nie ma zmiłuj się - odrastają ciemniejsze i twardsze, więc już wtedy musisz golić.
ajeczka11 - Pon 07 Mar, 2005 15:57
Temat postu:
Myśle tak jak poprzedniczki;)

Nie widać? Nie goloć! Po co wydawać forsę na coś co jest zbędne Question Wydaje mi sie że zapytaj tatę tak jak napisała kradziejka ale czy widac i czy golić czy nie!
nidhogg - Pon 07 Mar, 2005 16:01
Temat postu:
z broda to ja bym sobie dala spokoj, natomiast meszek wyglada obrzydliwie i jezeli faktycznie rzuca cien, co sie rzuca w oczy radze zgolic - jak nie to olac.
Anonymous - Pon 07 Mar, 2005 16:44
Temat postu:
Olej, chyba, ze w wieku 17 lat chcesz wspomagac sie kosiarka ;].
Kicia91 - Pon 07 Mar, 2005 18:57
Temat postu:
Moim zdaniem chyba na razie jak masz mały meszek to nie musisz siem golic.. Chyba ze ci to bardzo przeszkadza to tak... Po za tym to troiche obrzydliwie wyglada (moim zdaniem) jak chłopak ma takie "wąsy" po jakimś czesie... Wiec tak jak juz mowiłam jak masz moło - jeszcze nie gol , jak masz duzo - to ogol...
Gladiatorpl - Pon 07 Mar, 2005 19:10
Temat postu:
jezeli jestes z 1991 tak jak widac po nicku to raczej jeszcze nie gol, tez mi pod swiatlo widac wlosy a jeszcze nie gole, zacznij najwczesniej od liceum, chyba ze masz juz wasy ale nie widzialem kogos w gimnazjum z wasami Razz
Anonymous - Pon 07 Mar, 2005 20:27
Temat postu:
Gladiatorpl napisał/a:
jezeli jestes z 1991 tak jak widac po nicku to raczej jeszcze nie gol, tez mi pod swiatlo widac wlosy a jeszcze nie gole, zacznij najwczesniej od liceum, chyba ze masz juz wasy ale nie widzialem kogos w gimnazjum z wasami Razz
a uważaj bo mój kolega sie goli od początku pierwszej klasy bo ma regularny zarost i wąsy teżbiggrin
mroweczka - Pon 07 Mar, 2005 21:08
Temat postu:
Eh...Ja tez bym dała sobie spokój( Smile ). Włosy po ogoleniu odrastają mocniejsze,więc moim zdaniem nie ma sensu. A jak już poprzenicy powiedzieli nikt Ci pod światłem nie będzie na to patrzeć Razz .
Anonymous - Pon 07 Mar, 2005 21:13
Temat postu:
Człeku nikt Ci nie bedzie chodził i pod roznymi katami padania swiatła sprawdzał meszek... jezeli zaczna rosnac Ci czarne włoski to rozumiem. Tylko nie kupuj Gilette ----> czytaj moj podpis.
dziewczyneczka - Wto 08 Mar, 2005 13:43
Temat postu:
Skoro nie widać to po co masz się golić??
Poczekaj aż włosy "dorosną" ci i w tedy się ogol
Miracle - Wto 08 Mar, 2005 16:07
Temat postu:
Jesli nie widac to nie gol bo potem bedziesz sie musial juz golic bo wloski nie dadza ci spokoju. A zreszta rob co chcesz albo zapytaj o zdanie jak tu wczesniej powiedzialy dziewczeta np. taty albo starszego brata???
Anonymous - Wto 08 Mar, 2005 17:32
Temat postu:
Agnieszka napisał/a:
a takie mydlo Fa mozna zastapic innym albo np. Rexone tez.

Aga tylko yy ja mam taki problem, ze na moje wlosy pomaga tylko jeden szampon - Pantene Pro V. I wiesz, wole nie wygladac jak monstrum tylko dlatego, zeby nie testowac na zwierzetach... Ok, wiem ze to zle i w ogole ale coz.
werusia9 - Wto 08 Mar, 2005 18:04
Temat postu:
jeżeli nie ma takiej potrzeby po prostu nie gol sie! póżniej wyjdą twardsze i grubsze! Możesz tego później żałować! zastanów się czy naprawde tego chcesz. Smile
Gladiatorpl - Wto 08 Mar, 2005 19:34
Temat postu:
zeby dalej nie gdybac to ja powiem: ogol sie albo nie Razz, nie jest tak ze raz obetniesz i juz na drugi dzien bedzie mial czarne wlosy to dopiero po pewnym czasie, ale czym pozniej zaczniesz sie golic tym lepiej ale podobono niektore kobiety lubia "szorstkich" facetow Razz
Wielka Łapa - Wto 08 Mar, 2005 19:47
Temat postu:
Wszystko zależy od ciebie. Jeśli masz taką potrzebę i czujesz się z wąsami gorzej i trochę inny od reszty chłopaków to ogól. Jeśli nie to poczekaj aż staną się dość widoczne... lub hoduj dalej. Smile

