Dzieci OnLine
INNE PYTANIA - Świnka
Marcinek - Sro 14 Maj, 2003 12:18
Temat postu: Świnka
Witajcie.
Od kilku dni jestem chory na świnkę. Słyszałem, że podczas tej choroby może wystąpić zapalenie jąder, mam kilka pytań propo tego powikłania: Co należy robić aby zapobiedz zapaleniu jąder?
Co należy zrobić jeśli się na nie zachoruje?
Czy w takim przypadku trzeba udać się do lekarza?
Ile czasu trwa zapalenie jąder?
Mam nadzieję, że odpowiecie na mój problem.
deg - Sro 14 Maj, 2003 17:53
Temat postu:
Jeżeli zastosujesz się do zaleceń lekarza i będziesz się porządnie leczył, to ryzyko powikłań jest stosunkowo niewielkie. Częstszym niż zapalenie jąder (lub trzustki) powikłaniem jest zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych. To znacznie poważniejsza choroba. Jednak pamiętaj - lecz się i nie zaniedbuj wskazówek lekarza. Wtedy ryzyko powikłań będzie niewielkie.
To tak trochę jak z grypą. Z leczoną nie ma problemu - po tygodniu, dwóch jesteś zdrowy. Jednak jeśli ją zlekceważysz, to znacznie rośnie możliwość wystąpienia powikłań, a w szczególności zapalenia mięśnia sercowego. Mam kilku znajomych, którzy zlekceważyli grypę...
Marcinek - Sro 21 Maj, 2003 09:23
Temat postu:
Niestety deg, Twojego posta przeczytałem dopiero po powrocie ze szpitala, a do szpitala trafiłem dlatego, iż zachorowałem na zapalenie opon mózgowych...
deg - Sro 21 Maj, 2003 23:28
Temat postu:
Brrrr... paskudnie.
Ale już wszystko OK, czy jeszcze Cię męczy?
Marcinek - Czw 22 Maj, 2003 12:38
Temat postu:
Czuje się dobrze, ale mam wiele ograniczeń
, przez najbliższe 2 tygodnie nie mogę chodzić do szkoły, przy komputerze mogę spędzać max. 1 godz. dziennie (co niestety nie do końca mi wychodzi...), no i nie mogę się przemęczać
...
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group