Dzieci OnLine

Na luzie... - Chrześcijaństwo (z "Czy wierzycie...")

Yarpen_Abbil - Sob 21 Maj, 2005 20:50
Temat postu:
Cytat:
Drogi Yarpenie, wyznajesz w ogóle jakąs wiarę?

Jestem Chrześcijaninem, ale nie zgadzam się ze wszystkimi aspektami tego wyznania.... Dokładniej "Stworzenie Świata", no i nie do końca w wizję "Końca Życia" i "Apokalipsy"....

Jednak głęboko wierzę w istnienie Boga.....
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 21:37
Temat postu:
Yarpen_Abbil napisał/a:
Cytat:
Drogi Yarpenie, wyznajesz w ogóle jakąs wiarę?

Jestem Chrześcijaninem, ale nie zgadzam się ze wszystkimi aspektami tego wyznania.... Dokładniej "Stworzenie Świata", no i nie do końca w wizję "Końca Życia" i "Apokalipsy"....

Jednak głęboko wierzę w istnienie Boga.....

Czyli nie jestes Chrzescijaninem ^
Cytat:
a przez niego wszystko się stało

- fragment wyznania wiary
opętana - Sob 21 Maj, 2005 23:55
Temat postu:
to, ze ktoś nie wierzy, że tak i tak stworzono świat, jak to w Biblii opisano nie znaczy, że nie jest chrześcijaninem. Znam kogoś kto jest chrzescijaninem, wierzy w Boga, wszystko ok.. ale w spowiedz nie. Bo to dla kogoś nie jest logiczne jak to ksiądz może odpuścić ci grzechy.
Ale to już inna sprawa.

btt., nie wierze w to.. tzn. niezbyt, jakoś tak trudno mi w takie coś uwierzyć.
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 23:56
Temat postu:
Nie jest katolikiem. Jest wiele innych wyznań i sekt chrześcijańskich.
nasty_girl - Nie 22 Maj, 2005 00:01
Temat postu:
tez mi sie wydaje ze nawet gdyby bog byl.. to nie rozumiem po co do spowiedzi ksiadz? to chyba powinno sie wiazac bezposrednio: Bog - czlowiek spowiadajacy sie.. a po co ty ksiadz ktory wysluchuje tych grzechow?
Anonymous - Nie 22 Maj, 2005 00:05
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
tez mi sie wydaje ze nawet gdyby bog byl.. to nie rozumiem po co do spowiedzi ksiadz? to chyba powinno sie wiazac bezposrednio: Bog - czlowiek spowiadajacy sie.. a po co ty ksiadz ktory wysluchuje tych grzechow?

Spowiednik powinien być kimś na kształt twojego przewodnika.
Anonymous - Nie 22 Maj, 2005 01:24
Temat postu:
jak w starych filmach...a nie gość co cie do bieżmowania nie chce dopuścić biggrin
nasty_girl - Nie 22 Maj, 2005 09:29
Temat postu:
ze mnie nie chce dopuscic? nie ide i nawet nie probowalam isc wiec czy mnie dopuscili by czy nie to nie wiem.. ale zapewne nie ..
Yarpen_Abbil - Nie 22 Maj, 2005 16:47
Temat postu:
Nie wiem, czy niektórzy z was myślą chociaż od święta... Confused . Zaczynam w to wątpić... Confused .

Chrześcijanin jak sama nazwa wskazuje pochodzi od Chrztu Św. - KAŻDA ochrzczona osoba jest Chrześcijaninem.... JA jestm ochrzczony....

I jeszcze jedno: Czyli nauczyciele historii i biologii, którzy uczą nas ni mniej, ni więcej tego, że człowiek pochodzi od małpy też nie są Chrześcijaninami waszym zdaniem?! No w końcu też przeczą Wyznaniu Wiary...

Cytat:

nasty_girl - Nie 22 Maj, 2005 16:53
Temat postu:
ale zauwaz ze chrzczeni jestesmy zazwyczaj jako niemowlaki.. nie mamy mozliwosci wyboru czy tego chcemy czy nie.. decyzje podejmuja nasi rodzice, tak samo komunia.. z cala klasa sie przygotowujesz, bo rodzice ochrzcili, zadeklarowali ze bedziesz chodzil na religie, 8 latek nie ma swiadomosci tego co robi i nie ma swojego zdania czy bog jest, czy wierzy w to wszystko.. dopiero idac do bierzmowania jestesmy w takim wieku ze podejmujemy swiadoma decyzje sami..
Anonymous - Nie 22 Maj, 2005 17:06
Temat postu:
Yarpen_Abbil napisał/a:
Nie wiem, czy niektórzy z was myślą chociaż od święta... Confused . Zaczynam w to wątpić... Confused .

