Cytat: |
Pierwszy raz - kiedy i dlaczego?
Między 11 a 15 rokiem życia jajniki wydzielają na tyle dużą ilość estrogenu, że w macicy powstanie gruba warstwa błony śluzowej, która następnie ulegnie złuszczeniu. Dojdzie do pierwszej menstruacji. Kiedy może to nastąpić - oto kilka punktów orientacyjnych - około 2 lat po tym, jak zaczął rosnąć Ci biust - około roku po pojawieniu się pierwszych włosów łonowych - a przede wszystkim jak osiągniesz "magiczną wagę" 43-47 kilogramów. Jak ważna dla wystąpienia pierwszej menstruacji, a następnie dla utrzymania normalnego cyklu jest waga ciała, wiadomo dopiero od 20 lat. Pewne obserwacje i przypuszczenia istniały już od dawna.Udowodniono również, że w okresie głodu kobiety nie są płodne, czyli nie mają regularnej owulacji. Zjawisko to można wyjaśnić tym, że natura gwarantuje w ten sposób, iż kobieta tylko wtedy może zajść w ciążę, gdy jej organizm dysponuje wystarczającą "rezerwą", by mogła donośić zdrowe dziecko. |
Gabra napisał/a: |
Nom,mozliwe ze ma.Jezeli oczywiscie spelnia punkty takie jak wyżej napisala HeyaH.
A ja dostalam w urodziny [3 wrzesnia ;]] |
nasty_girl napisał/a: |
lol.. a po co miala by klamac? |
Cytat: |
kiedy mi się objawi miesiączka? |
Gabra napisał/a: |
no wsrod 11 latek pewnie to jest trendi i ma sie czym pochwalic bo juz jest kobieta XP
ale pozniej straca do tego chec ![]() |
mroweczka napisał/a: | ||
dokładnie... Co do magicznej wagi ^^ ja dostałam jak ważylam 37 kg...ekhem,ekhem... |