Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - Anoreksja

sami10 - Nie 13 Mar, 2005 18:47
Temat postu: Anoreksja
Cześć , mam pytanko . Mam 11 lat , 43 kilogramy i 175cm wzrostu . Chciałam się zapytać czy mam anoreksję . Nie śmiejcie sie z tego pytania ale chciałabym się upewnić . z góry thx
Gladiatorpl - Nie 13 Mar, 2005 18:57
Temat postu:
lol Smile
to wszystko zalezy jak jesz normalnie to wszystko wporzo, a jak nie no to moga byc problemy, wydaje mi sie ze 43kg na 11lat to normalna waga, ale jezeli masz 175cm czyli duzo jak na ten wiek to nie wiem, ale mysle ze anoreksja to nie jest
napewno masz 175cm?
sami10 - Nie 13 Mar, 2005 19:00
Temat postu:
tak napewno mam 175cm wzrostu! i takie jakby kosteczki wystające z ramion i odstające biodra
Chesterka - Nie 13 Mar, 2005 19:15
Temat postu:
Anoreksja to na 1000000% nie jest =] Co najwyżej niedowaga Wink

Anoreksja to by była wtedy jakbyś była chuda i uważała, że jesteś gruba i np. zaczęła się odchudzać albo jak masz wstręt do jedzenia =]
Można też wyróżnić kilka rodzajów anoreksji: bulimia, bulimio-anoreksja etc etc

A niedowaga może być różnymi przyczynami: stresem, chorobą itd.

Więc jest pytanie: Ile i jak jesz? Dużo, mało, dużo na tury a potem wymiotujesz, mało w dzień a potem dojadasz w nocy...
frigg - Nie 13 Mar, 2005 19:16
Temat postu:
a jesz normlanie czy unikasz jedzenia, jesz tylko takie ilosci jakie wsytarczaja zeby zabic tylko uczucie glodu, zdaza ci sie jesc slodycze, czy liczyczysz kalorie i kazdy dodatkowy kilkogram stanowi dla cibie problem i starasz sie go zrzucic? jak wygladaja twoje relacje z mama? czy masz mozliwosc decydowania o pewnych zakresach twojego zycia?

czesterko nie ma roznych rodzajow anoreksji...jest albo anreksja albo bulimia...sa dwie rozne jednostki chorobowe...
sami10 - Nie 13 Mar, 2005 19:19
Temat postu:
nie rzygam i jem średnio . czasem też jem słodycze ale nie przesadzam . nie licze kalorii . ale mogę jeść ile tylko wejdzie i wcale nie przytyje
Anonymous - Nie 13 Mar, 2005 19:20
Temat postu:
zjedz rosół
sami10 - Nie 13 Mar, 2005 19:22
Temat postu:
ale śmieszne wiesz... Mad
Chesterka - Nie 13 Mar, 2005 19:23
Temat postu:
Frigg, spytałam się mojej mamy (psychoterapeutki) i ona jest pewna, że są różne rodzaje anoreksji... A z tego co ja wiem, to jest dobra w swoim fachu, bo od jesieni będzie współpracować z Wojtkiem Eichelbergerem więc wątpię, żeby się myliła =]
frigg - Nie 13 Mar, 2005 19:23
Temat postu:
wiec sami jesli nie masz problemow z jedzeniem, nie odmawaisz sobie przyjemnosci w postaci slodyczy, nie liczysz kalorii, nie wymiotujesz to anoreksji nie masz...masz byc moze niedowage ktora wynika z funkcjonowania twojego organizmu, szybkigo metabolizmu...
Anonymous - Nie 13 Mar, 2005 19:24
Temat postu:
http://www.vip-antycellulit.com/bmi/idealna_waga.htm

Wejdź na ten link i sprawdź jaka jest twoja idealna waga Wink

I to co mówiła Chesterka to chyba raczej jest niedowaga
frigg - Nie 13 Mar, 2005 19:27
Temat postu:
a mama uzywa icd-10? bo w icd-10 sa to dwie rozne jednostki chorobowe a pan wojciech e nalzey do nurtu psychoterpeutow, o ktorych mam zdanie ze wyciagaja pieniadze i zarabiaja na ludzkim nieszczesciu wiec on autorytetm dla mnie nie jest....wole prof. kokoszke.....
wedlug icd-10 z ktorego korzystaja wszyscy lekarze, psycholodzy kliniczni anoreksja (czyli anorexia nervosa) ma numer F.50.0 a bulimia (bulimia nervosa) F.50.2....sa i inne choroby zwiaze z jedzieniem...ale obie te choroby maja inne objawy i inna etiologie i w zwiazku z tym troszke inaczej sie je leczy.....ale to z problemem sami ma nie wiele wspolnego...i naszczescie
Chesterka - Nie 13 Mar, 2005 19:36
Temat postu:
Nie wiem, czy ona tego używa, ale w każdym razie zna się na tym co robi Wink Ma certyfikaty Gestalt'u i w ogóle... =]