Chrześcijanin jak sama nazwa wskazuje pochodzi od Chrztu Św. - KAŻDA ochrzczona osoba jest Chrześcijaninem.... JA jestm ochrzczony....

I jeszcze jedno: Czyli nauczyciele historii i biologii, którzy uczą nas ni mniej, ni więcej tego, że człowiek pochodzi od małpy też nie są Chrześcijaninami waszym zdaniem?! No w końcu też przeczą Wyznaniu Wiary...

Cytat:

Teoria Darwina nie przeczy nauce Kościoła, 7 dni to tylko licczba symboliczna, Kościół doszedł do takiego właśnie wniosku i przestał przeczyć teorii Darwina o tym, że człowiek pochodzi od małpy.
Napastnik - Nie 22 Maj, 2005 17:51
Temat postu:
Ja byłem ochrzczony, ale nie miałem na ten fakt żadnego wpływu. I za Chrześcijanina się bynajmniej nie uważam. Więc jak byś mnie nazwał? Chrześcijaninem nie praktykującym? rotfl.

Ósmego dnia Bóg powiedział: O ku,wa, co ja najlepszego zrobiłem?!
nasty_girl - Nie 22 Maj, 2005 18:50
Temat postu:
Napastnik wlasnie o tym pisalam w moim poprzednim poscie.. tak samo mam.. chrzest komunia.. ale nie wierze, nie chodze do kosciola.. i jaki sens ma tu nazywanie mnie chrzescijanka.. i czy jest to zgodne z prawda..
codi - Nie 22 Maj, 2005 18:59
Temat postu:
Ja aktualnie nie jestem żadnej wiary.
Kiedyś trzymałem ze śwatkami Jechowy ale jak zawsze okazało się że to kolejna chora wiara (moim zdaniem).
Jednak wierzę w boga i mam własne przekonania.
Iśka - Nie 22 Maj, 2005 19:25
Temat postu:
Cytat:

Bzdura. Nie zagłębiłeś się w wiarę chrześcijańską dokładnie. Wbrew pozorom chrzescijanstwo nie jest takie konserwatywne. Katolicyzm uwaza, ze 7 dni jest symboliczne. A cala ewolucja miesci sie w te 7 dni. Poczytaj trochę, dowiedz się...

Mi osobiscie bardziej nie podobaja sie słwa Chrystusa. Ja wierze w Boga, głęboko... modle się do niego i tak dalej. Ale w Chrystusa nie potrafię uwierzyc. On niby nauczał "kiedy ktos udezy cię w jeden policzek - nadstaw mu drugi". Dla mnie to bez sensu, to poniżanie sie... A gdzie ten honor ktory mamy miec ("Bóg, honor, ojczyzna.")? Dla mnie te cudy wszystkie to bzdura. Sa takie zeczy ktorych sie nie da wytlumaczyc - fakt, ale nie wierze w magiczne (a kosciol jest zupelnie przeciwny wszelkiej magii) rozmnozenie chleba i ryb. Powiem tak: wierzę w stary testament, ale w nowym jest zbyt duzo haczykow zebym mogla uwiezyc.

Moj przyjaciel mnie nawrócił... prawie całkiem jak widzicie. teraz chodzę w każdą niedziele do koscioła. Modlę się, staram rozmawiac z Bogiem. Rzadko mi to wychodzi... ale jednak czasami. Przyjaciel wlasnie powiedzial mi "teraz zmieniła się mentalność ludzi: wyszukuję tego co złe w Piśmie świętych, niedociągnięć, których tak na prawdę nie ma, a nie staraja się w to zagłębić, zrozumieć".
Anonymous - Nie 22 Maj, 2005 19:35
Temat postu:
Iśka napisał/a:
"teraz zmieniła się mentalność ludzi: wyszukuję tego co złe w Piśmie świętych, niedociągnięć, których tak na prawdę nie ma, a nie staraja się w to zagłębić, zrozumieć".

