Dzieci OnLine

Zwierzęta - Psy, a upały

Nikita - Pią 29 Lip, 2005 12:43
Temat postu: Psy, a upały
Witam

W czasie upałów powinniśmy szczególnie zadbać aby nasz pies:
• miał obowiązkowo świeżą wodę w misce (psy przy takiej temperaturze mają ogromne zapotrzebowanie na wodę pitną)
• schronienie przed słońcem (np. jak pies jest na łańcuchu powinien mieć jakiś chłodny, zacieniony kąt)

Nie wolno zostawiać psa w sotojącym na słońcu, nagrzanym samochodzie, bo może się to skończyć tragicznie.
Jeżeli mamy zamiar wybrać się np. na plażę - nie zabierajmy ze sobą psa, bo to będzie dla niego bardzo męczące... W upalne dni najlepiej jest chodzić z psem na spacery wieczorną porą Wink

Polecam stronę dla posiadaczy psów - PSY w UPAŁy

Jeżeli macie jakieś pytania, piszcie Wink
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 14:35
Temat postu:
A co z kotem poczac?Mam osobnika z cholernie gestym futrem,widac ze chlop ledwo wytrzymuje,a jakos nie widzi mi sie,zeby mi zdechl od tych upalow.
ajeczka11 - Pią 29 Lip, 2005 15:33
Temat postu:
Christine fan napisał/a:
A co z kotem poczac?Mam osobnika z cholernie gestym futrem,widac ze chlop ledwo wytrzymuje,a jakos nie widzi mi sie,zeby mi zdechl od tych upalow.

Z psem to samo co z kotem...I nie wymyślaj takich bzdur Wink
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 15:39
Temat postu:
Dlaczego sadzisz ze wymyslam bzdury?Co niezwyklego jest w posiadaniu kota z gestym futrem?Logiczne ze takie zwierze zle znosi upaly...Nie masz nic konkretnego do napisania,to zostaw klawiature w spokoju.
Nikita - Pią 29 Lip, 2005 16:01
Temat postu:
Christine fan napisał/a:

A nie masz w domu jakiegoś chłodnego miejsca? Jakiś zimnych kafelków?
Ajeczka, sama bzdury pleciesz..
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 16:05
Temat postu:
a moze go ogól?biggrin moze nie tak na łyso ale z 1-2cm w tych miejscach gdzie sie szczególnie grzeje
nie no serio kiedyś miałam psa z długimi kłakami, takimi 4-5 cm to mu je gdzieniegdzie skrócilam o bynajmniej połowe, pomogło
Nikita - Pią 29 Lip, 2005 16:24
Temat postu:
kradziejka napisał/a:
nie no serio kiedyś miałam psa z długimi kłakami, takimi 4-5 cm to mu je gdzieniegdzie skrócilam o bynajmniej połowe, pomogło

Cytat:
Pewną ochronę przed słońcem zapewnia psom długowłosym futro, choć niektórzy właściciele strzygą je na lato - sądząc, że czynią to dla ich dobra.

Mój pies jest cały czarny, także jego barwa przyciąga promienie słoneczne..
Leży sobie pod drzewkiem, gdzie jest cień, a miejsce zmienia razem z przesuwającym się słońcem Smile
Co jakiś czas pije wodę. Nie widzę żeby jakoś męczące znosił te upały. To jak pies znosi upały moze zależeć również od rasy.
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 16:29
Temat postu:
Jak na razie wybiegl na dwor i nie chce przylezc do domu.Wariat,usmazy sie.
W sumie mozna go wpuscic do piwnicy,tam jest zimno,ale moze narozrabiac.Wyjatkowo niepowazne stworzonko.
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 16:30
Temat postu:
no to rześ mnie rozwaliła, i zaciekawiła, mój pies sie po tym jakoś źle nie czuł

ale prosiłabym o wytłumaczenie czemu niemozna, czy żebyś napisała czy przekopiowała
Nikita - Pią 29 Lip, 2005 16:39
Temat postu:
Christine fan napisał/a:
Jak na razie wybiegl na dwor i nie chce przylezc do domu.Wariat,usmazy sie.
W sumie mozna go wpuscic do piwnicy,tam jest zimno,ale moze narozrabiac.Wyjatkowo niepowazne stworzonko.

Heh ... Razz Koty w upalne dni najczęściej śpią w jakiś chłodnych kątach Smile
Jak mu będzie za gorąco to wróci Wink Mój kot dzisiaj cały dzień spędza w ogródku, leżąc w burakach. Ale on to spokojne zwierzę.
Anonymous - Pią 29 Lip, 2005 16:42
Temat postu:
Moj kot jest sympatyczny,ale co tu kryc...przyglupi.Usmazy sie na tym sloncu i nawet sie nie zorientuje.
nidhogg - Pią 29 Lip, 2005 18:53
Temat postu:
Z tym dlugim wlosem to jest tak, ze powietrze miedzy wlosem a skora stanowi izolacje - podobnie jak w zimie, tyle ze w lecie przed upalami, a w zimie przed zimnem Wink Stad ogolenie psa dlugowlosego, pozbawia go tej dodatkowej izolacji. Inaczej wszytskie na przyklad colaki pogotowalyby sie zywcem, natura wbrew pozorom nie jest taka glupia Wink

A kotom to chyba nic nie szkodzi Wink skoro nawet przyslowiowe koty spia na piecu, a moje koty smaza sie w najwiekszym upale na sloncu i jeszce zyja Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group