Doroto, niedowaga może być też spowodowana anoreksją ;] Ale w przypadku Sami myślę, że jej waga wkrótce się unormuje.
Anonymous - Nie 13 Mar, 2005 19:41
Temat postu:
Chesterko - ale bulimia i anoreksja to całkowicie rozne choroby. Owszem, moze i sa rozne odmainy anoreksji, ale na pewno jedna z tych odmian nie jest bulimia. [a jak nie, to dalczego ucza mnie zle w szkole? zebym miala zla wiedze? tak?]

sami - nie masz anoreksji. anoreksja to choroba m. in. psychiczna etc. a widac, ze jesz to co chcesz i mozesz jesc ile chcesz, nie liczyz kalorii etc., wiec wszystko jest ok. :]
frigg - Nie 13 Mar, 2005 19:43
Temat postu:
to fajnie ze mama sie zna na psychologii postaci (gestalt to wlasnie psychologia postaci a nie organ nadzorujacy umiejetnosci terapeutow) i ze ma dyplom...a zapytam z ciekawosci czysto zawodowej ze tak powiem kto wydal ten dyplom? i czy mama jest psychologiem?
Chesterka - Nie 13 Mar, 2005 19:49
Temat postu:
Nie mam pojęcia kto wydał ten dyplom Razz Chyba ktoś z Krakowa czy Warszawy ale nie mam pojęcia... Jest psychoterapeutką i ma też dyplom trenera Smile
frigg - Nie 13 Mar, 2005 19:54
Temat postu:
szkoda ze nie wiesz kto wydal - chetnie bym sie dowiedzila, poniewaz po studiach kiedy uzykam juz dyplom psychologa klinicznego chce zrobic kurs na psychoterapeutke...a chcialm sie dowiedzc co za urzad/organ a nie miejscowosc...Smile
Olcia - Nie 13 Mar, 2005 21:03
Temat postu:
Polecam Książke pt. "Przeklinam cię, ciało" Wandy Lechowicz... moja 11 letnia siorka przeczytala i nie ma zadnych spaczen umyslowych...tam sie dowiesz na czym polega Anoreksja...Anoreksja to choroba umyslu i ciala, jezeli bylabys anorektyczka, to napewno nie napisalabys tego postu tylko kontynuowala walke nad cialem...
Zachecam do lektury ksiazki i pozdrawiam
mroweczka - Nie 13 Mar, 2005 21:56
Temat postu:
Ej no Sami...Gdybyś miala anoreksje raczej bys o tym wiedziala...To ze masz wystajace zebra czy cos to jeszcze nic takiego,sama do niedawna mialam.Po prostu masz niedowage. Anoreksja to choroba o podłożu psychicznym. Dziewczyna wmawia sobie,że jest za gruba i wręcz głodzi się. U Ciebie z tego co mówisz czegoś takiego nie ma,a więc jestem w 101% pewna,że jesteś zdrowa Smile .
ajeczka11 - Pon 14 Mar, 2005 09:59
Temat postu:
Heh wysoka jestes sami:) i moze troszke chuda? Ale to raczej nie anoreksja! Po za tym wesz chociaż co to anorekcja? Ona jest wtedy gody coś jesz a potem Puke a czy ty tak robisz? Mam nadzieje ,ze nie;) Aha i to jest chorba depresyjna! Jeśli masz stres duuży to mzoe sięz tego zrobić anoreksja(dzienie to brzmi:/)
Anonymous - Pon 14 Mar, 2005 10:29
Temat postu:
Cytat:
Po za tym wesz chociaż co to anorekcja? Ona jest wtedy gody coś jesz a potem(wymiotujesz)
-Jezeli cos jesz,a potem zwracasz,jest to bulimia...
sami10 - Pon 14 Mar, 2005 13:49
Temat postu:
dorota93 napisał/a:
http://www.vip-antycellulit.com/bmi/idealna_waga.htm

Wejdź na ten link i sprawdź jaka jest twoja idealna waga Wink

I to co mówiła Chesterka to chyba raczej jest niedowaga

Wyszło mi 63 kg , a najniższa dopuszczalna to 53 :/
Miracle - Pon 14 Mar, 2005 17:27
Temat postu:
Nie masz anoreksji chociaz bo ja wiem??? A masz moze omdlenia albo cos w tym stylu????
frigg - Pon 14 Mar, 2005 18:00
Temat postu:
sami jak bym jednak sie az tak bardzo nie martwila - dorastasz wiec zachodza zmiany w twoim orgaznizmie..zdazylas urosnac ale jescze nie nabrac masy ciala...te wskazniki sa przeznaczone dla kobiet doroslych a nie dla mlodych dziewczyn i to jescze na poczatku dojrzewania.....
mroweczka - Pon 14 Mar, 2005 19:22
Temat postu:
Dokładnie. To jest zwykła niedowaga ale nie anoreksja! Ludzie,mylicie pojęcia :/ To,że ktoś jest za chudy nie znaczy,że ma anoreksje...
Sami na PEWNO nie masz anoreksji.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group