Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - okropny bol

malutka88 - Pon 13 Cze, 2005 15:51
Temat postu: okropny bol
od ponad 2 lat miesiaczkuje i mam ja dosc regularnie moze czasem zdaza sie kliko dniowe roznice ale to rzadko mimo to podczas okresu odczuwam ogromny bol ale taki ze z chceia padlabym na srodku ulicy i zwijala sie z bolu tabletki malo co pomagaja a bol jest tak silny ze czasem nie wtrzymuje i potrafie sie nawet rozplakac co zrobic zeby tak nie bolalo to jest okropne rozmawialam z kolezankami i one takich bolow wogole nie maja pomozcie!!!!
Anonymous - Pon 13 Cze, 2005 16:31
Temat postu: Re: okropny bol
malutka88 napisał/a:
od ponad 2 lat miesiaczkuje i mam ja dosc regularnie moze czasem zdaza sie kliko dniowe roznice ale to rzadko mimo to podczas okresu odczuwam ogromny bol ale taki ze z chceia padlabym na srodku ulicy i zwijala sie z bolu tabletki malo co pomagaja a bol jest tak silny ze czasem nie wtrzymuje i potrafie sie nawet rozplakac co zrobic zeby tak nie bolalo to jest okropne rozmawialam z kolezankami i one takich bolow wogole nie maja pomozcie!!!!

ginekolog wzywa

malutka88 - Pon 13 Cze, 2005 16:39
Temat postu:
czemu ginekolog??co on poradzi?? powie ze to tak ma byci tyle:/
frigg - Pon 13 Cze, 2005 16:42
Temat postu:
nie wiesz co poradzi dopoki nie pojdziesz.....
bo to moze byc zupelnie normalne, ze boli - tzn wynika ze specyfiki twojego organizmu i zaleci (albo nie) ci jakies mocniejsze pigolki niz np apap, a moze to byc cos zueplnie innego...
Ma... - Pon 13 Cze, 2005 17:58
Temat postu:
No ja tez radziłabym CI udać się do ginekologa
werusia9 - Pon 13 Cze, 2005 18:19
Temat postu:
moim zdanie nie jest normalne że masz takie bóle. radze ci idź do ginekologa na pewno coś ci poradzi albo zapisze jakieś tabletki. zastanów sie nad tym przecież to może być jakaś wada wrodzona lub coś takego????
pozdrowka!
Chesterka - Pon 13 Cze, 2005 19:07
Temat postu:
Może przyłóż ciepły termofor/kompres do podbrzusza, zażyj coś przeciwbólowego (apap/panadol/no-spa...)... Ale ja też radzę się wybrać do ginekologa.

Ps. Jest tez coś takiego jak bodajże no-spa PRO czy jakoś tak, jest mocniejsza od zwykłej no-spy, moja mama ją używa (ja naszczęście mam bezbolesne miesiączki ;P).
Anonymous - Pon 13 Cze, 2005 19:29
Temat postu:
niektore kobiety maja nawet stany poddepresyjne ;P
nie mozesz pozwolic by to bylo silniejsze od Ciebie,naprawde idz do ginekologa,mozliwe nawet ze nie bedzie ci robil badania,chociaz wątpie.
Anonymous - Pon 13 Cze, 2005 21:28
Temat postu:
Chesterka napisał/a:
Ps. Jest tez coś takiego jak bodajże no-spa PRO czy jakoś tak, jest mocniejsza od zwykłej no-spy, moja mama ją używa (ja naszczęście mam bezbolesne miesiączki ;P).

