Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Mam pytanie...

milusia - Sob 09 Kwi, 2005 12:52
Temat postu: Mam pytanie...
Za niedługo kończę 14 lat.A nie mam jeszcze okresu!Cipke mam już dosyć owłosioną!piersi mam male,(75).wogole to ja jestem mala, waze 37kg a wzrostu mam 148.Biodra juz mma dosyc spore.Nie zauwazylam zadnych plam na majtkach, moja mam mila okres na pocztku 7 klasy, kiedy ja moge sie go spodziewac?
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 13:44
Temat postu:
Narazie nie masz się co martić Wink Każdy dojrzewa inaczej ale to chyba wiadomo Wink
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 13:47
Temat postu:
Co z tego kiedy Twoja mama dostala okres Razz?
FF dostala w wieku 11 lat a jej mama 17 ;]
Jestes troche za niska i chuda,ale no wisz ,kazda moze dostac w najmniej spodziewanym momencie ;]
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 13:56
Temat postu:
jak będziesz lepiej odżywiona bo to się z tym łączy
nie wiem ile sie powinno ważyć przy takim wzroście ale osoby zbyt chude dostają puźniej miesiączki
pozatym masz jeszcze czas więc sie nie martw
nasty_girl - Sob 09 Kwi, 2005 13:58
Temat postu:
przyjdzie w swoim czasie, tak do 17 srednio mozna dostac..
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 14:33
Temat postu:
Czyli to normalne, i nie mam się czym martwic!?Tylko ze ja wlasnie nie jestem chuda i dobrze sie odrzywiam!!!Dzieki za odpowiedzi Wink
nasty_girl - Sob 09 Kwi, 2005 14:35
Temat postu:
to nie ma nic do rzeczy, dziewczyny srednio dostaja okres w wieku 12-17 lat, przyjdzie w swoim czasie, a narazie ciesz sie ze go jescze nie masz
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 14:39
Temat postu:
Wszystko spoko, mogłabyś sie przejmować, jakbyś miała 16-17 lat, ale teraz to spoko Smile A tak w ogóle, to co Ci sie tak spieszy do okresu? Wink
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 14:41
Temat postu:
Bo za niedługo wyjerzdzam za granice i boję sie ze wtedy mi wypadnie, a będę u całkiem obcych ludzi!I dlatego sie tak martwie!
BamBI - Sob 09 Kwi, 2005 14:44
Temat postu:
Dlatego powinnas wziąść ze sobą podpaski lub tampony Smile
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 14:46
Temat postu:
Tylko boję się tego, ze oni mnie beda chcieli wziasc na basen albo coś, a to bedzie moj pierwszy okres!!!I nie bede wiedzila co robic! Sad
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 14:50
Temat postu:
masz wydzieline sluzową?
Nie?
To sie nie martw ;]
A i zajrzyj koniecznie tu jezeli chcesz wiedziec wiecej ;] http://wiedza.dziecionline.pl/article.php?id=016
BamBI - Sob 09 Kwi, 2005 14:50
Temat postu:
spokojnie nic nie jest poweidziane ze dostaniesz akurat wtedy, to musialby być naprawde duży zbieg okoliczności, zebys w tym czasie poszla na basen. na basen możesz użyć tamponow, lub po prostu powiesz że nie masz ochoty iść lub źle sie czujesz.
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 14:50
Temat postu:
Weź ze sobą podpaski i/lub tampony Wink Będzie dobrze! Very Happy Aha i tampony, to na pierwszy raz polecam rozmiar mini Smile zresztą prawdopodobieństwo,że dostaniesz okres akurat wtedy jest nieweielkie Wink A jeśli nie bedziesz chciała lub mogła założyć tampona, to zawsze możesz powiezieć, że boli cie brzuch i juz.
nasty_girl - Sob 09 Kwi, 2005 14:55
Temat postu:
jezeli beda chcieli isc na basen a powiesz ze okres dostalas to zrozumieja i na sile cie tam nie zaciagna, w ostatecznosci jak bedziesz chciala to z tamponem mozesz plywac
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 15:13
Temat postu:
Tylko ze je sie bym cholernie bala zalozyc tampon!!!A wogole mozna go zakladac od razu podczas pierwszej miesiaczki?
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 15:15
Temat postu:
Pewnie że można :-) Nie ma obawy,że przebijesz nim sobie błone(która podczas okresu i tak jest elastyczniejsza), bo czułabys wtedy duży ból, i w pore sie zorientowała :-) Możesz kupić sobie także tampony z aplikatorem , łatwiej założyć, i zawsze na dobrą głębokość
EDIT: na stronie www.dorastam.pl znajdziesz dokładną instrukcje jak założyć tampon Wink
Poza tym wydaje mi sie,ze nie ma co panikować, bo skoro nie masz śluzu, to okres nie przyjdzie tak nagle, dziś czy jutro Wink
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 15:31
Temat postu:
oki dzięki, to mnie berdzo uspokoiłas:)A zawsze przed okresem jest ten śluz?
BamBI - Sob 09 Kwi, 2005 15:37
Temat postu:
Raczej zawsze, jak śluz pojawi sie, to oznacza, że niedługo (ok.14dni przed) dostaniesz pierwszą miesiączkę, ale czasem to może trawać nawet 2 lata!
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 15:47
Temat postu:
Bambi, poprawie Cie troche Razz Śluz występuje najczęściej pół roku do dwóch lat przed pierwszym okresem, ale może pojawić sie np. tak jak napisałaś 2 tyg. przed okresem lub nawet do 3 lat, ale to rzadkość Wink
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 16:21
Temat postu:
można dawać po dwa punkty pomógł mi w jednym dziale???
mroweczka - Sob 09 Kwi, 2005 16:46
Temat postu:
Po pierwsze musisz zorientowac sie,kiedy mniej wiecej możesz dostac okres. To,że Twoja mama dostała w 1 klasie gimnazjum nie znaczy,że u Ciebie też tak będzie(to się zazwyczaj sprawdza,ale nie zawsze). Mogłaś geny pod wzgledem dojrzewania otrzymac po ojcu i jeśli twój ojciec dojrzewał później to u Ciebie tez tak moze być. A mogłaś tak samo w ogole po kims z dalszej rodziny. Na razie nie musisz sie przejmować,do ok. 16 roku zycia. Przed pierwszą meisiaczką zaobserwujesz u siebie wydzielinę śluzową na majtkach-może mieć kolor biały,żołty lub przezroczysty. Jeśli jednak występuje jakis dziwny kolor(ciemnozolty,pomaranczowy,zielony) do tego pieczenie i swedzenie miejsc intymnych to nie należy tego lekceważyć. Koniecznie powied zo tym komus bliskiemu. Wracajac do wlasciwej wydzieliny sluzowej-pojawia sie ona na ok. miesiac-do paru lat przed pierwsza miesiaczka. Zazwyczaj jest to rok. Tak jak juz mowily dziewczyny-bardzo duzym zbiegiem okolicznosci byłoby,gdybyś dostała okres an basenie. Jeśli jedziesz na tą wycieczkę(nieważne na jak długo) weź ze sobą na wszelki wypadek paczkę podpasek.
kradziejka napisał/a:
można dawać po dwa punkty pomógł mi w jednym dziale???