Co do rozmowy z ojcem - może być tak ze ci stanowczo zabroni, wtedy masz problem, jeśli nie zabroni to gitara... Mr. Green Twisted Evil Mr. Green
Anonymous - Wto 08 Mar, 2005 21:54
Temat postu:
Łojezu moi koledzy mają meszek i 'to czarne' i dobrze sie z tym czują bo wygladają bardziej męsko,a wogule po co sie golic?
Blizn se narobisz,pozatym co ty bedziesz golił,skóre biggrin?
marog6 - Sro 09 Mar, 2005 10:11
Temat postu:
Bardziej meśko, dobre. Wąsy są dla mnie brzydkie, z tym goleniem to poczekaj jeszcze z rok i dopiero wtedy. A co do maszynek to kup jednorazówki (taki zwykłe, np. niebieskie) starczają na ładnych pare razy
alf - Sro 09 Mar, 2005 16:30
Temat postu:
Gol się. Taki mech nie wygląda dobrze.
Ja zacząłem się golić pod koniec drugiej klasy gimnazjum. Teraz jestem w trzeciej i nie wyglądam źle.
AguSia :)) - Sro 09 Mar, 2005 17:07
Temat postu:
Stań sobie przed lustrem i popatrz na siebie. Jeśli masz ciemne włosy i widać juz zarost na twarzy to się ogol i już. Ale jesli nie jest to bardzo widoczne to jeszcze zaczekaj, bo i tak bedziesz sie musial przez cale zycie golic. Tez jestem z 1991 i w mojej klasie chlopaki jeszcze sie nie golą.
MeGi111 - Sro 09 Mar, 2005 17:36
Temat postu:
Hmmm.... meszek :/ To chyba najgorsze, bo ie widomo co z tym robić... Mam kumpla z takim czymś i nie wygląda to za dobrze :/ Nie wiem jak to jest u Ciebie... Myśle, że porpsotu musisz sam zdecydować, czy ci to bardzo przeszkadza...
Michuś - Sro 09 Mar, 2005 19:58
Temat postu:
rób jak ci wygodnie jak przeszkadza to gol jak nie to możesz poczekać Neutral ja trochę czekałem i łaziłem z meszkiem ale w końcu zacząłem sie golić Arrow na początku wystarczą ci jednorazówki a jak zarost będzie coraz twardszy to wtedy jakąś lepszą kup albo od razu Exclamation co do pierwszego wąsa to niektórzy kumple noszą i nie golą a inni od razu ciachali Arrow ja trochę poczekam i kiedyś na próbę zapuszcze żeby zobaczyć jak będzie wyglądało Cool
Sajmon - Sob 12 Mar, 2005 17:48
Temat postu:
ja tam zaczęłem się golić w 2 kl gimnazjum. Teraz gole się prawie codziennie (golarką biggrin - polecam) Czasami sie nie ogole przez np 3 dni. I taki lekko zarośnięty chodze Razz ale mi się to podoba - jak masz zarost np 1mm - brode , wąs i "pks-y" z nimi połączone to jest ok. Sam wąch okropny (rzecz gustu). Ja osobiście mam od paru miesięcy zapuszczoną brodę na samym czubku brody (taką trochę szerszą) ma juz chyba z 1,5 cm Razz raz już ją podcinałem. Teraz jestem w 1 kl LO. Wąsów nie przyprawiam do brody, a tym bardziej samych. Broda rulezz biggrin
altruista - Sob 12 Mar, 2005 18:09
Temat postu:
golarki elektryczne sa fajne jezeli nie chcesz tracic duzo czasu na golenie, ALE sa cholernie niedokladne. Zdecydowanie lepiej jezeli chodzi o dokladnosc wychodzi taki np mach3, ktorego sobie chwale. Niby wysokie koszta ostrzy [wiem, wiem, rzecz wzgledna, ale jak narazie Wilkinsona za 2 stowy nie mam ochoty kupowac :P] ale cholernie dobre i wytrzymale.

