Ant0n napisał/a: |
mysle, ze jezeli Bog istnieje, to ma gdzies nasze kapliczki, i z cala pewnoscia nie jest to zaden Jahwe czy cos |
Ant0n napisał/a: |
mam to gdzies, jak to sie nazywa. |
mała 13 napisał/a: |
zozolek masz mojego avka !! |
mała 13 napisał/a: |
zozolek masz mojego avka !! |
Gościówa napisał/a: |
skoro malpa ewoluowala w czlowieka to dlaczego to wszystko sie zatrzymalo, dlaczego skoro australopitek ewoluowal w neandertalczyka to obecny czlowiek nie rozwija sie nadal i nie ewoluuje w jeszcze bardziej rozwiniętą, inną istotę ludzką? Dla mnie to tez dziwne. Bo jezeli sie opierac na tym ze ewolucja jest mozliwa to z punktu widzenia naukowego powinna trwac do tej pory... |
Nie wierze ze swiat powstal sobie sam od tak, kiedys czytalam ksiazke pod tytulem: "Kłamstwo ewolucji" polecam. |
BRakuje im ogniw posrednich a prawdopodobienstwo powstania np. samej bakteri samej z siebie jest tak male ze praktycznie niemozliwe. |
Albo skoro malpa ewoluowala w czlowieka to dlaczego to wszystko sie zatrzymalo, dlaczego skoro australopitek ewoluowal w neandertalczyka to obecny czlowiek nie rozwija sie nadal i nie ewoluuje w jeszcze bardziej rozwiniętą, inną istotę ludzką? |
Takze opieram sie za Bogiem bo ktos czy cos musial stworzyc ten piękny zróżnicowany świat. |
biblia z nich wszystkich jest najbardziej wiarygodna i logiczna. |
Zaiera wiele faktow hisotrycznych zgodnych z innymi źródłami a nie tylko suchych opowiastek i kesti religijnych jak w innych ksiegach. |
Słupek napisał/a: | ||||||||||||
A wierzysz, że Bóg powstał sam ot tak? Założenie istnienia Boga nie wyjaśnia niczego.
A prawdopodobieństwo powstania Boga samego z siebie jest pewnie ogromne?
Bo na to potrzeba tysięcy lat (Australopitek żył kilka milionów lat przed nami)? A nie hop, siup, mamy nowy gatunek.
Ktoś musiał stworzyć tego pięknego, wspaniałego, potężnego Boga.
Co jest logiczne? Wszechmocny Bóg, który potrzebuje AŻ 6 dni na stworzenie świata, a potem odpoczywa, chociaż jest wszechmocny. Pozwala się zbuntować swojemu najpotężniejszemu słudze (Po co wszechmogącemu sługi? po co tworzył Szatana, skoro wiedział, że ten się zbuntuje) i umożliwia mu doprowadzenie do zrobienia krzywdy ludziom (Bo skąd kąd Adam i Ewa mieli wiedzieć, że to co robią jest złe, skoro nie znali jeszcze dobra i zła? Jak Bóg miłosierny mógł ich wygnać za czyn nieświadomy? I dlaczego my wszyscy podobno cierpimy w konsekwencji tego czynu?). Potem są różne cyrki z Potopem (Po co ten Potop, skoro jak ludzie grzeszyli wtedy, tak grzeszą teraz?), nieco wcześniej znęcanie się nad Hiobem w ramach zakładu, nagradzaniem Lota za to, że chciał pozwolić na gwałt zbiorowy na jego córce, zabijanie niewinnych pierworodnych w Egipcie, a na końcu ukrzyżowanie, którego w ogóle nie rozumiem (Bóg wysyła swojego syna, też Boga, na śmierć, by przebłagać samego siebie za grzechy jakiejś parki sprzed zarania dziejów).
Trylogia Sienkiewicza też zawiera wiele faktów historycznych, a nie traktujemy jej jako prawdy objawionej. |
Słupek napisał/a: |
a na końcu ukrzyżowanie, którego w ogóle nie rozumiem (Bóg wysyła swojego syna, też Boga, na śmierć, by przebłagać samego siebie za grzechy jakiejś parki sprzed zarania dziejów).