No właśnie też mne to zdziwiło Razz Może Milusia uważa,że każdy w tym dziale jej pomogl :p
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 16:52
Temat postu:
no patrz ja niedostałam:P pozatym teraz też powinnam i ty też...Smile
Chesterka - Sob 09 Kwi, 2005 18:07
Temat postu:
milusia napisał/a:
Tylko ze je sie bym cholernie bala zalozyc tampon!!!A wogole mozna go zakladac od razu podczas pierwszej miesiaczki?

Moja przyjaciółka też się bała, ale w końcu założyła i wsztstko było ok, więc nie masz się czego bać ;] Tak jak powiedziała już Lady na www.dorastam.pl masz informacje jak założyć tampon i dokładnie wyjaśnione "procesy" dorastania. Jeśli wyjeżdżasz nie teraz, tylko trochę później możesz sobie też z tej strony zamówić darmowe próbki tamponów. Dochodzą w ciągu bodajże 3tyg ;]
Anonymous - Sob 09 Kwi, 2005 18:15
Temat postu:
Chesterka napisał/a:

Moja przyjaciółka też się bała, ale w końcu założyła i wsztstko było ok, więc nie masz się czego bać ;] Tak jak powiedziała już Lady na www.dorastam.pl masz informacje jak założyć tampon i dokładnie wyjaśnione "procesy" dorastania. Jeśli wyjeżdżasz nie teraz, tylko trochę później możesz sobie też z tej strony zamówić darmowe próbki tamponów. Dochodzą w ciągu bodajże 3tyg ;]

