DOJRZEWANIE - Jaki żel na krosty? aneta007 - Sob 05 Sie, 2006 15:06 Temat postu: Jaki żel na krosty?
Mam 13 lat.
Mam pare krostek na twarzy. Chcę mieć czystą cere ale jakiego zelu mam uzywac?
Możecie mi podac nazwe zelu i cene? Prosze.
PS. nie dawajcie mi jakis zeli na wagry albo na cos innego. chce tylko nazwe niedrogiego zelu . chcialabym po tym zelu nie miec zadnych krost tylko ładną i czystą cerę.
Czekam na odpowiedzi. joasia1990 - Sob 05 Sie, 2006 15:21 Temat postu:
Kazdy ma inna cere wiec nikt nie poda ci nazwy zelu ktory napewno ci pomoze. Zeby sie przekonac trzeba najpierw wyprobowac (ale nie tylko raz tylko co najminiej kilka dni a najlepiej 2 tygodnie).
Poza tym nie ma zadnego zelu - cud po ktorym od razu znikaja krosty. Zele tylko wspomagaja leczenie tradziku.
Jesli chcesz juz taki zel kupic to najlepiej idz do sklepu i sama sobie wybierz odpowiedni kosmetyk do twojej cery, np. Nivea Visage Young, Clerasil, Clean&Clear, Under Twenty, Garnier... to chyba te najpopularniejsze. Praktycznie wszystkie te kosmetyki maja zblizona cene, kosztuja jakies 13-18 zl wiec mysle ze to nie drogo. Tansze oczywiscie sa ale raczej mniej znanych firm.
Zeby zel naprawde poskutkowal powinnas tez dokupic do niego tonik i krem tej samej firmy.
A jak nie chcesz wydawac kasy to polecam domowe maseczki (np. z drozdzy) smutna - Sob 05 Sie, 2006 15:25 Temat postu:
a ja bym polecila wizyte u dermatologa;] to nie boli ani nic nie kosztuje jesli zarejestrujesz sie w przychodni:) lekarz cie zobaczy i zapisze cos profilaktycznego. lub poprostu wybierz sie do drogerii ub apteki i tam popros o cos odpowiedniego dla ciebie;) Ego_centryczna - Sob 05 Sie, 2006 15:53 Temat postu:
Ach, ach.. Rozumiem Twój problem, bo masz 13 lat /a to taaaki zaawansowany wiek/ i parę krostek na twarzy. Dlatego prosisz aby "każdy du wszedł" /i zwróćmy uwagę na czteroliterowe słowo w temacie, znamy takowe?/.
Tak jak chciałaś weszłam w ten temat. A moja rada to: załóż torbę na głowę ;] aneta007 - Sob 05 Sie, 2006 19:47 Temat postu:
ale jestes ZŁOŚLIWA ego_centryczko Ikusia - Sob 05 Sie, 2006 20:36 Temat postu:
Ja bym polecała maseczkę którą możesz zrobić sama
Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem kilku kropli oliwy z oliwek na papkę. Przed nałożeniem maseczki twarz musi być dobrze umyta.Maseczkę nakłada się na twarz i szyję z pominięciem ust i okolic oczu.
Zmywa się po ok. 10 minutach ciepłą, przegotowaną wodą. Aby działała skutecznie należy nakładać regularnie przynajmniej raz w tygodniu aneta007 - Sob 05 Sie, 2006 21:10 Temat postu:
A JAKIE SĄ TE SKŁADNIKI TEJ DOMOWEJ MIESZANKI? PLIS P0OWIEDZCIE MI joasia1990 - Sob 05 Sie, 2006 21:35 Temat postu:
aneta007 napisał/a:
A JAKIE SĄ TE SKŁADNIKI TEJ DOMOWEJ MIESZANKI? PLIS P0OWIEDZCIE MI
Jesli juz to domowej maseczki.
Skladniki sa rozne bo i maseczek jest tysiace. Musisz dobrac sobie odpowiednia do twojej cery.
[ Dodano: Sob 05 Sie, 2006 ]
Jak nie chce ci sie szukac to masz tu kilka przepisow na maseczki do cery tlustej tradzikowej.
Jak przyrządzać: Wszystkie składniki utrzeć na jednolitą masę.
Jak stosować: Maseczkę nałożyć na twarz, zostawić na pół godziny i spłukać ciepłą wodą. Prawda, że cudownie odświeża? Jeśli masz kłopoty z tłustą i zanieczyszczoną cerą, warto nakładać tę maseczkę 2 razy w tygodniu. Kuracja powinna trwać ok. 2 miesięcy.
Maseczka z drożdżami
I jeszcze jeden wariant drożdżowej maseczki, bez dodatku miodu. Zastygająca masa może powodować nieprzyjemne uczucie ściągniętej skóry. Ale efekt jest tego wart: buzia będzie gładka, dobrze ukrwiona i głęboko oczyszczona.
Składniki: 20 g drożdży, trochę mleka.
Jak przyrządzać: Drożdże rozkruszyć, wymieszać na papkę z podgrzanym mlekiem.