sajmon - mow co chcesz, ale dla mnie takie brodki wygladaja, hmmm, gejowsko :P
Anonymous - Sob 12 Mar, 2005 19:23
Temat postu:
Ja tam golę się jak mam chwilę czasu. Stosuję porządną, starą maszynkę na żyletki.
altruista - Sob 12 Mar, 2005 20:57
Temat postu:
Otwieracz napisał/a:
Ja tam golę się jak mam chwilę czasu. Stosuję porządną, starą maszynkę na żyletki.

ha, swietny sprzet, tylko dziadostwo jest niebezpieczne, stanowczo NIE do uzytku w okolicach 6 rano, chyba ze chcesz wygladac jak postacie glowne z filmow typu 'hellraiser', 'koszmar z ulicy wiazow' czy 'piatek trzynastego' [nie dalej jak tydzien temu probowalem po bardzo porannym goleniu, o dziwo bezkrwawym, umyc zeby maszynka do golenia. Wniosek: grzeczne dzieci spia wiecej niz 3h na dobe i wkladaja leb pod kran z zimna woda zanim chwyca za cos ostrego]
Anonymous - Sob 12 Mar, 2005 21:00
Temat postu:
Jestem w nastroju do żartów, więc polece ci żyletki Polsilver- za tępe by się zaciąćbiggrinbiggrin

A tak na serio- zwykle golę się po przyjściu ze szkoły.
Michuś - Sob 12 Mar, 2005 21:55
Temat postu:
Otwieracz napisał/a:
Stosuję porządną, starą maszynkę na żyletki.

ja czasami od taty taką biorę i się golę Arrow żyletki kupuje różne Polsilvery i Bic najczęsciej a mnie narazie kupuje do golenia jednorazówki też Polsilver ale wole tą maszynkę chociaż trzeba uważać Exclamation nie goliłem się niczym lepszym więc nie mam porównania Exclamation od kumpli słyszałem że Mach3 jest dobry ale większośc i tak się goli czymś od taty albo brata Sad w końcu kiedyś mi kupi jakąś maszynkę a takich na żyletki chyba już nie sprzedają Question dawno ją kupowałeś Otwieracz i ile kasy dałeś Question dużo jest Gilletów różnych i Wilkinson Arrow jakie macie opinie Question

jeśli idzie o zapuszczanie wąsów to może rzeczywiście same nie bardzo wyglądają u nastolatka ale z bródką to chyba spoko albo sama bródka Smile baki zapuszcze napewno ale dopiero w LO. Cool
Anonymous - Sob 12 Mar, 2005 23:42
Temat postu:
Ja dostałem swoją w prezencie.
Sajmon - Nie 13 Mar, 2005 12:25
Temat postu:
altruista napisał/a:
sajmon - mow co chcesz, ale dla mnie takie brodki wygladaja, hmmm, gejowsko Razz

rzecz gustu biggrin. dla mnie bardziej gejowsko wygląda np gość zero zarostu + wlosy 1 cm + tona żelu na sztorc Neutral to jest dopiero gejowskie biggrin

Moze dlatego ze jestem rock/metalowcem?biggrin pozdr
Michuś - Nie 13 Mar, 2005 12:56
Temat postu:
Sajmon napisał/a:
rzecz gustu biggrin. dla mnie bardziej gejowsko wygląda np gość zero zarostu + wlosy 1 cm + tona żelu na sztorc Neutral to jest dopiero gejowskie biggrin

właśnie Exclamation zarost nas odóżnia od dziewczyn i noszenie bródki nie jest niczym gejowskim Arrow chłopak powinien coś z zarostu mieć na twarzy tylko żeby mu pasowało czy bródka czy wąsy czy baki to zależy chyba od wyglądu Cool
Wielka Łapa - Nie 13 Mar, 2005 16:22
Temat postu:
Cytat:

właśnie zarost nas odóżnia od dziewczyn i noszenie bródki nie jest niczym gejowskim chłopak powinien coś z zarostu mieć na twarzy tylko żeby mu pasowało czy bródka czy wąsy czy baki to zależy chyba od wyglądu