|
a co właściwie było przed? |
Teoria głosi że był wielki wybuch z którego potem uformowała się Ziemia, no ale kosmos? |
to twierdze że u nas jakiekolwiek oznaki powinni już zacząć wystepować a jakoś nie widze żeby ludziom wyrastały jakies nowe częsci ciała |
Ogniw pośrenich brakuje - to nawet mieliśmy na histori. |
Podobno nawet Darwin zaprzeczał swojej teori;) (która najpierw wymyślił a dopiero potem zaczął szukać na nią dowodów, a nie odwrotnie - zwykle ludzie do ostatecznego podsumowania dochodzą po wielu wykopaliskach, badaniach itp) |
Zanim zaczniesz sie wypowiadac przeczytaj rposze te ksiazke;) |
Cytat: |
Dawniej ludzie gdy zgrzeszyli oddawali Bogu ofiarę która była najczęściej w postaci baranka. |
Shaunri napisał/a: |
Małą masz wiedzę na temat religii Chrześcijańskiej przy poszczególnych rozłamach, tego już w szkole nie uczą? : ) |
Kościół nie jest praktycznie wcale skory do zmian - A zmienić trzeba wiele. Papież w tej kwestii wcale wiele nie zrobił. |
A choćby to twoje bajdurzenie o posyłaniu swojego syna, co twoim zdaniem jest absurdem - Szybko Gościówa wyjaśniła Ci że żadnym absurdem nie jest, ale do tego trzeba mieć choć nikłą wiedzę. |
Znaczy - nie czytałeś, to jak chcesz dyskutować : )? |
Shaunri napisał/a: |
Ja tu nie dysutować, tylko pokazać Ci proste błędy i bezsensownosć tej dyskusji. |
Słupek napisał/a: |
A ta historyjka opowiada o człowieku, co się ma nijak do Boga. Bóg z założenia nie ma nadziei i nie może być zdruzgotany (wszystkie wydarzenia zna, nic go nie może zaskoczyć, bo jest wszechwiedzący). |
dodane po chwili: hah i to że Mister Słupek dodał mnie do swojej listy ignorowanych tylko dlatego że wierze w Boga a on nie to tez jest bardzo zabawne;) |
Zmierzam do tego że stwarzając Adama i Ewe wcale nie wiedział że oni zgrzeszą |
równie dobrze mógłbyś powiedzieć że jak ktoś kogoś zabił to Bóg tak chciał |
Z kolei na świecie właśnie dlatego jest tyle zła - nie z powodu Boga lecz ludzi |
Słupek napisał/a: | ||
Że co niby? Proszę mnie nie pomawiać o takie rzeczy, bo to nieładnie ![]() |
Cytat: | ||
Bóg wie wszystko, jak tego nie wiedział, to kiepski bóg z tego Boga ![]() |
Użytkownik został dodany do twojej listy ignorowanych. Kliknij Tutaj żeby zobaczyć jego post. |
aniołowie istnieli od zawsze tak jak on sam |
była wojna w niebie "nardził się" szatan. |
Słupek napisał/a: | ||
Czy Szatan nie był po prostu najpotężniejszym z upadłych aniołów? |
Swoją drogą lepiej byś się przyznał, że nie wierzysz bo poprostu nie chcez uwierzyć w Boga a nie mówisz, że biblia jest bez sensu i nie trzyma się kupy bo w tym momencie tylko się osmieszasz;) |
A skoro człowiek ewoluował zmałpy i jesteś tego taki pewnien to powiedz mi prosze, uświadom mnie |
To chyab podstawowe pytanie. No ale jakbyć mi wyjaśnił dodatkowo z czego ewoluował np. kot, pies, słoń, krkodyl, wróbel itp itd itp itd |
A to że np. mucha ma coś do człowieka uznaje za kompletna bzdure. |
TO ciekawe dlaczego "jakies tam zwierzątko" tak je nazwijmy które było tym pierwszym ogniwem od którego wszystko się zaczęło w którymś tam pokoleniu jedno z nich zaczęło ewolułować w inne stworzenie niż jego "bracia" co? Skoro mieli taką samą budowę i pochodzili od jednych "rodziców", mieli te same geny to chyba biologicznie niemożliwe co? Więć wytlumacz mi skąd mamy tkaą różnorodnosc gatunkow i wogole przyrody? Oświeć mnie;) |
A wogole dlaczego małpy nie wyginęły? dlaczego chodzą do ziemi do dzisiaj? Przeciez to niemozliwe bo wg. teorii ewolucji my jestesmy zamiast nich bo one ewoluowaly w nas czy my wykształcilismy się z nich, jak kto woli. |
To mam rozumiec tak?: ze jednym malpom zachciało się chodzić wyprostowanym i mówić bo już je plecy bolały od tego ciągłego garbienia się i miały dość porozumiewania się na migi i chrząknięciami;) to se powiedziały" a dobra ewoluujemy sobie co nam szkodzi" a inne wolaly byc staromodne i pozostaly malpami:D? |
Jeśli wszelkie inne formy pośrednie odwaliły kite - wszystkie te neandertalczyki, australopiteki itp it nie zyją w naczych czsach obecnych (nie mówiąc juz o formach posrednich innych zwierząt) to czemu małpy nadal żyją? może one są jakies niesmiertelne czy co? no bo ja nie wiem innego wytlumaczenia chyba niema;d |
juz nawet nie namawiam Cię do religi. Ale jesli jestes ateistą to bądz chodziaz ateistą z klasą i poczytaj sobie najpierw troche na ten temat. |
slepo wierzysz w cos co ubzdural sobie kiedys jakis facet bo chcial stac sie slawny;) |
Bo ja wiem...może musimy jeszcze troche PODewolułować to staniemy się troche mądżejsi i zrozumiemy pewne sprawy:d;D |
Laki napisał/a: |
Może ta rozmowa na priva, bo tu chyba nikt nie czyta, a jeden post ma wielkośc strony, co nie korzystnie wpływa na forum ;p |
(...) ale chyba każdy ma swoje słabe strony;> |