Zrozumieć? To w ogóle da się zrozumieć?
Ale co prawda to prawda - w ST częściej jest mowa o Bogu okrutnym, co jest bliższe prawdy. Niestety, mnie zawsze wychowywano w wierze że Bóg jest dobry, kochający, blablabla i te inne idiotyzmy. I się rozczarowałem już kilkakrotnie. Cham mnie opuścił, zostawił, wypiął się na mnie chyba.
I za to go nienawidzę. Zbyt wiele czasu zmarnowałem na te wszystkie zasrane prośby, żeby pomógł mi jakoś wszystko ułożyć. I [cenzura] z tego mam. On olał mnie, ja olewam jego. Mam go w głębokim poważaniu. (Ale paradoks, nie? Niby on taki wielki, a w takiej małej dupie się zmieścił...)

Bóg jest Złem.
Pulkownik Nikt - Nie 22 Maj, 2005 21:22
Temat postu:
A jednak Himi nie rozumiesz:) Kochajacy tzn dajacy ci zbawienie. Zreszta nie wolno sie opierac na jego mocy i prosic tylko o dobro dla siebie badz innych ktorych kochamy bo to egoizm. Modl sie za swoich wrogow.
Podziwiam ludzi ktorzy naprade wierza ze ziemia to tylko fragment przejsciowy i staraja sie nie przejmowac tym co sie dzieje.
Zreszta haslo Bog Honor Ojczyzna nie jest z Pisma Swietego ani z czegos takiego. Poprostu ktos tam takie zawolanie wymyslil. Honor to nie jest wpieprzenie kazdemu kto zalazl za skore a zachowanie godnosci i wartosci swego slowa.
A magiczne tzn opierajace sie na mocy nie pochodzacej od boga a od roznych demonow diablow i innego talatajstwa.( swoja droga dowodzi to tylko tego ze nasze zycie patrzac na to przez cos takiego to jeden wielki tor przeszkod i ze nalezy miec nadzieje )
Widzicie zadre w cudzym oku a nie widzicie zerdzi w swoim !

Ja tu tylko staram sie tlumaczyc Rolling Eyes
Wierze ale nie ubieram tego w zadna forme religi ani kultu.
altruista - Pon 23 Maj, 2005 16:02
Temat postu:
Ok, to teraz kilka pytan od wyjatkowo dociekliwego ateisty:
1. Skoro stworzenie swiata w 7 dni to tylko metafora, to skad wiadomo ze metafora nie jest zapieprzajacy po wodzie, niesmiertelny zydowski ciesla?
2. Dlaczego bog milosci zabijal? [pierworodni w egipcie, potop]

Cytat:
Nie wiem, czy niektórzy z was myślą chociaż od święta... . Zaczynam w to wątpić... .

Oj faktycznie, co wykazuje powyzszy cytat. Reguly prowadzenia dyskusji jednak istnieja moj drogi.
Anonymous - Pon 23 Maj, 2005 19:26
Temat postu:
Proszę pamiętać, że do Starego Testamentu należy podchodzić z większym dystansem, ponieważ przekazuje m.in. podania żydowskie i wykazuje liczne ślady myśli i legend greckich, mezepotamskich (różnych ludów zamieszkujących Międzyrzecze, stąd ten termin, a nie np. sumeryjskich), egipskich i innych. Znacznie istotniejszy jest dla mnie Nowy Testament.

Jeszcze co do opisu świata i jego stworzenia- pewien ksiądz mi tłumaczył kiedyś, że chodziło w nim m.in. o zaznaczenie, iż po prostu wszystko na świecie jest dziełem Boga, a nie np. słońce jest oddzielnym bóstwem. Stąd ukazano tę historię tak, a nie inaczej.
Należy przy tym pamiętać o zakresie wiedzy naukowej, jaką dysponowali dawni Żydzi.
Akacja12 - Pon 23 Maj, 2005 22:16
Temat postu:
altruista napisał/a:
Ok, to teraz kilka pytan od wyjatkowo dociekliwego ateisty:
1. Skoro stworzenie swiata w 7 dni to tylko metafora, to skad wiadomo ze metafora nie jest zapieprzajacy po wodzie, niesmiertelny zydowski ciesla?
Niestety, ludzie za bardzo zaczeli wierzyć nauce... A wiadomo że ta cała nauka jest fałszywa, że Ziemia jest płaska, a żadnej ewolucji nie było tylko Bóg jest taki mądry że to wszystko pięknie wymyślił.
Anonymous - Pon 23 Maj, 2005 23:38
Temat postu:
nie ... nie wierze w "chrześcijaństwo" (bo wiem że taki coś istenie)
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 16:30
Temat postu:
nie chce mi się tego wszystkiego czytać, ale odpowiedzcie mi na pytanie. Jak można wierzyć chrześcijaństwo? To przecież taka bzdura jak wiara w nasz rząd (nah innego porównania nie moglem wymyslic ;/ )

[Edit] No jednak coś skrobnę

Cytat:

Łagodnie mówiąc, pieprzysz jak ogłuszony bakłażanem.
Fakt, człek pochodzi od małpy co nie znaczy że bog nie mogl ta ewolucją pokierować.