Racja, choć zależy to jaki ktoś ma zarost, bo może wyglądać jak małpa lub sirsiok, czyli zarost jak zapałki powbijane w g**no!
panienka_wierzba - Pon 14 Mar, 2005 08:10
Temat postu:
temat o goleniu hymmm : > chyba nie dla mnei ale moze sie wypowiem Wink
ja tam sie raczej na twarzy nie gole (no jakies zboczenie czy cos ale tego nie robie Wink ) ale posiadam maszynke na zyletki którą sobie chwale : > nie wiem jak ona jest stara, ale szczerze to mam ją odkąd pamiętam, i jak na razie nie mam zamiaru z niej rezygnowac. O niebo lepsza od tych wszystkich jednorazówek (ja sie tam wypowiadam w swoim mniemaniu i używaniu do nieco innych celów niż golenie brody =p)
Anonymous - Pon 14 Mar, 2005 10:39
Temat postu:
"W zemście i miłości kobieta jest
bardziej barbarzyńska niż męszczyzna"
Friedrich Nietzsche
panienka_wierzba - Pon 14 Mar, 2005 15:09
Temat postu:
po uno mężczyzna Wink
a po drugie to to do mnie bylo?
Anonymous - Pon 14 Mar, 2005 15:12
Temat postu:
o szlag ale błąd...Smile
nie to raczej tak ogólnie,ale można różnie odebrać nie obraże sie biggrin
Sztona - Sro 16 Mar, 2005 11:35
Temat postu:
Adamie
Nie wiesz że faceci w pierwszej GMN z zarostem (brutka i lekki wąsik) wyglądają slycznie?
Kup sobie golarkę żeby zarost katrolować.

Sztona
Anonymous - Sro 16 Mar, 2005 11:48
Temat postu:
Ty...diablica z miasta waśni w realu też masz ogon?
Akacja12 - Sro 23 Mar, 2005 17:02
Temat postu:
U niektórych fajnie wygląda lekki zarost, to zależy od osoby no i od gustu.
Anonymous - Sro 23 Mar, 2005 20:12
Temat postu:
Sztona napisał/a:
Adamie
Nie wiesz że faceci w pierwszej GMN z zarostem (brutka i lekki wąsik) wyglądają slycznie?
Kup sobie golarkę żeby zarost katrolować.

Hm.. 1 gim to wiekszosc ma jeszcze ze tak sie wyslowie dzieciece rysy twarzy, wiec ja nie wiem czy slycznie. Rolling Eyes Wink a u mnie w szkole np. nie mozna (tzn. moc mozna, ale ze nauczyciele cie zjezdzaja na kazdym kroku i zanizaja oceny to inna historia) brodek i tych pierdólek Razz
ja na poczatek polecam jeszcze maszynke. poczatku zarostu czesto sa to 3 wlosy na krzyz, a taka brodka wyglada poprostu strasznie Razz

* a ostatnio poklocilam sie z moim chlopakiem, bo sobie chcial brodke zapuscic Razz oczywiscie wygralam ;]
Kinga - Czw 24 Mar, 2005 09:17
Temat postu:
Yy ... Ja wam powiem że z tym zarostem to zalezy od wyglądu chłopaka Smile

Jak ktoś ma taką chłopięcą ... ( no nie wiem jak to okreslic ale sie chyba domyslicie ) delikatną i zapuszcza sobie brodke i 3 wąsy Razz <loL> ( no tak to czasami wygląda )
To Yy ... brak słów Smile Heh ... w sumie nue wiem po co niektorzy zapuszczają ... żeby sie postarzyć ? biggrin

<lol> Co do starszych chłopaków czy z Yym ... inną urodą ... taka bardziej Yy ... no dorosłą ? biggrin To moze to nawet fajnie wyglądac

Czasami jak widze facetow jakis no 20 letnich z wasami brodami to Yyhh = =

Z siostrą bratowej :p normalnie juz sie smiałyśmy ze założymy front pozbawiania wąsów facetów biggrin <loL> tya

