Augustyn napisał/a: |
Przestańcie szydzić z BOGA i słów Jego! |
Przykład- chociażby z życia - masturbacja uzależnia, czyni człowieka podobnego do zwierzaka, które nie panuje nad własną płciowością! |
MKS napisał/a: |
głópich |
mężczyzna gdyby nie rozładowywał się to prowadzi to do zatorów i nie jest to najzdrowsze |
a jak dorosną te dzieciaki to seksu też mają nie uprawiać i wogóle nic przez całe życie??!! |
Cytat: |
Nie jesteśmy na forum religijnym |
mężczyzna gdyby nie rozładowywał się to prowadzi to do zatorów i nie jest to najzdrowsze a pozatym chodzi cały czas rozdrażniony a jak dorosną te dzieciaki to seksu też mają nie uprawiać i wogóle nic przez całe życie??!! |
Jednak to nie znaczy, że masz prawo znieważać BOGA i szydzić z moich (czy innych ludzi) przekonań religijnych |
A kto powiedział że ludzie mają seksu nie uprawiać i nic przez całe życie? |
Szydzisz z mojego światopoglądu wmawiając mi obrazę boga katolickiego, o którym wcale nie wspominałem |
Jeden ze średniowiecznych papieży powiedział tak księżom, bo mu przeszkadzało dziedziczenie po tatusiach przez dzieci.
|
Nie wypowiadaj się na tematy, w których "nie siedzisz". CELIBAT jest konieczny-nie tylko ze względu na słowa Jezusa, ale przedewszystkim! |
Laki napisał/a: |
Augustyn, A Ty nie zmieniaj naszych poglądów. |
Do bodajże XI wieku nie był potrzebny, dopiero później został usankcjonowany ze względów czysto pragmatycznych. W dodatku, żeby było śmieszniej, w dzisiejszych czasach jeśli pastor przejdzie na katolicyzm, może być żonatym księdzem katolickim. W Biblii w którymś z listów św. Paweł pisze, że biskup powinien być mężem jednej żony. |
Nie był potrzebny WTEDY ale teraz jest. |
Jeśli pastor przejdzie na katolicyzm i ma jakiś dyplom z teologii, to wtedy może być żonatym księdzem. Tez tego nie rozumiem, ale dla mnie to nieważne. |
Tak, w liście do Tytusa jest zwrot "mąż jednej żony", jednakże zmienność świata wpływa na zmienność Kościoła... |
Żona jest utrudnieniem w posłudze kapłańskiej, ksiądz ma w pełni oddać swoje zycie BOGU i służyć ludziom. |
nasty_girl napisał/a: |
to przecież nie jest niczym złym.
|
"Używanie"(że tak powiem) jej zbyt często nie jest aż tak do końca zdrowe. |
Człowiek się przyzwyczaja. |
Tylko czekam, aż Słupek mnie wyśmieje |
Czyżby dogmaty kościelne, Tradycja lub Pismo zmieniły się od powstania Kościoła? |
Co sie zmieniło, że po kilku dobrych wiekach przypomniano sobie, że powinien być celibat? |
Najśmieszniejsze jest to, że księża (kawalerowie i hipotetycznie prawiczki) prowadzą nauki przedmałżeńskie. |
Zwróć uwagę, że Jezus nie daje konkretnych/niekonkretnych wskazań, czy kapłan powinien mieć żone. Można powiedzieć że zostawił Kościołowi władze nad tym. Powiedział "Cokolwiek zwiążesz na ziemii będzie związane w Niebie". |
Świat się zmienia cały czas. Czy tego nie dostrzegasz? Moim zdaniem celibat jest konieczny, jednak gdy zostanie zniesiony nie będę protestował.... |
Co w tym śmiesznego? |
Jakie były konkretne przyczyny wprowadzenia celibatu (poza finansowymi). Ogólnikowie "świat się zmienia" do mnie nie trafia, chciałbym dokładnie wiedzieć jak się zmienił w tej materii. |
o niech jeszcze niesłyszący uczą muzyki, a niewidomi malować. |
O celibacie |
Na czym Twoim zdaniem powinny polegać te katechezy? O czym Twoim zdaniem osoba prowadząca ( jeśli uważasz ze nie może nią być ksiądz ) powinna mówić i nauczać? |
Byłoby wiarygodniej, gdyby osoba prowadząca miała doświadczenie w praktyce.
|
Odpowiedzi na moje pytanie nie widzę |
Chciałbym, żebyście byli wolni od utrapień. Człowiek bezżenny troszczy się o sprawy Pana, o to, jak by się przypodobać Panu.Ten zaś, kto wstąpił w związek małżeński, zabiega o sprawy świata, o to, jak by się przypodobać żonie.
1 Kor 7:32-33 |
Ksiądz ma wystarczającą wiedze, aby udzielać rad dotycząych małżeństwa. |
A co do celibatu- jeśli to Cie aż tak bardzo nurtuje, zachęcam do przeczytania tamtego artykułu! |
Ksiądz ma wystarczającą wiedze, aby udzielać rad dotycząych małżeństwa. |