| Cytat: | 
| ="zazulita"]
 Jak klaszcze sie całą nutę: liczysz 1,2,3,4 i klaszczesz tylko na 1 Jak klaszcze się półnute: liczysz 1,2,3,4 i klaszczesz na 1 i 3  | 	
| dziewczyneczka napisał/a: | 
| ech...
 Muzyka zawsze była i będzie moją piętą achilesową. Aha i jeszcze jedno. Czy to coś zmienia gdy jest takie coś napisanie dwa do czterech (zapisane tak jak ułamki)? Wydaje mi się coś że w tedy nie liczy się 1, 2 ,3,4 tylko 1,2. ale nie wiem dokładnie. P.S. Możecie mi napisać jakwygląda ćwierć nuta półnuta itd.? Bo tego też nie wiem. Zasze jak słucham gdy pani o tym mówi jednym uchem mi wlatuje a drugim wylatuje. Więc się nie ziwcie że nic nie wiem  | 	
| Akacja12 napisał/a: | 
| To jest METRUM i czyta się je tak jak ułamek np dwie czwarte, ale pisze się to BEZ kreski ułamkowej  Oj słabo z Twoją muzyką ^^ xP  | 	
| 2/4 oznacza ze są 2 ćwiercnuty w każdym takcie | 
| 
 cała nuta to taka kropka niezamalowana z laseczką  | 	
| Kinga napisał/a: | ||
 2/4 oznacza ze są 2 ćwiercnuty w każdym takcie cała nuta to taka kropka niezamalowana półnuta to kropka zamalowana z laseczką ćwierćnuta to kropka zamalowana z laseczką i ogonkiem ósemka to kropka zamalowana z laseczką i dwoma ogonkami  | 	
 (oczywiście cała nuta to ta kropa, bez tej kreski czarnej obok, bo to jest pauza 

| Kinga napisał/a: | 
| cała nuta to taka kropka niezamalowana  półnuta to kropka zamalowana z laseczką ćwierćnuta to kropka zamalowana z laseczką i ogonkiem ósemka to kropka zamalowana z laseczką i dwoma ogonkami  | 	
| liczysz 1,2,3,4 i klaszczesz na 1 i 3 
 Jak klaszcze się ćwierć nutę: liczysz 1,2,3,4 i klaszczesz na 1,2,3 i 4  | 	
| dziewczyneczka napisał/a: | ||
Wielkie dzięki, chyba już troche kapuje...
 Jeszcze jedno pytanko: jak klaszcze się ćwierć nutę to 1,2,3, i 4 to na to i też czeba klasnąć?  |