No bo ja akurat jestem zdania ze lepiej bez biggrin ale kazdy lubi co innego
Gościówa - Czw 24 Mar, 2005 09:47
Temat postu:
Skoro twojego zarostu prawie wogóle nie widać to po co go golic? po to żeby pokazać jaki jesteś dorosły i dojrzały? to bez sensu. Poczekaj trochę az zarost zrobi się wrazniejszy i wtedy zacznij go golić. nie widziałam twojego zarsotu to nie wiem co ci doradzi Razz najlepiej porozmawiaj z tatą. Ale myśle ze gdybys miał co golic to twoj tata napewno juz by ci to doradził. Pozdrawiam;)
Anonymous - Czw 24 Mar, 2005 12:40
Temat postu:
Gdy zarost cię [cenzura] ogól się ;d, jeżeli nie to po kija masz to robić?
panienka_wierzba - Czw 24 Mar, 2005 12:52
Temat postu:
moj brat ma wąsy, noi mu nawet fajnie (ale o niebo lepiej niż bez : >) brodke też ma, brodka ujdzie = ] ale jakas szczególna znowu nei ejst = )
zgodze sie z kingą, u niektórych facetow mi sie podoba (taki 'ktos' ktory ostatno zgolił grrr, ale i tak mial tak fajnie delikatnie = ] znacyz nie delikatnie tylko ten, no niewazne. O sczegoly prosze na gadu =p) a u niektorych wyglada to szpetnie = ).
Anonymous - Czw 24 Mar, 2005 18:21
Temat postu:
Kinga napisał/a:
Yy ... Ja wam powiem że z tym zarostem to zalezy od wyglądu chłopaka Smile

Jak ktoś ma taką chłopięcą ... ( no nie wiem jak to okreslic ale sie chyba domyslicie ) delikatną i zapuszcza sobie brodke i 3 wąsy Razz <loL> ( no tak to czasami wygląda )
To Yy ... brak słów Smile Heh ... w sumie nue wiem po co niektorzy zapuszczają ... żeby sie postarzyć ? biggrin

<lol> Co do starszych chłopaków czy z Yym ... inną urodą ... taka bardziej Yy ... no dorosłą ? biggrin To moze to nawet fajnie wyglądac

Czasami jak widze facetow jakis no 20 letnich z wasami brodami to Yyhh = =

Z siostrą bratowej :p normalnie juz sie smiałyśmy ze założymy front pozbawiania wąsów facetów biggrin <loL> tya

No bo ja akurat jestem zdania ze lepiej bez biggrin ale kazdy lubi co innego

dokladnie o to mi chodzilo Razz
Areczek123 - Pią 01 Kwi, 2005 23:04
Temat postu: ja tyż :P
U mnie też widać lekki zarost pod nosem koledzy mi czasem zwrócą uwage że trzeba by było sie ogolic ale ja sobie nic z tego nie robie Cool ... Najwcześniej bede sie golił koło 16lat narazie mam 14 Wink HΣ,HΣ Very Happy
Anonymous - Pią 01 Kwi, 2005 23:31
Temat postu:
A ja Ci cos powiem od serca.Ogol sie,bo to naprawde tragicznie wyglada.I nie rozumiem dlaczego masz zamiar golic sie dopiero po szesnastce?Jezeli boisz sie,ze przestana Ci rosnac wasy,to sie nie boj.Efekt jest odwrotny,ro pewnym czasie rosna szybciej i mocniejsze...
Gościówa - Sob 02 Kwi, 2005 23:48
Temat postu:
Sajmon napisał/a:
altruista napisał/a:
sajmon - mow co chcesz, ale dla mnie takie brodki wygladaja, hmmm, gejowsko Razz

Moze dlatego ze jestem rock/metalowcem?biggrin pozdr
ja tez lubię metal ale do chłopaków z włosami na zel nic nie mam..wręcz przeciwnie ;P czujem siem urazona twoja wypowiedzia;] hee nie no zart;] są gusta i gusciki.
A wracajac do tematu: to proste..jesli zarost ci przeszkadza i jes na tyle widoczny ze mozna go golic to poprostu to zrob;)
nasty_girl - Nie 03 Kwi, 2005 06:38
Temat postu:
jezeli tylko taki meszek to jescze poaczekaj na bardziej widoczny zarost..
arekk - Nie 03 Kwi, 2005 10:11
Temat postu:
Jesli chcesz wyglondac powaznie to powinienes sie ogolic-tylko cala twarz a nie np brode i policzki zostawiajac wasy bo to smiesznie wyglonda. Ja tak robie przy czym gole sie rzadko bo 1-2 razy na tydzien ale wystarczy.
gospodarz - Nie 08 Maj, 2005 16:27
Temat postu:
Ant0n napisał/a:
Olej, chyba, ze w wieku 17 lat chcesz wspomagac sie kosiarka ;].

z tą kosiarką to chyba lekka przesada. nie prawda że po pierwszym ogoleniu włoski odrosną mocniejsze i ciemniejsze. to i tak nastąpi, ale stopniowo

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group