Himitsu napisał/a:
Iśka napisał/a:
"teraz zmieniła się mentalność ludzi: wyszukuję tego co złe w Piśmie świętych, niedociągnięć, których tak na prawdę nie ma, a nie staraja się w to zagłębić, zrozumieć".

Zrozumieć? To w ogóle da się zrozumieć?
Ale co prawda to prawda - w ST częściej jest mowa o Bogu okrutnym, co jest bliższe prawdy. Niestety, mnie zawsze wychowywano w wierze że Bóg jest dobry, kochający, blablabla i te inne idiotyzmy. I się rozczarowałem już kilkakrotnie. Cham mnie opuścił, zostawił, wypiął się na mnie chyba.
I za to go nienawidzę. Zbyt wiele czasu zmarnowałem na te wszystkie zasrane prośby, żeby pomógł mi jakoś wszystko ułożyć. I [cenzura] z tego mam. On olał mnie, ja olewam jego. Mam go w głębokim poważaniu. (Ale paradoks, nie? Niby on taki wielki, a w takiej małej dupie się zmieścił...)

Bóg jest Złem.

No tak, bog zrobi za Ciebie wszystko ^^.
Też chrzanisz, lecz tym razem jak ogłuszony dwoma bakłażanami. Pojmujesz widać wszystko zbyt dosłownie nie doszukując się przenośnych znaczeń i brodzisz po powieżchni zamiast kopać przynajmniej trochę głębiej. Podważyć twój argument można na 121 i pół sposobu. Chociażby dlatego iż ten okrutnik Adam [sic!] musiał sięgać wyżej niż czubek swojej głowy czego wymagał bog ^^.
Najprościej doszukiwać się winy w kimś innym aniżeli sam ją naprawić. Nieprawdaż?
nasty_girl - Wto 24 Maj, 2005 16:47
Temat postu:
R2 nie wiem jak mozna wierzyc bo nie wierze wiec nie wiem co czuja ci co wierza .. jak dla mnie chrzescijanstwo, istnienie Jezusa itd jest tylko wymyslem fantazji kogos z przed tych 2 tys lat, z czasem sie to przeistaczalo, dodawalo jakies "fakty" itd az powstala wiara.. i nie widze w tym zadnej prawdy.. nie chce nikogo tym co napisalam urazic wiec zeby nie bylo JEST TO MOJE ZDANIE, ja tak uwazam no i nie potepiam tych co wierza w istnienie boga
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 17:11
Temat postu:
Chodziło mi o instytucje.
Człowiek taki jak Jezus istniał i nie ma do tego wątpliwości. Być może z jego wyimaginowanych fantazji powstała wiara.
Albo był szaleńcem albo geniuszem albo [cenzura] genialnym szaleńcem. W każdym razie wierzył w idee i za nią zginął.
Szacunek
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 17:35
Temat postu:
R2 napisał/a:
Najprościej doszukiwać się winy w kimś innym aniżeli sam ją naprawić. Nieprawdaż?

Dokładnie. Jak wszystko na niego zwalę, to od razu lepiej się czuję. A co :]
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 17:45
Temat postu:
alescie łatwo co po niektórzy uwierzyli w fakt że ludzie pochodzą od małpy...tzn kto jak kto ale ja wiem ze ja na pewno nie...najwyżej miałem wspólnych przodków z małpą...ale to tyle...ale tak można powiedziec o każdym zwierzęciu bo wszystkie wywodzą sie (no w każdym razie te ewoulujące na tym samym rejonie) od tego samego przodka
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 17:52
Temat postu:
taka teoria jest najbardziej prawdopodobna i tyle
Akacja12 - Wto 24 Maj, 2005 18:15
Temat postu:
Tsej - znasz może jakas inna udowodniona teorie na ten temat?
Anonymous - Wto 24 Maj, 2005 18:40
Temat postu:
ja tego nie musze dowodzić :>

