Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Szkoła

Asiula1994 - Wto 27 Wrz, 2005 17:59
Temat postu: Szkoła
Mam dwa pytania związane z dojrzewaniem i szkołą.
W której klasie mieliście prelekcję, czy jak to tam się zwie? To coś, że przychodzi chigienistka itp. Czy mieliście coś na W.D.Ż.R o dojrzewaniu?
Dwa. Jesli zabieracie do szkoły zapasową podpaskę to gdzie ją ukrywacie?

Dzisiaj po g. wychowawczej nasza wychowawczyni zatrzymała dziewcyny i gadała, że my już jesteśmy w tym wieku, ze możeby dostać okres, że nie należy wrzucać podpasek do ubikacji itd, nawet nam pokozała jak wygląda podpaska w tej kolorowej folii Neutral .
No i uświadomiła nam ze gdyby nas 'niespodzianka' zaskoczyła to, ze ona może dać podpaskę. Czy u was też tak było?
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 18:16
Temat postu:
U nas też... Ale z nami gadała o tym Pani pedagog i pielęgniarka.

Pozdrawiam
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 18:47
Temat postu:
Prelekcję z panią z Always miałam w 5 klasie SP. Wypadło na lekcji historii... A wyglądało to tak, że wszystkie dziewczyny ze szkoły (of kors z 5 klas) zlazły się na sali gimnastycznej... no i nam wszystko mówiła. Razz Następną prelekcję, miałam w 2 klasie gim, tym razem z kobitą od O.B. Wypadło na angielskim i j/w było na sali gimnastycznej.
Co do wyglądu podpaski - jeeeny, widzisz w reklamach... a jak tak strasznie Ci zależy, to co to za problem pogadać o tym z mamą, żeby Ci pokazała?
Gdzie trzymam? Hm... kiedyś chowałam tak, byleby nikt nie widział. A teraz wala mi się gdzieś po torbie, czasem mam ją w kieszeni w spodniach... przestałam się tego wstydzić (co z resztą było bezsensowane, ale cóż)

/Natomiast w razie "niespodzianki" sądzę, że bez problemu można zwrócić się do każdej nauczycielki... przynajmniej ja nie mam "oporów"
Asiula1994 - Wto 27 Wrz, 2005 18:56
Temat postu:
Nie napisałam, że nie wiem jak podpaska wygląda zresztą sama już takowych użytwam. Na sali? Wszystkie klasy 5? Opowiedzcie coś o takiej lekcji.
Nikita - Wto 27 Wrz, 2005 19:01
Temat postu:
Ja chodzę do 6 klasy i u mnie jak narazie nie było żadnych prelekcji z pielęgniarką, czy z panią z Always..
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 19:05
Temat postu:
No u nas było takie spotkanie always. W 6 klasie podstawówki. Przecież kjesteśmy dziewczynami i każda z nas ma takie problemy. Te lekcje są spoko.
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 19:06
Temat postu:
umnie była tylko pogadanka na wychowaniu do życia z pedagog ale żadnej babki z alweys nie było
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 19:29
Temat postu:
u nas pani w 6 klasie wzięła dziewczyny do innej sali, tzn pani always bo chłopcy zostali w sali lekcyjnej z nauczycielką, i były tam wszystkie dziewczyny z klas 6 i było nuudno i dawała nam jakieś poradniki i w ogóle bezsens, a no tak doświadczenie nawet zrobiła ile krwi mieści sie w podpasce==`

a co do pytania drugiego to jeśli już muszę to tampony chowam albo po kieszeniach;P albo po dnie plecaka lub wpycham do szafki.
Anonymous - Wto 27 Wrz, 2005 19:46
Temat postu:
ja mialam w 6 klasie i mieliśmy z jakas babką z always i pokazywala ze te alwaysy to magiczna rzecz bla bla bla [taka doslownie reklama ;]] i troche o miesiaczce ogolnie. [Tak jak u kradziejki Razz,wypadlo na ruskim,chlopcy zostali a my poszlysmy do stolowki ze wszystkimi dziewczynami z 6 kl]
Ja chowam w przedziale taki jakby na jedzenie i butelke z piciem i tam są kieszonki na dlugopisy i jedna wieksza i tam mi sie miesci ;p
opętana - Wto 27 Wrz, 2005 20:03
Temat postu:
Raczej 6 klasa.
Eee no jak gdzie chowamy? specjalnie w taką kieszonke z siatką zeby wszyscy widzieli xDD
Nie no wiadomo ze nie...ja chowam w kieszen specjalną do tego xD bo tam nic nie pakuje praktycznie.
sylvia - Wto 27 Wrz, 2005 22:56
Temat postu:
Ja jestem w 1 gim. nie miałam żadnych lekcji o dojrzewaniu itp. Na WDŻR też nie miałam...Ja (narazie) nie musze chować podpasek...ale niedługo się zacznie...mam wydzieline od roku.. Smile
nasty_girl - Sro 28 Wrz, 2005 15:08
Temat postu:
tampony "ukrywam" w plecaku.. a na wdz ogladalismy z 5 razy ten sam film, ktory ma z 15 lat, z pogladami starych bab i dziadkow, ktory, gdyby nie to ze ogladalismy go wiele razy by nikomu nie utkwil w pamieci..
Ona89 - Sro 28 Wrz, 2005 17:18
Temat postu:
U mnie wychowawczyni mówiła w piątej klasie podstawówki, że w szóstej klasie będziemy mieli taką lekcję z pielęgniarką i na gadaniu się skończyło, bo w tej szostej klasie nic nie było. W gimnazjum było wychowanie do życia w rodzinie, ale gadali tylko o alkocholiźmie i tp. nawet nie było jak pogadać o innych sprawach, bo dziewczyny miały lekcje z chłopakami, więc wszyscy siedzieli cicho być może ze wstydu.

