czy w ogóle mogę być wegetarianką w wieku 11lat, jesli nie to w jakim wieku mogę?
Są różne grupy wegetarianizmu np. laktoowowegetarianizm. Ta 'grupa' je to co weganin, miód, jaja, mleko.
czy są skutki uboczne wegetarianizmu np. coś boli, człowiek jest osłabiony itp. czy jest to przejsciowe czy trwałe?
wegetarianizm zmniejsza ryzyko zachorowania na raka czy miażdżycę to plus ale czy są choroby na które wegetarianie częściej chorują?
| Asiula1994 napisał/a: |
| Przepraszam, nie wiem czy zamieścilam temat w dobrym dziale. A może...Chodzi nie tylko o sposób odżywiania się ale także o zdrowie. A zresztą sami zobaczycie.
Gdy widzę mięso które mam zjeść zamiast szynki czy pieczeni na talerzu ukazuje mi się rzeź, zabijanie zwierząt, wszystko co dzialo się z tym biednym zwierzakiem zanim znalazło się pod postacią parówki. Mama nie chciała zgodzić się, żebym była wegetarianką ale w końcu się zgodziła. Mam pare pytań. czy w ogóle mogę być wegetarianką w wieku 11lat, jesli nie to w jakim wieku mogę?
Są różne grupy wegetarianizmu np. laktoowowegetarianizm. Ta 'grupa' je to co weganin, miód, jaja, mleko.
czy wegetarian może jeść przyprawy czy koniecznie jest skazany na gorzką herbatę? czy są skutki uboczne wegetarianizmu np. coś boli, człowiek jest osłabiony itp. czy jest to przejsciowe czy trwałe?
wegetarianizm zmniejsza ryzyko zachorowania na raka czy miażdżycę to plus ale czy są choroby na które wegetarianie częściej chorują?
jak będę miała jeszcze coś to dopiszę, z góry dzieki za pomoc, papa P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. Zna ktos inne strony o wegetarianiźmie? |
| Przepraszam, nie wiem czy zamieścilam temat w dobrym dziale. A może...Chodzi nie tylko o sposób odżywiania się ale także o zdrowie. A zresztą sami zobaczycie.
Gdy widzę mięso które mam zjeść zamiast szynki czy pieczeni na talerzu ukazuje mi się rzeź, zabijanie zwierząt, wszystko co dzialo się z tym biednym zwierzakiem zanim znalazło się pod postacią parówki. Mama nie chciała zgodzić się, żebym była wegetarianką ale w końcu się zgodziła. Mam pare pytań. czy w ogóle mogę być wegetarianką w wieku 11lat, jesli nie to w jakim wieku mogę?
czy wegetarian może jeść przyprawy czy koniecznie jest skazany na gorzką herbatę? czy są skutki uboczne wegetarianizmu np. coś boli, człowiek jest osłabiony itp. czy jest to przejsciowe czy trwałe?
jak będę miała jeszcze coś to dopiszę, z góry dzieki za pomoc, papa P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. Zna ktos inne strony o wegetarianiźmie? |
| nasty_girl napisał/a: |
| Gabra wiec uwazasz ze duzo osob nie je miesa bo to jest modne ? |
| Kinga napisał/a: |
| Yy ... WEGANIE ... nie jedza miodu jaj i mleka = = |
| Himitsu napisał/a: | ||
O_o To znaczy, że miód jest pochodzenia zwierzęcego? O_o |
| Są różne grupy wegetarianizmu np. laktoowowegetarianizm. Ta 'grupa' je to co weganin, miód, jaja, mleko. |
| A potem napisał/a: |
| P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. |
| Cytat: |
| Rodzaje wegetarianizmu:
Rodzaj diety to tytuł jednej z rubryk jaką należy wypełnić. Więc w razie gdyby ktoś nie wiedział, co właściwie oznacza np. takie określenie jak lakto-ovo-wege wyjaśniam: wegetarianizm to pojecie bardzo ogólne i oznacza wyłączenie z diety mięsa. Ale nie określa np. czy ktoś je artykuły odzwierzęce, a jeśli tak to jakie. Rozróżnia się więc różne jego 'odcienie'. A między innymi: lakto-ovo-wegetarianizm - odmiana wegetarianizmu, w której nie je się mięsa ale korzysta się jednak z produktów odzwierzęcych w postaci mleka i jajek oraz ich przetworów. Lakto - oznacza mleko, owo - jajko. lakto-wegetarianizm - jak łatwo się domyślić, jest to 'wyższy' etap, oznaczający odrzucenie także jajek. ovo-wegetarianizm - a to z kolei odrzucenie (oprócz mięsa) również mleka i jego przetworów. weganizm - oznacza ideę odżywiania wyłącznie roślinnego z wyłączeniem nie tylko mięsa, ale i wszystkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i jajka oraz ich przetwory. W naszej książce dałam do wyboru jeszcze jedną możliwość: dieta wegańska+miód. A to z tej prostej przyczyny, że potrawy z miodem nie zaliczają się do wegańskich. A dodawanie ich do lakto- lub ovo-, a tym bardziej do lakto-ovo-, byłoby totalną bzdurą. |
| Gabra wiec uwazasz ze duzo osob nie je miesa bo to jest modne ? |
| niektorzy robia bo taka moda, inni nie.. tak ja ze wszystkim, niektorym kiedys minie niektorym nie.. jadlam kiedys z kolezanka obiad.. jej mama podaje nam kotlety.. ona sie za niego bierze.. mowie ze przeciez ona jest wegetarianka a ona.. "jak raz na jakis czas zjem nic mi sie nie stanie"... i takich ludzi nie rozumiem.. ja nie jem bo nie lubie, nie smakowalo mi nigdy.. bleee, fuj.. i niegdy wiecej nie zjem.. |
| Kinga napisał/a: |
| A chociazby pedzle ... z konskiego wlosia sa swietne ...
Watpie ze wszyscy wege sprawdzaja dokladnie co znaczy to E - costam costam ... lub czy pedzel jest z konskiego wlosia ... |
| Gabra napisał/a: |
|
a co do twojego kolegi; on pewnie nie jest juz wege,tak tylko powiedzial by sie wymigac od wysmiania i nazwania go 'niewege' |