Moja koleżanka czekała ponad miesiąc na tą próbke,ale to zależy od ilości zamówień Wink Poza tym, tampony to nie jest jakiś wielki wydatek, więc myśle, że możesz sobie kupić jedno opakowanie, a ja nie przyda Ci sie teraz, to za pare miesięcy Smile
milusia - Sob 09 Kwi, 2005 20:23
Temat postu:
Bardzo wam dziękuje:)Bardzo mi pomoglscie:)
Anonymous - Nie 10 Kwi, 2005 00:11
Temat postu:
A ja tez nie mam okresu Crying or Very sad Pomozcie mi,mam juz 14 lat.Co robic?? Crying or Very sad Ratujcie mnie!!!
Nie bede mial okresu,to nie bede modny! Crying or Very sad Crying or Very sad Pomocy... Crying or Very sad
panienka_wierzba - Nie 10 Kwi, 2005 12:06
Temat postu:
(te Christine, nie oddam Tupaca Amaru : > toż to piosenka Włochatego równeiż jest Wink hehe)
a co dot ematu, grrr dostalam dzisiaj okres =/ [cenzura] totalna, ale mam to w dupie, ide n basen po poludniu Wink.
Anonymous - Nie 10 Kwi, 2005 12:12
Temat postu: Re: Mam pytanie...
milusia napisał/a:
Cipke mam już dosyć owłosioną!

Wiem ze jestes tym bardzo podekscytowana,ale to nie znaczy,zeby sie źle wyrazac :]
Kinga - Nie 10 Kwi, 2005 12:27
Gabra napisał/a:
milusia napisał/a:

Wiem ze jestes tym bardzo podekscytowana,ale to nie znaczy,zeby sie źle wyrazac :]

Rotfl to mnie zgięło biggrin HEheheheh no dobre Gabra dobre biggrin

Fan nie przejmuj sie a brak okresu moze byc spowodowany ciażą ty lepiej zobacz czy jakiś guzkow w kolanie nie masz zcy gdzies bo to moze byc ciąza pozamaciczna !! :>

Na moj shizowy post prosze nie zwracac uwagi :> jak cos mozna go usunąc :>
Anonymous - Nie 10 Kwi, 2005 12:47
Kinga napisał/a:
Gabra napisał/a:
milusia napisał/a:

Rotfl to mnie zgięło biggrin HEheheheh no dobre Gabra dobre biggrin

Fan nie przejmuj sie a brak okresu moze byc spowodowany ciażą ty lepiej zobacz czy jakiś guzkow w kolanie nie masz zcy gdzies bo to moze byc ciąza pozamaciczna !! :>

Aaaaa pamiętam, lałam z tego caluteńką noc, jak to Wojewódzki zacytował z programie :> Abuahahahaha :>:>:>:>:> rotfl

Wierzba - a mi sie dzisiaj konczy ;> I chora jestem =/
malina160 - Nie 10 Kwi, 2005 21:11
Temat postu:
nie masz się czym przejmować jeśli jestećś mała lekka i masz mały biust to szybko nie dostaniesz okresu masz jeszcze czas ja mając 14 lat byłam podobnej bydowy co ty w dodatku byłam chuda mimo tego że dobrze się odżywiam i dostałam okres jak miałam 15 lat i 3 miesiące więc nie masz się czym martwić nie patrz na mamę moja dostała też jak miała chba 12 lat ale np. jej siostra dostała dopiero w 1 kl. liceum a ja w 2 kl. gimnazjum to zależy od człowieka więc nie martw się wrazie czego weź ze sobą podpaski i tampony dużo miejsca nie zajmie ten pakunek a może się przydać (choć w to wątpię przy twojej budowie) trzymaj się i nie stresuj się i nie spiesz się tak bardzo do tego okresu bo to wcale nie jest przyjemne (choć wiem jak to jest pojawiają się nerwy gdy wszystkie kumpele go maja a ty ni pamiętaj na ciebie też przyjdzie czas) Razz
Klaudia_13 - Pią 21 Kwi, 2006 20:52
Temat postu:
Ja miałam 12 lat jak dostałam okresu , ale kup sobie na wszelki wypadekpodpaski (chyba , ze wolisz tampony) przecież ores przyjdzie niespodziewanie.Słyszałam , zę okres dostaje sie w wieku od 10 do 14 lat.

Mr. Green
Słupek - Pią 21 Kwi, 2006 21:09
Temat postu:
Przestań odświeżać tematy sprzed roku. Jak nie masz nic nowego do powiedzenia, to nie mów. Przeczytaj regulaminy wszelakie. Amen
weroskaaa - Pon 01 Maj, 2006 14:11
Temat postu:
Dopiero wchodzisz w okres dojrzewanie Razz nie ma się czym martwić
pozdrawiam Razz
angel - Sob 02 Wrz, 2006 10:31
Temat postu:
nie martwo sięWink przyjdzie w swoim czasie ale ja też tak chciałam a teraz bym wolała p óźniej dostać;/
Nikita - Sob 02 Wrz, 2006 10:56
Temat postu:
Patrz na daty. Temat zamykam. Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group