Ibuprom Max, Nurofen Forte... pelno tych mocniejszych

Wiec radze do ginekologa albo kupic jakies super mocne tabletki Wink
Mroczny_jogurt - Pon 13 Cze, 2005 21:29
Temat postu:
ja musze laczyc nospe z czyms silnym bo inaczej gowno daje
Anonymous - Pon 13 Cze, 2005 22:20
Temat postu:
moze Ci np. przypisac tabletki antykoncepcyjne
Blanka - Pon 13 Cze, 2005 22:37
Temat postu:
hmm to raczej nie jest temat do żartów;/. Idz do ginekologa, bo kiedys odjedziesz... moje qmpele mialy tak samo...jedna zemdlala sama w domu... . Po prostu idz. Innej mojej kumpeli nie chcieli wierzyc ze w tym wieku takie mocne ma i jej powiedzieli w koncu "jak urodzisz dziecko to bedzie albo wiele mniej bolalo....albo jeszcze bardziej" pocieszenie... Ale cóż. może ci sam lekaż jakieś przepisze silniejsze(tzn ginekolog)?.
frigg - Pon 13 Cze, 2005 22:58
Temat postu:
owszem ginekolog moze przepisac jej pigolki antykoncepcyjne jesli bole sa bardzo silne - pigolki te nie tylko zapobiegaja ciazy, ale maja tez dzialanie lecznicze -np reguluja cykl, redukuja wlasnie bolesne miesaczki, moga likwidowac PMS, korzystnie wplywaja na cere (zwlaszcza z tradzikiem)...
nasty_girl - Wto 14 Cze, 2005 07:40
Temat postu:
nospe wez:P albo naprawde do ginekologa.. przepisze ci cos mocniejszego i bedzie dobrze..
Anonymous - Wto 14 Cze, 2005 16:32
Temat postu:
Ma... napisał/a:
Taaa jasne od razu:P

Gabra napisał/a:
po co?

argh, po co sie odzywacie? wrr
pigulki moga jej pomoc, to zalezy od faktycznego stanu rzeczy, ale to stwierdzic moze tylko lekarz. Rady typu "wez nospe/apap" sa smieszne. Chyba kurde brala cos przeciwbolowego nie? :\
nasty_girl - Wto 14 Cze, 2005 21:34
Temat postu:
nie kazdy srodek przeciwbolowy jest dobry.. np apap kiepski, a nospa wg mnie dobra.. wiec moze by sprobowala cos innego?
Chesterka - Wto 14 Cze, 2005 21:38
Temat postu:
Na mnie np. zwykła no-spa nie działa. Nawet jak mnie mało boli ;P
nasty_girl - Wto 14 Cze, 2005 22:11
Temat postu:
na mnie dziala.. ale w sumie zadko mnie tak boli.. a jak juz boli to sie zmulam i biore to co mam pod reka, nospe, czy apap czy ibuprom.. czasem pomaga, czasem nie..
panienka_wierzba - Wto 14 Cze, 2005 22:13
Temat postu:
siostra mojej kumpeli takie ma
jak chodzila do podstawowki czy szkoly sredniej to podczas okresu nawet nei chodzila do szkoly..
tylko calymi dmiani lezala w lozku i plakala..
od kilku lat bierze tabletki antykoncepcyjne przepisane przez ginekologa
bardzo jej pomogly
teraz funkcjonuje normalnie
Anonymous - Wto 14 Cze, 2005 22:15
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
na mnie dziala.. ale w sumie zadko mnie tak boli.. a jak juz boli to sie zmulam i biore to co mam pod reka, nospe, czy apap czy ibuprom.. czasem pomaga, czasem nie..