zabrzmiało jakbys sie nie zgadzała czy chcesz sie upierac ze jako jedna z nielicznych jednak pochodzisz od małpy ... to by niesamowicie zafascynowało naukowców wspomnianych w eseju na maturze
altruista - Wto 24 Maj, 2005 19:11
Temat postu:
Tsej napisał/a:
...ale tak można powiedziec o każdym zwierzęciu bo wszystkie wywodzą sie (no w każdym razie te ewoulujące na tym samym rejonie) od tego samego przodka

jezeli juz tak bardzo chcesz uwsteczniac, to nie oszukujmy sie - pochodzimy od skaly. Bo w koncu ze skaly powstaly pierwsze aminokwasy ktore ewoluowaly w bialka, bakterie, i cala reszte tego scierwa.
Anonymous - Sro 25 Maj, 2005 11:24
Temat postu:
można i tak

w końcu składamy sie dokładnie z tych samych pierwiastków
Anonymous - Sro 25 Maj, 2005 14:28
Temat postu:
w innych proporcjach biggrin
nasty_girl - Sro 25 Maj, 2005 14:33
Temat postu:
gdyby to byla prawda i bylo by w tych samych proporcjach to bysmy byli dalej skalami..
altruista - Sro 25 Maj, 2005 16:45
Temat postu:
nasty, do nauki. Albo po Nobla.
Anonymous - Sro 25 Maj, 2005 17:56
Temat postu:
albo zetrzyj róż
Anonymous - Czw 26 Maj, 2005 09:23
Temat postu:
Nie czuje sie Chrzescijaninem, ani nie czuje przynaleznosci do jakiejkolwiek religii.
Absolutny brak dowodow sprawia, ze moj mozg nie przyjmuje takich mozliwosci.
Uwazam, ze w sprawach religii (w stadium szukania wlasciwej drogi, bo potem jest juz nieco inaczej) nalezy podejmowac decyzje "na zdrowy rozum", a ten niestety, nie pozwala mi uwierzyc w Boga na zasadach Chrzescijanstwa.
nasty_girl - Czw 26 Maj, 2005 12:41
Temat postu:
ja wlasnie jestem zmuszona do sluchania mszy z okazji bozego ciala.. znaczy sie okno zamknelam ale to nic nie daje.. ehh pomysleli by o ludziach ktorzy nie maja ochoty ich sluchac..
Akacja12 - Czw 26 Maj, 2005 13:03
Temat postu:
A ja widziałam mojego kolege (nie zna mnie ale co tam) jako ministranta na czele procesji i nie mogłam z beki Razz
nasty_girl - Czw 26 Maj, 2005 13:23
Temat postu:
to ze ktos jest ministrantem przeciez od razu nie znaczy znaczy ze ksiedzem zostaie Razz moj chlopak byl kiedys a jaki grzeczny chlopiec z niego wyrusl Smile hehe a procesja se poszla.. i juz jest cicho :d
Akacja12 - Czw 26 Maj, 2005 18:44
Temat postu:
Nom, wiedziałam już wcześniej że jest ministantem Smile ale pierwszy raz widziałam go w "akcji" bo w sumie gdybym ja do kościoła chodziła to bym akurat do tego w którym jest ministrantem wiec bym mogla se popatrzeć. Ta zaczne chodzić Razz bede wstawać jak wstają i siadać jak siadają non problem Razz moze se kiedyś pójde z koleżanką tylko żeby popatrzeć Razz
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 00:21
Temat postu:
A jak nazwac osobe, ktora wiwerzy, ale nie chodzi co niedziele do Kosciola, tylko "od swieta" i na spowiedz?
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 00:24
Temat postu:
Wierzacy,ale nie praktykujacy.
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 07:03
Temat postu:
HeyaH napisał/a:
A jak nazwac osobe, ktora wiwerzy, ale nie chodzi co niedziele do Kosciola, tylko "od swieta" i na spowiedz?

