Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - anemia....:/

tina151 - Sro 31 Maj, 2006 15:02
Temat postu: anemia....:/
Ostatnio byłamu lekarza i dowiedziałam sie ze mam anemie. Najbardziej brak mi żelaza i witaminy B1. Mam leki na to które bede brac przez 2 miesiace, ale chciałabym sie poradzic jaka mam prowadzic diete bogata w rózne witaminy aby z tego wyjsc.
Słupek - Sro 31 Maj, 2006 16:14
Temat postu:
Jeśli jesteś kolejną nastolatką oszalałą na punkcie odchudzania, to zaprzestaj tego. Myślę, ze bez głodzenia każda normalna dieta w połączeniu z tymi specyfikami będzie dobra. Dokładniejsze instrukcje powinien Ci wg mnie dać lekarz, który te leki przypisał.
Keeveek - Sro 31 Maj, 2006 17:52
Temat postu:
jak sama wiesz dieta powinna być bogata w żelazo i witaminę B1 Razz
dużo czerwonego mięsa, przyda sie marchewka, porzeczki i takie tam Wink
Ego_centryczna - Sro 31 Maj, 2006 18:10
Temat postu:
dodam, że naturalnym źródłem witaminy B1 są takie produkty jak ryż /mmm.../, ziemniaki, mięso wieprzowe, drożdże czy też ziarna pszenicy Razz
Nikita - Czw 01 Cze, 2006 09:53
Temat postu:
W naszym kraju głównym źródłem witaminy B1 są: produkty zbożowe, mięso, wędliny (szczególnie wieprzowina) oraz rośliny strączkowe - groch, fasola. Pieczywo ciemne, razowe, kasze i niepolerowany ryż są znacznie lepszym źródłem tiaminy niż pieczywo jasne. Bogatym źródłem witaminy B1 są drożdże oraz pieczywo i ciasta wypieczone na drożdżach. Wink
Jedz produkty zawierające żelazo, tj. groch, szpinak, brokuły, chleb pełno przenny, płatki śniadaniowe, krewetki, fasola, wątróbka.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group