a niektorym wogole nie pomaga

oo Wierzba wrocila do starego ava ;]
Blanka - Wto 14 Cze, 2005 22:15
Temat postu:
Każdy ma inny organizm i kożdemu co innego pomaga. Mi np pomaga Ibumprom Max, mozesz sprobowac...ale wiesz, nie wszystko na raz bo jakąś lekomanką zostaniesz:PRazz Wink
Shaleniec - Wto 14 Cze, 2005 22:17
Temat postu:
ona podjzie do ginekolog,a ginekolog jej przepisze tabletki antykoncepcyjne (niepotrzbenie z reszta). tabletki antykoncepcyjne sa szkodliwe i mgoa spowodowac nieplodnosc... i sa zupelnie zbedne dla dojrzewajacej dziewcyznki. ginekolodzy sa tacy, ze zazwyczja strzelaja z tymi lekami tkore przpeisuja na rozne bole, nie poznajac do konca ich powodow.. mysla, ze a nuż sie uda.. wiec odradzam isc do ginekologa.
frigg - Wto 14 Cze, 2005 22:34
Temat postu:
Shaleniec napisał/a:
ona podjzie do ginekolog,a ginekolog jej przepisze tabletki antykoncepcyjne (niepotrzbenie z reszta). tabletki antykoncepcyjne sa szkodliwe i mgoa spowodowac nieplodnosc... i sa zupelnie zbedne dla dojrzewajacej dziewcyznki. ginekolodzy sa tacy, ze zazwyczja strzelaja z tymi lekami tkore przpeisuja na rozne bole, nie poznajac do konca ich powodow.. mysla, ze a nuż sie uda.. wiec odradzam isc do ginekologa.

nikt nie wie co jej przepisze i czy wogole przepisze bo nikt z nas nie wie co jej jest....a ginekolog to nie szaman co z dloni wrozy - nikt nie kaze jej chodzic do tego, ktory jest zly...moze sie zapytac mamy i isc do tego co ona - ginekolodzy maja pacjetki w roznym wieku....
pigolki antykoncepcyje maja skutki uboczne (jka kazde lekarstwo) - ale nie prowadza do niepolodnosci - tzn ich dzialanie to jakby niepolodnosc, ale o to chodzi, a po ich odstawieniu plodnosc wraca... prosze was bez sredniowiecznych herezji.....

i nie zawsze sa zbede dla dojrzewajacej dziewczynki (no moze nie dla 10 latki ale dla 15 juz moga byc)
i ja owszem znam takich ginekologow o jakich ty piszesz - wiec do nich juz nie chodze tylko poszlam do takiego co mnie bardzo dokladnie zbada i wszystko wyjasni ...ginekolog to nie szatan!!!
Shaleniec - Wto 14 Cze, 2005 22:39
Temat postu:
nie no, sory, ale kazde talbetki antykoncepcyjne sa szkodliwe :/ i moge spowodowac nieplodnosc. nie ejst powiedziane, ze musza, al jest prawdopodobienstwo, ze tka sie stanie.. poza tym to chorze, zeby dla dziecka co ma 15 lat przypisywac tego typu leki! na milosc boska:P
nasty_girl - Wto 14 Cze, 2005 22:42
Temat postu:
shaleniec jaka nieplodnosc? owszem hormony maja jakis tam zly wplyw na organizm ale bez rpzesady.. niedlugo sie dowiemy ze od nich sie umiera..
lucek - Wto 14 Cze, 2005 22:44
Temat postu:
Tak jest! Niech lepiej nie idzie do lekarza tylko zdycha z bolu
Shaleniec, takie rady to zostaw dla siebie na przyszlosc
nidhogg - Wto 14 Cze, 2005 22:45
Temat postu:
Na milosc boska!!!!
Nie przepisujmy antybiotykow !!! one zabijaja flore jelitowa, moga powodowac uszkodzenie sluchu a nawet chrzastki wzrostowej!!! Nigdy juz nie urosniemy!!!
Nie bierzmy apaapu - on powoduje wrzody zoladka !!!!
AAAAAA!!!!

