Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - Cukrzyca.

a_nuluj - Czw 14 Wrz, 2006 13:28
Temat postu: Cukrzyca.
Witam.
Mam pewne pytanie dotyczące cukrzycy, a konkretnie jej wykrycia. Słyszałam, że by wykryć cukrzycę jest potrzebny kilkakrotny pomiar cukru we krwi (na czczo, po roztworze). Czy może zna ktoś normy glukozy we krwi, oraz posiada jakieś szersze informacje na temat objawów towarzyszących nie wykrytej (nie leczonej) cukrzycy? Przeglądałam już wiele stron internetowych na ten temat, lecz nie umiem doszukać się potrzebnych mi informacji.
Za wszelką pomoc z góry dziękuje. Smile

Pozdrawiam.
a_nuluj Wink
anomaria - Czw 14 Wrz, 2006 14:52
Temat postu:
norma wynosi 80-120
jest się ciągle sennym i bardzo chce ci się pić
opętana - Czw 14 Wrz, 2006 15:09
Temat postu:
Cukrzyca typu 1 jest zwykle łatwa do rozpoznania, występują bardzo nasilone objawy podwyższonego poziomu cukru we krwi - hiperglikemi, takie jak:

* zwiększone pragnienie
* częste i obfite oddawanie moczu
* zmęczenie i senność
* powracające zakażenia skóry i narządów płciowych
* pogorszenie ostrości widzenia
* skurcze w nogach
* wymioty
* gwałtowna utrata masy ciała
* wyczuwalny zapach acetonu w wydychanym przez chorego powietrzu
* śpiączka - w ostatnim stadium

Cukrzyca typu 2 nie powoduje całkowitego niedoboru insuliny. Stężenie glukozy we krwi rośnie powoli, a organizm przystosowuje się do tego. Objawy mogą być takie same jak w cukrzycy typu 1, ale są zazwyczaj mniej nasilone. U pewnej grupy chorych nie występują żadne objawy choroby pomimo utrzymującego się wysokiego poziomu cukru.
Słupek - Czw 14 Wrz, 2006 17:23
Temat postu:
Koniecznie pamiętaj, że nikt na tym forum nie ma odpowiedniego wykształcenia, by odzielać wiarygodnych porad medycznych, skontaktuj się z lekarzem.
opętana - Czw 14 Wrz, 2006 21:53
Temat postu:
ja np. zyje w strachu, ze moge miec cukrzyce...kazda obawa mnie niepokoi, bo moja babcia miała cukrzyce, moja mama ma...wiec i ja pewno bede miec...
wiec mniej wiecej znam informacje na ten temat, ale fakt...nikt z nas lekarzem nie jest...

i racja, ze najlepiej isc do lekarza...jesli sie obawiasz to porób badania.
Anonymous - Pią 15 Wrz, 2006 21:03
Temat postu:
A wiecie jak dawniej się badało, czy jest się chorym na cukrzycę?
Nie było takiej techniki jak dziś...
Po prostu próbowali smak własnego moczu. Jeżeli znajdował się w nim cukier, oznaczało to już jedno...
Laki - Sob 16 Wrz, 2006 20:49
Temat postu:
Kup sobie taki aparat do pomiaru tej glukozy czy jak to ma, niejest drogi Razz

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group