Cytat: |
Canon zapowiedział nowy model, PowerShot S2-IS, który powinien pojawić się
na rynku w ciągu najbliższych tygodni. Jest to modyfikacja i ulepszenie starszego modelu S1-IS. Aparaty te należą do grupy aparatów Ultra-Zoom, czyli z zoomami o przełożeniu rzędu 10x, co pozwala na robienie sporych zbliżeń. Ponieważ przy takich zbliżeniach ręka drży i trudno zrobić zdjęcie nieporuszone, S1 i S2 wyposażone są w tzw. Image Stabilisation (stąd IS w nazwie), czyli stabilizację obrazu - specjalny układ wyczuwa drgania i kompensuje je, pozwalając robić ostre zdjęcia (oczywiście w pewnych granicach). S2 ma mieć wiele ulepszeń w stosunku do S1 - czujnik 5 megapikseli (3 MP w S1 - co było zresztą jego największą wadą), zoom 12x, ekran 1,8 cala (chyba ruchomy - w S1 był ruchomy), obraz w wizjerze widoczny w ciemności, lampka wspomagająca ustawianie ostrości w ciemności, dużą prędkość robienia zdjęć w serii, makro z odległości od 0 (!) cm, możliwość nagrywania niezłych filmów. Aparat prezentuje się (na razie na papierze, bo nie ma go w sklepach) całkiem atrakcyjnie, na pewno bardziej atrakcyjnie od S1-IS. |
scv napisał/a: |
W zależności do czego będzie Ci potrzebny, czy do robienia zdjęć z wakacji czy do robienia zdjęć artystycznych i wywoływania ich w formacie 20x30 cm. Może opisz trochę Twoje potrzeby, a coś się wymyśli. Ale na pewno nie warto kupować aparatu bez min. 3-krotnego zoom'u optycznego i 3 megapikselowej matrycy. A więcej informacji to będe w stanie podać znając Twoje potrzeby, jeszcze też wartałoby wiedzieć ile jesteś w stanie na aprat przeznaczyć.
Kinga i jeśli Canon to POWERSHOT a nie CyberShot, CyberShot to aparaty marmi Sony o ile mnie pamięć nie myli. Ten, o którym myślisz to nie jest najgorsze rozwiązanie. Ja sam korzystam z HP z 2 megapikselową matrycą i mi to wystarcza, ale polecałbym coś trochę lepszego. |
Nikita napisał/a: |
Ja dwa lata temu wygrałam w czasopiśmie English Junior aparat fotograficzny marki OLIMPIUS no i narazie mam spokój ![]() |
kradziejka napisał/a: |
of kors niezawodnego zenita:] |
Stokrotka napisał/a: | ||
Tz. Pokażesz nam swoje foty ![]() |
Nikita napisał/a: | ||||
Tyle, że on nie jest cyfrowy ^__^ Hyhy ![]() |