Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Problem z sutkami...

zapytajnik - Pią 17 Lis, 2006 21:40
Temat postu: Problem z sutkami...
Witam. Jestem 16-letnim chłopakiem z pewnym problemem dotyczącym mojego dojrzewania...

Na początku dorastania zaczęły powiększać mi się sutki. Powiększały się one przez około 6 miesięcy i teraz już przestały. Wytworzyły się w nich jednak jakieś twarde gruczoły i kiedy je mocniej naciskam- bolą. Sad Jest to bardzo krępujące szczególnie w lecie kiedy koledzy chcą żebym szedł z nimi na basen a ja nie wiem co im odpowiedzieć bo bardzo się tego wstydzę.
Również na treningach ciężko przychodzi mi zdjąć koszulkę w szatni...
Proszę o pomoc. Czy są jakieś sposoby na pomniejszenie tego jak najszybciej lub jakaś operacja usuwająca to. Wstydzę się nawet iść z tym do lekarza, więc proszę o pomoc tutaj anonimowo...

Z góry dziękuję.
Laki - Pią 17 Lis, 2006 22:01
Temat postu:
W okresie dojrzewania to częsty problem, ale podobno Ci to przejdzie...
Shaunri - Sob 18 Lis, 2006 13:03
Temat postu:
Nie tylko podobno - Masa chłopaków w wieku dojrzewania tak ma, żaden problem, żaden wstyd - Część życia : )

Przejdzie jak wszystko związane z okresem dojrzewania.
Laki - Sob 18 Lis, 2006 13:04
Temat postu:
A ja dojrzewam, a sutki mi się zmniejszyły...
Monik - Sob 18 Lis, 2006 13:47
Temat postu:
zapytajnik napisał/a:
kiedy je mocniej naciskam- bolą.

To nie naciskaj (;
zapytajnik napisał/a:
Jest to bardzo krępujące szczególnie w lecie kiedy koledzy chcą żebym szedł z nimi na basen a ja nie wiem co im odpowiedzieć bo bardzo się tego wstydzę.

Zapewne nie zwrócą na to uwagi. Faceci nie są tacy jak kobiety - "O, patrz! Jej już urosły!"
zapytajnik napisał/a:
Również na treningach ciężko przychodzi mi zdjąć koszulkę w szatni...

Ale z Twojego postu wynika, że jeszcze nikt nic Ci nie powiedział z tego powodu Wink A więc, tak jak pisałam, nie zwracają uwagi. Mają świadomość, że jak będą komuś mówić coś nieprzyjemnego, to on odgryzie się tym samym - ciosem w kompleksy. Nie przejmuj się tym tak bardzo Wink
Memi - Sob 18 Lis, 2006 16:50
Temat postu:
hm..... myslę ze to jest ginekomastia...... ale jest całkowicie normalna w okresie dojrzewania i za niedługi czas samo ci to zniknie.
Laki - Sob 18 Lis, 2006 19:02
Temat postu:
Monik napisał/a:
Zapewne nie zwrócą na to uwagi. Faceci nie są tacy jak kobiety - "O, patrz! Jej już urosły!"

Będą się śmiać...
Shaunri - Sob 18 Lis, 2006 19:05
Temat postu:
Mój Boże, toż żyjecie w tym społeczeństwie nie od dziś, jeszcze nie nauczyliście się przyjmować ze spokojem śmiechu na sali?
Laki - Pią 24 Lis, 2006 08:58
Temat postu:
Sissa11, Tyle masz do powiedzenia??

Shaunri napisał/a:
Mój Boże, toż żyjecie w tym społeczeństwie nie od dziś, jeszcze nie nauczyliście się przyjmować ze spokojem śmiechu na sali?

Ja jednak potrafię...
Monik - Pią 24 Lis, 2006 21:04
Temat postu:
Shaunri napisał/a:

Ostatnio też się tego nauczyłam ;p A okazało się jednak nieprzydatne... Osoby, powody "szkolenia" zaczęły być bardziej ludzkie ;p
Shaunri - Pią 24 Lis, 2006 23:39
Temat postu:
Jeszcze Ci się w życiu przyda.
Monik - Sob 25 Lis, 2006 10:14
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Jeszcze Ci się w życiu przyda.

Na pewno.
Anonymous - Sob 25 Lis, 2006 13:54
Temat postu:
Faceci to nie to co dziewczyny - nie zwracają uwagi na coś takiego.
Czasami wolałabym być facetem Wink
Anja_ - Sob 25 Lis, 2006 16:19
Temat postu:
Monik napisał/a:

Dziewczyna z reguły jak zaczynają rosnąc jej sutki zaczyna nosic już stanik
Monik - Sob 25 Lis, 2006 19:39
Temat postu:
Anja_ napisał/a:
Dziewczyna z reguły jak zaczynają rosnąc jej sutki zaczyna nosic już stanik

Chodziło mi o piersi, nie o sutki.
Ja14 - Nie 26 Lis, 2006 21:08
Temat postu:
[quote="Natalie Hetfield"]Faceci to nie to co dziewczyny - nie zwracają uwagi na coś takiego.

Czego nie można poiedzieć o chłopakach z mojej klasy. Są to bogaci rozpieszczeńcy, (którzy noszą pierścienie i wogóle , ale to szczegół) u nas prawie wszystkie DZIEWCZYNY to skejtki
Monik - Nie 26 Lis, 2006 21:25
Temat postu:
Ja14 - do jakiej ty szkoły chodzisz? o.O
Laki - Pon 27 Lis, 2006 10:43
Temat postu:
Ja14 napisał/a:
u nas prawie wszystkie DZIEWCZYNY to skejtki

Piszesz słownik, czy co ?
Anonymous - Pon 27 Lis, 2006 16:49
Temat postu:
Zależy, jak kto ma w głowie poukładane.
aneta007 - Wto 28 Lis, 2006 16:32
Temat postu:
idz do lekarza
Anonymous - Wto 28 Lis, 2006 21:10
Temat postu:
O jaaa, co za pomoc.
Czasami wypadałoby poczytać wcześniejsze posty.
rocky_1991 - Nie 10 Gru, 2006 15:21
Temat postu:
Hmy takie coś sie nazywa ginemastokopia(czy podobnie) też mam ten problem, tyle że z jednym sutkiem xD Byłem z tym u lekarza, powiedział że wszystko w porządku, zdarza sie tak podczas dojrzewania (jest to też efekt uboczny używania niektórych sterydów!) trwa to niby do roku nie wiem dokładnie ile sam to mam... ale mam sposób żeby to nie było widoczne jak sie przebieram w szatni na treningu lub w szkole na wf... otóż pod sutkiem jest powiększony gruczoł z jakąś substancją, jak to mocniej dwa razy naciśniesz to ta substancja sie chyba gdzies tam rozlewa albo znika i ten gruczoł na jakies 20 sekund staje sie normalny i nie widac większego sutka, to ze boli to trudno, ale przy przebieraniu mozna se nacisnąć...
poza dojrzewaniem moze to byc skutek tego ze masz tam tluszcz i przez to są takie spuchnięte
Memi - Nie 10 Gru, 2006 19:06
Temat postu:
jakbyś przeczytał mój post w tym temacie to bys wiedział jak to sie prawidłowo nazywa Very Happy
Słupek - Nie 10 Gru, 2006 19:30
Temat postu:

Memi - Nie 10 Gru, 2006 19:43
Temat postu:
zaszalałes Słupek.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group