Nie no litosci nie zapominacjcie o tym, ze tabletki antykoncepcyjne sa rowniez LEKIEM a nie cukierkami, ktore lykaja rozwydzone panienki, ktore chca sie bzykac.
Czy ja mam po raz kolejny przytoczyc przypadek mojej kolezanki ? A wiec niech i tak bedzie.
Kolezanka owa, miala superextraniesamowicie potezne bole menstruacyjne (a przynajmneij tak jej sie wydawalo, ze to o to chodzi), okazalo sie, ze to cysty jajnikow - byla leczona hormonalnie - najprosciej i najlatwiej - wlasnie tabletkami antykoncepcyjnymi, ktore w takim przypadku sa dobierane pod katem odpowiedniego dzaialania w odpowiedniej chorobie. A lat miala ni mneij ni wiecej tylko 15.
Nie mowie, ze to akurat czeka autorke postu, ale przytaczam to jako przyklad uzywania tabl anty jako lekow a nie widzimisie.
Shaleniec - Wto 14 Cze, 2005 22:48
Temat postu:
dobra ja juz nic nie mowie bo mnie zaraz pogryziecie. ja swoje wiem i tyle.
nidhogg - Wto 14 Cze, 2005 22:51
Temat postu:
A wiedz sobei co chcesz, ale nie szerz herezji Wink
Shaleniec - Wto 14 Cze, 2005 22:52
Temat postu:
tabletki antykoncepcyjne sa szkodliwe i tyle:P i jesli to ejst herezją, to ebde ją szerzyc.. Razz niech zyje asertywnosc Razz i wolnosc slowa.
Anonymous - Wto 14 Cze, 2005 22:54
Temat postu:
gowno, za przeproszeniem, wiesz. Przez takich ludzi, jak Ty, Polska jest tak zacofanym krajem.
Shaleniec - Wto 14 Cze, 2005 23:01
Temat postu:
aha thx. wiem tyle co wiem moze i nie mam racji ale sie nie wycofam:P z teog co powiedzialam. do jutra sie troche doksztalce i tka wam dowale ze ho ho:D
nidhogg - Wto 14 Cze, 2005 23:07
Temat postu:
Od razu uprzedzam - jkak bedziesz dowalac podawaj rzetelne zrodla (nie konczace sie na kosciol.pl czy inne takie). Powolaj sie na zrodla medyczne a bedzie gitez Wink
frigg - Sro 15 Cze, 2005 15:04
Temat postu:
owszem leki w tym pigolki maja skutki uboczne, zreszta nikt tutaj nie mowil , ze nie maja - tylko, ze to sa leki dostepne tylko i wylacznie na recepte, po odpowiednich badaniach, a nie jak alkohol czy papierosy dla kazdego....poza tym ich (tzn lekow) korzysci znacznie przewyzszaja skutki uboczne.....

myslac w ten sposb to wszytko powinno byc zakazane albo ludzie nie pownni z tego korzystac poczawszy od lekow, przez telewizje, komputery, a skonczywszy samochodach, fabrykach itp.....
KaCha:) - Sro 15 Cze, 2005 20:18
Temat postu:
Zalezy na co? Jak na miesiaczke to NO-SPA + termoforek + cieply kocyk i KaCha sobie smacznie lula i zapomina o bolu. Jak na glowke to wystarczy raniutko sie przebiec i powdychac swieze powietrze Smile
Shaleniec - Sro 15 Cze, 2005 20:25
Temat postu:
zgadzam sie, po co zaraz tabletki antykoncepcyjne?
frigg - Sro 15 Cze, 2005 20:42
Temat postu:
shaleniec - przeciez nikt nie kaze jej brac pigolek, bo byc moze starcza zwykle leki dostepne bez recepty, a byc moze bedzie wsakzane inne leczenie, wszytko zalezy od natezenia bolu, od przczyczyn (bo moze taka ma fizjologie a moze jest to np jakeis zapalenie)...jesli faktycznie ja bardzo boli, ze apapy, nospy itp nie pomagaja warto sie jednak wybrac do lekarza....
Anonymous - Sro 15 Cze, 2005 21:06
Temat postu:
Shaleniec - a znasz jakis przypadek kobiety/dziewczyny, ktora stala sie calkowicie bezploda po stosowaniu tabletek? (z czystej ciekawosci)

