Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - Zgryz =P

Nikita - Pią 13 Maj, 2005 15:45
Temat postu: Zgryz =P
Witajcie :-)

Wiem, że to głupi temat, ale...
chciałabym się was o coś zapytać...
Otóż chodzi o to, że mam wysuniętą do przodu górną szczękę Rolling Eyes Nie żebym wyglądała jak królik Razz , bo ta różnica jest mała, ale dla mnie widoczna Wink Moja przyjaciółka twierdzi, że w przyszłości będzie mi to przeszkadzało w całowaniu się... Czy to prawda?
Kinga - Pią 13 Maj, 2005 15:48
Temat postu:
Nie bedzie Smile ...
jelsi masz ogolnie zeby proste a tyljko sczezke wysunieta to niepowinno przeszkadzac Wink
Anonymous - Pią 13 Maj, 2005 16:25
Temat postu:
Heh ja tez mam troche wysuniętą i mi to nie przeszkadza...
A z całowaniem jeszcze poczekaj Razz
Kinga - Pią 13 Maj, 2005 16:29
Temat postu:
Czemu ma czekac ?
Anonymous - Pią 13 Maj, 2005 16:34
Temat postu:
Chyba jest troche zamłoda Wink
Kinga - Pią 13 Maj, 2005 16:42
Temat postu:
Nikita ma 12 lat ? biggrin nie wiedziałam Ło biggrin

Heheh ... a tego czy ja wiem czy za mloda Wink Wiek sie nie liczy Smile
Anonymous - Pią 13 Maj, 2005 16:44
Temat postu:
Nie wiedziałaś że Nikita ma 12 lat ?
Mi o to właśnie chodziło Razz
Może nie zamłoda ale może poczekać... a zresztą to wszystko zależy od niej Wink
::PtyLuQ:: - Pią 13 Maj, 2005 17:33
Temat postu:
Czy ja wiem :E ?

Sam to mam ; < .
Anonymous - Pią 13 Maj, 2005 17:56
Temat postu:
No jak szczęke masz wysuniętą do przodu to usta chyba też nie? =P Będzie git, nie powinno ci to przeszkadzac.
PoZdR 4 AlL
mroweczka - Sob 14 Maj, 2005 08:02
Temat postu:
Aren napisał/a:
No jak szczęke masz wysuniętą do przodu to usta chyba też nie? =P Będzie git, nie powinno ci to przeszkadzac.
PoZdR 4 AlL

Nie to nie jest tak...Ja mam tak samo jak Nikita z tą szczęka, po prostu sama mi się tak układa jakoś Razz A jak już ułoże "równo" to straszne mam dziury pomiędzy jedną szczęką i drugą no nie wiem jak to wytłumaczyć Razz
A całowaniu to by Ci chyba przeszkadzało, jakbyś miała krzywy jezyk a nie krzywe zęby? Razz
Nikita - Sob 14 Maj, 2005 11:19
Temat postu:
Stokrotka napisał/a:

Chodziło mi o całowanie takie usta - usta Razz
Do taiego mi się jeszcze nie śpieszy ^^
Anonymous - Sob 14 Maj, 2005 12:59
Temat postu:
Nikita napisał/a:
Stokrotka napisał/a:

Do taiego mi się jeszcze nie śpieszy ^^
No wiem mi o takie chodziło, a nie o jednego cmoka Razz
mroweczka - Sob 14 Maj, 2005 17:14
Temat postu:
Nikita napisał/a:
Stokrotka napisał/a:

A w takim to Ci tymbardziej hyba nie powinno przeszkadzac Smile .
Anonymous - Sob 14 Maj, 2005 22:32
Temat postu:
Nie czekaj zawszemozna sprobowac:) i nie bedzie ci to przeszkadzalo, tak myślę. Twoja kolezanka wymysla jakies niestworzone rzeczy:)
Shaleniec - Nie 15 Maj, 2005 07:15
Temat postu:
ja tez tak mam, wysunieta gorna szczeke do przodu i mi nie przeszkadza w calowaniu =P wlasciwie to zanim ten temat przeczytalam to nie zwracalam uwagi na te szczeki =O a tu patrze, ze tez tak mam =P
pozdro
Anonymous - Nie 15 Maj, 2005 13:00
Temat postu:
Zawsze mozna nosic aparat, hyh. To wbrew pozorom nie jest straszne.
agag - Pon 16 Maj, 2005 00:36
Temat postu:
tyłozgryz (bo to właśnie opisałaś) jest chyba najczęściej spotykaną wadą zgryzu w polsce i innych krajach słowiańskich. Wszystko zależy od stopnia nasilenia i od tego, czy zęby sa ulożone w "pionie" czy pochylone bardziej w "poziomie i w przód".

Co do całowania, to nie sądzę, żeby miało to większe znaczenie, chyba, że wada jest duża (np. zęby "wystaja").

Często z wadami zgryzu wiąże sie niepoprawna artykulacja, zwłaszcza głosek s z c dz, ś ź ć dź, sz ż cz dż, co może przeszkadzać

Przeszkadzać też moga względy estetyczne.

Dodam jeszcze, że przy prawidłowym zgryzie górne zęby nachodzą trochę na zęby dolne i może być między nimi pewna odległość. Jeśli ta odległość nie jest przesadna, to raczej nie ma sie czym martwić

Problem ten (jeżeli rzeczywiście przeszkadza) może rozwiązać ortodonta. (np aparaty stałe). Ale z aparatami ortodont wiążą sie bardzo duże koszta... Jednak efekty są często zdumiewające

Możesz tez ćwiczyć żuchwę poprzez np zagryzanie dolnymi zębami górnej wargi, czy wysuwanie żuchwy do przodu. Ale pamiętaj, że jest to wbrew pozorom bardzo trudne i niebezpieczne ćwiczenie, bo może "przeskoczyć" staw żuchwowy. Takie ćw powinny byc poprzedzone masażem (kołowe ruchy palcami) stawów żuchwowych (wyczujesz je, kiedy połozysz dłonie jakby za policznkami, tuż przy uszach i bedziesz otwierać i zamykać buzię).
Uważaj przy tych ćwiczeniach!
One niekoniecznie "ustawią" zgryz, ale usprawnią prace żuchwy, co może zniwelować pewne trudności wynikające z wady zgryzu

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group