Ja noszę podpaskę w plecaku, wcześniej miałam taką małą, fajną przegródkę, teraz jej nie mam, ale w końcu już nie mam się czego wstydzić, każdy wie, że wszystkie dziewczyny w tym wieku mają okres, więc nawet jak by jakiś chłopak zobaczył jakąś podpaskę to nie robiłby z tego szumu.
nasty_girl - Sro 28 Wrz, 2005 17:30
Temat postu:
hehe u nas mowili o zapobieganiu ciazy.. ale jakim.. hehe ;p "zaden srodek antykoncepcyjny nie jest dobry, a jak jest lepszy to jest bardzo szkodliwy, to ze prezerwatywy sa skuteczne to mit ktory zostal nam po prlu, a metoda naturalna w waszym wieku tez nic nie da bo jeszcze nie macie na tyle regularnego okresu" <lol> z takim podejsciem mowila do nas wychowawczyni, i ludzie w filmikach Wink
werusia555 - Sro 28 Wrz, 2005 19:02
Temat postu:
w naszej szkole była prelekcja z facetka z always. :lol:mamy bardzo fajną facetke do wdż-tu. gitarka kolesiówka. ja chowam podpaske do plecaka do kosmetyczki jak wiekszosc dziewczyn z mojej klasy a jak komuś sie zdarzy "niespodzianka" to napewno któraś dziewczyna ma podpaske. Zawsze ktoś nosi bo chigienistka ma te gróbe z bell-i.ta prelekcja była na stołówce bo nie było miejsca na sali gimnastycznej. mieliśmy jeszcze spotkanie z ginekologiem na świetlicy w 6 klasie.pozdrówka!! Kwiat Laughing
mroweczka - Nie 02 Paź, 2005 13:58
Temat postu:
U nas było to w 6 klasie...Mieliśmy sobie tą prelekcyję ^^ Chłopacy zostali na lekcji, a wszystkie dziewczyny z 6 klas do osobnej sali...
Ja trzymam w mniejszej keisoznce(bo mam dwie Razz) tak z przodu.I tak wszyscy wiedza,że mam okres bo kiedyś mój wspaniałomyślny kolega wyjął mi to z plecaka przeszedł sie kawałek, zobaczył co trzyma w ręce i wrzasnął "RANY, CO TY W PLECAKU NOSISZ!!!" wszyscy beka ^^ ...
A co do WDŻ to miałam w eee chyba 5 klasie i lekcje o dojrzewaniu bły chyba 2,każda osobno od chłopaków :].
Martula - Wto 04 Paź, 2005 15:19
Temat postu:
Będziemy mieć w 2 semestrze...
A podpaskę chowam w takiej kieszonce tam gdzie trzymam książki w takiej ciupciej kieszonece.
Ahh jak ja sie nie moge doczekać xD

laniade - Sob 08 Paź, 2005 11:08
Temat postu: Re: Szkoła
Nooo ja też miałam w 6 klasie podstawówki taką prelekcje z babka always zrobiła jakieś doświadczenie z takim niebieskim płynem jak podpaska dużo wchłania (ble ble ble) i dlaczego tak wchłania - ja zrozumiałam tylko o, że ma jakieś w środku granulki....dostałysmy po paczce próbek i jakies pudełeczko żeby schować te podpaski w plecaku biggrin później było spotkanie z babką od o.b w drugiej klasie gimnazjum i tez jakieś dostaliśy kalendarzyki ,próbki i książeczki - chłopaki byli zazrośni bo oni nic nie dostali a na dodatek musieli sie kisić w klasie z nuczycielką biggrin mieli normalną lekcję . A co do noszenia to ja chowam zazwyczaj tam gdzie mi pasuje raz w plecaku raz w torbie zazwyczaj w tych mniejszych kieszonkach. Dużo razy chłopaki widzieli że mamy takie gadżety w plecakach ... powoli kumają o co chodzi i nie dokuczają nam z tego powodu w przeciwieństwie do przeszłości... 3majce się !! Wink

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group