Na dobrą sprawę taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ponieważ "wierzący, ale nie praktykujący" to tak jak "żyjący, ale nie oddychający" jedno z drugim jest powiązane i nie można tego rozdzielić.
altruista - Sob 28 Maj, 2005 10:12
Temat postu:
mam gleboko wierzacego znajomego, ktory na dzwiek slowa 'kosciol' spluwa, bo nie moze zdzierzyc tej skorumpowanej i wypaczonej intytucji. Czy to, ze nie zapieprza do jakiegos fikusnego budynku zeby dac na tace, a modli sie w domu, czyni z niego osobe niewierzaca or sth? Propaganda koscielna ci sie na mozg rzucila scv, i nie dostrzegasz mnogosci aspektow sprawy.
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 11:42
Temat postu:
scv napisał/a:
HeyaH napisał/a:

Na dobrą sprawę taka sytuacja nie powinna mieć miejsca. Ponieważ "wierzący, ale nie praktykujący" to tak jak "żyjący, ale nie oddychający" jedno z drugim jest powiązane i nie można tego rozdzielić.

Więc co powiesz o narodzie francuskim? Wierzący, ale nie praktykujący...
Nasienie Szatana? Razz
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 12:27
Temat postu:
altruista napisał/a:
mam gleboko wierzacego znajomego, ktory na dzwiek slowa 'kosciol' spluwa, bo nie moze zdzierzyc tej skorumpowanej i wypaczonej intytucji. Czy to, ze nie zapieprza do jakiegos fikusnego budynku zeby dac na tace, a modli sie w domu, czyni z niego osobe niewierzaca or sth? Propaganda koscielna ci sie na mozg rzucila scv, i nie dostrzegasz mnogosci aspektow sprawy.

Dobrze to ujales...

Przy okazji - rozwalaja mnie rodzice, ktorzy na sile "ureligijniaja" swoje dzieci...
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 12:38
Temat postu:
altruista napisał/a:

O osobie takiej można powiedzieć, iż głeboko wierzy W Boga, ale nie wiem, czy wierzy Bogu.
Ciężko również określić ją katolikiem.
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 13:26
Temat postu:
Himitsu napisał/a:

Nasienie Szatana? Razz

Francja to nie Polska, więc nie znaczy, że u nich obowiązują te same zasady, tam społeczeństwo ma inną mentalność i do pewnych spraw podchodzą inaczej i nie musimy brać z nich przykładu, patrzmy na własne "podwórko"
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 14:37
Temat postu:
scv napisał/a:
HeyaH napisał/a:

Sugerujesz mi, ze jednak nie wierze? Ze jednak mam Boga w powazaniu i wszystko co z Nim zwiazane tez tam mam?
To jest dla mnie wlasnie bezsensu. Cool
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 15:30
Temat postu:
scv napisał/a:
Himitsu napisał/a:

Nasienie Szatana? Razz

Francja to nie Polska, więc nie znaczy, że u nich obowiązują te same zasady, tam społeczeństwo ma inną mentalność i do pewnych spraw podchodzą inaczej i nie musimy brać z nich przykładu, patrzmy na własne "podwórko"

A to Bog juz nie traktuje rowno wszystkich ludzi?
Moze Francuzi maja jednak lepsze do tego podejscie, he?
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 15:36
Temat postu:
Sugerować nie mogę niczego, ponieważ nie znam dokładnego stanu faktycznego, nie znam przyczyn itd. a poza tym wiara to jest kwestia danej osoby, czy wierzy czy nie, jedynie społeczeństwo może się wypowiadać nt. stanu zewnętrznego, a przeważnie wiara jest wewnętrzna, a nie zewnętrzna, więc społeczeństwo nie może jej oceniać.
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 16:10
Temat postu:
scv napisał/a:
Sugerować nie mogę niczego, ponieważ nie znam dokładnego stanu faktycznego, nie znam przyczyn itd. a poza tym wiara to jest kwestia danej osoby, czy wierzy czy nie, jedynie społeczeństwo może się wypowiadać nt. stanu zewnętrznego, a przeważnie wiara jest wewnętrzna, a nie zewnętrzna, więc społeczeństwo nie może jej oceniać.

Mozesz mi to wytlumaczyc tak troche... prosciej?
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 18:39
Temat postu:
Jak już wcześniej pisałem- wiara w Boga to jedno, stosowanie się do nauki Kościoła jest zaś świadectwem, iż wierzy się Bogu i Jemu ufa.
Anonymous - Nie 29 Maj, 2005 08:59
Temat postu:
HeyaH napisał/a:
scv napisał/a:

Mozesz mi to wytlumaczyc tak troche... prosciej?

Prościej już chyba nie potrafię, może za kilka dni jeszcze coś wymyślę to dopiszę, ale jak narazie to jakoś marnie dzisiaj myślę i nie jestem w stanie uprościć własnej wypowiedzi.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group