Jak stosować: Masę nałożyć na twarz za pomocą pędzelka, zostawić, aż całkiem stwardnieje. Następnie dokładnie spłukać ciepłą wodą.
Drożdżowy peeling również pobudza krążenie i głęboko oczyszcza tłustą skórę. Nie wolno go jednak stosować, jeśli na twarzy utworzyły się krostki i ropne wypryski.
Drożdżowy peeling do cery tłustej Składniki: kostka drożdży (ok. 40 g), 2 łyżki mleka.
Jak przyrządzać: Drożdże rozkruszyć. Mleko lekko podgrzać, wymieszać z drożdżami na gładką masę, odstawić do napęcznienia.
Jak stosować: Gotową papką posmarować twarz, najlepiej przy użyciu pędzelka. Zostawić do przeschnięcia na 15-20 minut, następnie delikatnie zetrzeć maseczkę palcami. Resztki spłukać ciepłą, a następnie zimną wodą.
Miodowa maseczka z drożdżami
Trzech muszkieterów walczy z tłustą cerą: wspomagany przez oliwę i drożdże miód dokłada wszelkich starań, aby wygrać te zmagania. Ta odżywcza maseczka dostarcza skórze białka, witamin i minerałów. Szczególnie polecana jest przy cerze zanieczyszczonej i mieszanej.
Składniki: Łyżeczka miodu, pół kostki świeżych drożdży (ok. 20 g), 2 łyżki oliwy z oliwek.
Jak przyrządzać: Oliwę podgrzać w kąpieli wodnej. Zdjąć z ognia, w ciepłej rozpuścić miód. Drożdże dokładnie rozkruszyć, wszystkie składniki utrzeć na niezbyt gęstą pastę.
Jak stosować: Maseczkę równomiernie nałożyć na twarz, zostawić do wyschnięcia. Jeśli masz podrażnioną i zaczerwienioną skórę, spłucz maseczkę wodą (przy skórze mocno przesuszonej woda powinna być ciepła). Jeśli nie, możesz wzmocnić działanie maseczki, ścierając ją z twarzy po wysuszeniu tak jak peeling. Zabieg można powtarzać najwyżej 2 razy w tygodniu.
Maseczka z białka i miodu
A oto ściągająca maseczka do cery tłustej. Oczyszcza i napina skórę, a także przyspiesza gojenie.
Jak przyrządzać: Białko ubić na sztywną pianę, dodać miód (jeśli jest za gęsty, można go najpierw lekko podgrzać). Na koniec dosypać mąkę i mieszać, aż powstanie gęsta papka.
Jak stosować: Maseczkę nałożyć na twarz, najlepiej za pomocą pędzelka. Zostawić na 30 minut, następnie spłukać letnią wodą.
Maseczka z mąki pszennej i jogurtu
Mąka nie kojarzy się nam zwykle z luksusem ani nawet z czystością. Na dźwięk tego słowa myślisz pewnie raczej o kalorycznych wypiekach albo o smacznych, ale tuczących włoskich makaronach. Ale pozory mylą: choć tak niepozorna, mąka jest niezwykle wartościowa, jeśli chodzi o pielęgnację urody, i na pewno szybko docenisz jej zalety. To właśnie mąka chroni skórę suchą i łuszczącą się, to mąka łagodzi podrażnienia skóry wrażliwej, to mąka... Przekonaj się sama! Jogurt z mąką? Brzmi jak jakieś dietetyczne paskudztwo, ale w istocie to doskonały odżywczy kosmetyk do cery tłustej i zanieczyszczonej, który głęboko oczyszcza skórę i zamyka rozszerzone pory.
Jak stosować: Na oczyszczoną twarz nałożyć przygotowaną papkę, ułożyć się wygodnie, zostawić na pół godziny. Gdy maseczka wyschnie, zmyć ciepłą wodą.
Wysuszający kompres do cery tłustej
Oczyszczająca maseczka, która sprawia, że skóra jest gładka i delikatna. Ma działanie lekko wysuszające i przeznaczona jest przede wszystkim do cery tłustej.
Jak przyrządzać: Mleko wymieszać z mąką i miodem na niezbyt gęstą pastę.
Jak stosować: Na oczyszczoną twarz nałożyć jeszcze ciepłą masę, przykryć wilgotnym ogrzanym ręcznikiem, zostawić na 15 minut. Na zakończenie spłukać twarz ciepłym mlekiem.
Oczyszczająca maseczka z mąki owsianej
Masz już zaskórników po uszy? To skocz do kuchni i szybko przygotuj taką mączną maseczkę. Użyta w niej mączka z migdałów otwiera pory i uwalnia skórę od nadmiaru tłuszczu.
Składniki: Pół szklanki mąki owsianej, 2 łyżeczki mączki ze zmielonych migdałów, białko, ew. odrobina wody.
Jak przyrządzać: Wymieszać oba rodzaje mąki, dodać białko, całość starannie wymieszać na gładką masę. Zbyt gęstą papkę należy rozcieńczyć wodą.
Jak stosować: Grubą warstwę masy nałożyć pędzelkiem na twarz, zostawić na 15 minut. Zmyć ciepłą wodą.