Ekhem... czyzbym byla bezplodna? ;] Jak milo...
nasty_girl - Sro 15 Cze, 2005 21:20
Temat postu:
shaleniec ale pigulki te zapsiuje sie nie tylko jako srodek antykoncepcyjny, zawieraja one hormony ktore reguluja rozne rzeczy i czasami jest to potrzebe.. w tej sytuacji lekarz bedzie wiedzial lepiej
Kinga - Pią 17 Cze, 2005 09:44
Temat postu:
Kurde ale kazdy lek przeciwbolowy ma inne dzialanie ... jednemu nospa pomaga innemu nie ... bo dla niego lepszy jest apap ... czasami trzeba polaczyc 2 leki ... ale w sumie najlepiej jest isc do lekarza sie poradzic

Pigulki jak juz ktos pisal ... regulują cykl i rowniez sa pomocne na bole
Keeveek - Pią 17 Cze, 2005 18:11
Temat postu:
pigułki hormonalne stosowane w wieku dojrzewania mogą spowodować nieodwracalne zmiany w organiźmie młodej kobiety. ABSTOLUTNIE nie zaleca się stosowania ich bez konsultacji z lekarzem. a na pewno żaden lekarz nie zapisze nastolatce pigułek hormonalnych.
Kinga - Pią 17 Cze, 2005 18:25
Temat postu:
A mylisz się z tym przepisywaniem Smile
WIele moich kumpel stosuje pigułki hormonalne w porozumieniu z lekarzem Smile
Shaleniec - Pią 17 Cze, 2005 23:24
Temat postu:
tak czy siak pigulki antykoncepcyjen to nie ejst dobry pomysl ;P
aGa-) - Sob 18 Cze, 2005 12:02
Temat postu:
Shaleniec: A skąd wiesz, że nie dobry pomysł? Jesteś lekarzem? Niech dziewczyna do lekarza pójdzie i po sprawie. My i tak jej nie pomożemy, bo nie wiemy dokładnie co jej jest, nie badaliśmy jej. Smile
I proszę cię, nie gadaj głupot. Gdybysmy na wszystko patrzyli w ten sposób co ty na pigułki antykoncepcyjne, to nawet zażywanie tabletek na ból gardła powinno być zabronione. Przecież mogą ci zaszkodzić!!!! Shocked
nasty_girl - Sob 18 Cze, 2005 20:47
Temat postu:
wlasnie.. pigulki antykoncepcyjne mozna kupic tylko na recepte.. wiec z tym ze trzeba sie skonsultowac z lekarzem masz racje, ale lekarz przepisuje je tak samo 15 jak i 20 latkom.. jezeli jest taka potrzeba to najwyzej inny rodzaj itd..
laniade - Pią 15 Lip, 2005 23:16
Temat postu:
Rzeczywiscie pigulki antykoncepcyjne nie sa najlepsze dla dorastajacej dziewczyny.. z tym szalencu masz racje.., ale lepiej zeby je brala niz zeby lezala i udezala piescia w sciane z bolu sama takie bole mam ;/ i naprwde nie jet milo nie biore apapow i no-spy bo mi matka zabronila;/.... wiec biore ziolka Wink (takie specjalnie do tego przeznaczonych a nie rumianek chociaz to tez z wpewnym stopniu pomaga) moze sprobuj ziolkami sa zdrowe nic ci nie zrobia a sprobowac nie zaszkodzi powiem ci ze mnie nic nie pomagalo a te ziolka mi pomagaja i to baardzo !! POLECAM!! Wink Very Happy
Shaleniec - Pią 15 Lip, 2005 23:20
Temat postu:
no ziolka to chyba bylby najlepszy wybor:) po co sie faszerowac jakąś chemią?
Anonymous - Sob 16 Lip, 2005 14:53
Temat postu: Re: okropny bol
Najlepszy na bóle miesiączkowe jest ciepły okład ale jesli ty mas zaz takie bóle to lepoeij skonsultuj się z ginekologiem Smile

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group