Asiula1994 napisał/a: |
Przepraszam, nie wiem czy zamieścilam temat w dobrym dziale. A może...Chodzi nie tylko o sposób odżywiania się ale także o zdrowie. A zresztą sami zobaczycie.
Gdy widzę mięso które mam zjeść zamiast szynki czy pieczeni na talerzu ukazuje mi się rzeź, zabijanie zwierząt, wszystko co dzialo się z tym biednym zwierzakiem zanim znalazło się pod postacią parówki. Mama nie chciała zgodzić się, żebym była wegetarianką ale w końcu się zgodziła. Mam pare pytań. ![]() ![]() czy wegetarian może jeść przyprawy czy koniecznie jest skazany na gorzką herbatę? ![]() ![]() jak będę miała jeszcze coś to dopiszę, z góry dzieki za pomoc, papa P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. Zna ktos inne strony o wegetarianiźmie? |
Przepraszam, nie wiem czy zamieścilam temat w dobrym dziale. A może...Chodzi nie tylko o sposób odżywiania się ale także o zdrowie. A zresztą sami zobaczycie.
Gdy widzę mięso które mam zjeść zamiast szynki czy pieczeni na talerzu ukazuje mi się rzeź, zabijanie zwierząt, wszystko co dzialo się z tym biednym zwierzakiem zanim znalazło się pod postacią parówki. Mama nie chciała zgodzić się, żebym była wegetarianką ale w końcu się zgodziła. Mam pare pytań. ![]() ![]() czy wegetarian może jeść przyprawy czy koniecznie jest skazany na gorzką herbatę? ![]() ![]() jak będę miała jeszcze coś to dopiszę, z góry dzieki za pomoc, papa P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. Zna ktos inne strony o wegetarianiźmie? |
nasty_girl napisał/a: |
Gabra wiec uwazasz ze duzo osob nie je miesa bo to jest modne ? |
Kinga napisał/a: |
Yy ... WEGANIE ... nie jedza miodu jaj i mleka = = |
Himitsu napisał/a: | ||
O_o To znaczy, że miód jest pochodzenia zwierzęcego? O_o |
Są różne grupy wegetarianizmu np. laktoowowegetarianizm. Ta 'grupa' je to co weganin, miód, jaja, mleko. |
A potem napisał/a: |
P.S Byłam na stronie http://www.vege.pl i mimo to nie znam odpowiedzi na powyższe pytania. |
Cytat: |
Rodzaje wegetarianizmu:
Rodzaj diety to tytuł jednej z rubryk jaką należy wypełnić. Więc w razie gdyby ktoś nie wiedział, co właściwie oznacza np. takie określenie jak lakto-ovo-wege wyjaśniam: wegetarianizm to pojecie bardzo ogólne i oznacza wyłączenie z diety mięsa. Ale nie określa np. czy ktoś je artykuły odzwierzęce, a jeśli tak to jakie. Rozróżnia się więc różne jego 'odcienie'. A między innymi: lakto-ovo-wegetarianizm - odmiana wegetarianizmu, w której nie je się mięsa ale korzysta się jednak z produktów odzwierzęcych w postaci mleka i jajek oraz ich przetworów. Lakto - oznacza mleko, owo - jajko. lakto-wegetarianizm - jak łatwo się domyślić, jest to 'wyższy' etap, oznaczający odrzucenie także jajek. ovo-wegetarianizm - a to z kolei odrzucenie (oprócz mięsa) również mleka i jego przetworów. weganizm - oznacza ideę odżywiania wyłącznie roślinnego z wyłączeniem nie tylko mięsa, ale i wszystkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego, takich jak mleko i jajka oraz ich przetwory. W naszej książce dałam do wyboru jeszcze jedną możliwość: dieta wegańska+miód. A to z tej prostej przyczyny, że potrawy z miodem nie zaliczają się do wegańskich. A dodawanie ich do lakto- lub ovo-, a tym bardziej do lakto-ovo-, byłoby totalną bzdurą. |
Gabra wiec uwazasz ze duzo osob nie je miesa bo to jest modne ? |
niektorzy robia bo taka moda, inni nie.. tak ja ze wszystkim, niektorym kiedys minie niektorym nie.. jadlam kiedys z kolezanka obiad.. jej mama podaje nam kotlety.. ona sie za niego bierze.. mowie ze przeciez ona jest wegetarianka a ona.. "jak raz na jakis czas zjem nic mi sie nie stanie"... i takich ludzi nie rozumiem.. ja nie jem bo nie lubie, nie smakowalo mi nigdy.. bleee, fuj.. i niegdy wiecej nie zjem.. |
Kinga napisał/a: |
A chociazby pedzle ... z konskiego wlosia sa swietne ...
Watpie ze wszyscy wege sprawdzaja dokladnie co znaczy to E - costam costam ... lub czy pedzel jest z konskiego wlosia ... |
Gabra napisał/a: |
a co do twojego kolegi; on pewnie nie jest juz wege,tak tylko powiedzial by sie wymigac od wysmiania i nazwania go 'niewege' |