Taraz pasuje? askawtn - Sob 05 Sie, 2006 22:26 Temat postu:
Też tak miałam. Wystarczyło kilka razy na dzień myć twarz (nie ważne jakim żelem, ja myłam bodajże mydłem siarkowym) i przecierać ją tonikiem. Ważne też, żeby nie dotykać twarzy i nie nanosić na nią niepotrzebnie bakterii. U mnie pomogło Marcia10 - Nie 06 Sie, 2006 21:18 Temat postu:
Tak, moj brat tez tak mial i byl twarz mydlem szarym a potem smarowal tonikiem. Ostatnio stosuje masc cynkowa. poziomka - Czw 17 Sie, 2006 11:51 Temat postu:
ja uzywam Under Twenty żel głeboko oczyszczający taki niebieski okolo 12 zl. a jak umyje juz nim twarz to pozniej smaruje sobie twarz kremem Sudocrem w aptece mozesz go dostac okolo 13 zl. polecam.. BaSiA__ToSiA - Pią 18 Sie, 2006 16:40 Temat postu:
Jesli masz tylko kilka wyprykow nie masz sie czym martwic ja obecnie uzywam masci ktrora nie jest zbyt tania(40zl) ale dostaje ja od dermatologa i sama bez konsultacji nie radzilabym jej uzywac... jezeli masz wiecej "przmilych" krosteczek to moze udaj sie dermatologa a on Ci poradzi co bedzie dla Ciebie najlepsze wiec trzymaj sie cieplutko i miej nadzieje ze to kiedys minie ( ja sie zawsze tego trzymam ) Monik - Pią 18 Sie, 2006 16:53 Temat postu:
Ja używam toniku Clearasil (ok 10-13 zł) i żelu Clearasil (ceny nie pamiętam). Czy jest poprawa? Hm... Może troszkę Działa najbardziej w sensie psychologicznym: wydaje mi się, że pomaga, bo go używam Ale serio, trochę pomogło... : ) sin - Pią 18 Sie, 2006 20:24 Temat postu:
Wybróbowałam kosmetyki z kilku serii i mogę Ci polecić serię Nivea Visage Young, naprawdę działa Nie popadaj w paranoję przez 'kilka krostek'^^ , po prostu kup sobie 1-2 produkty (proponuję żel do mycia twarzy i krem nawilżający) i problem z głowy.
Jeśli kosmetyki nie pomogą i trądzik się rozwinie, zamiast do kosmetyczki idź do dermatologa (ja już byłam kilka razy, nie ma się czego bać, mój ulubiony gatunek lekarza :] ) a on już się Tobą zajmie.
Mój brat miał bardzo silny trądzik ale po leczeniu (antybiotyk i jakieś inne środki) trądzik zniknął prawie bez śladu.
Pryszcze wyskakują zwykle wtedy, kiedy przesadzisz z czekoladą, ostrymi przyprawami, jesteś zestresowana lub masz okres...
Trzymaj się. nasty_girl - Pią 18 Sie, 2006 20:55 Temat postu:
nie taki problem z glowy, jednej cerze pasuje taki kosmetyk, dla kogos innego jest beznadziejny, ze tobie pomogl, nie znaczy ze jej pomoze.. sin - Sob 19 Sie, 2006 10:07 Temat postu:
Skoro ma "kilka krostek", zwykłe zachowanie higieny powinno pomóc, nieważne jakiego środka do tego użyje... W innym wypadku:
Cytat:
Jeśli kosmetyki nie pomogą i trądzik się rozwinie, zamiast do kosmetyczki idź do dermatologa
WOLVERINE - Czw 12 Paź, 2006 10:31 Temat postu:
bosze czy to tak trudno isć do lekarza ?? ja też takie coś mam czasami i używam maści Elocom smarujesz miejsca gdzie masz krostu a najlepiej całą twarz cienką warstwą maści najlepiej na noc rano sie budzi i już jest mniej ale zawsze warto posmarować jeszcze na jedną lub 2 noce zależy ile masz tych krost mi to zawsze pomaga idż do pierwszego leszego dermatologa i napewno ci przepisze maść Elocom nasty_girl - Czw 12 Paź, 2006 11:01 Temat postu:
zależy jaki dermatolog.. lekarze w naszym kraju nie zawsze są tacy jakich byśmy oczekekiwali. ja jak byłam, wprawdzie z innym problemem, to mi nie pomógł nic.. nie każdemu pasuje to samo, w sumie po to powinno się pójść do dermatologa, żeby przepisał coś odpowiedniego. mi po tym co mu powiedziałam wyciągnął diagnozę, przepisał coś, co mogłam kupić bez jego wiedzy w aptece, i efekt tego żaden. laniade - Wto 17 Paź, 2006 12:45 Temat postu: Re: Jaki żel na krosty?
ja mam ten sam żel co poziomka ten under 20 i dziala a po umyciu stosuje kremik tez tej samej firmy i buzia jest spoko ja akurat nie mam problemów z takimi sprawami jak pryszcze bo mi rzadko wyskakuja ale wiem ze dziala po moich kolezankch itp.