Sama słodycz - Lukier??? CHoCoLaTE - Sob 16 Gru, 2006 16:27 Temat postu: Lukier???
Mam zamiar zrobić pierniczki. Jak widzicie na zdjęciach czy w telewizji są one przystrojone kolorowymi ozdobami. Coś tam kupiłam, ale nie wiem skąd mam wziąć kolorową polewę, a może to jest kolorowy lukier. Właśnie nie wiem i może wie ktoś z was. A jeśli tak, to może mi powiecie gdzie to kupić lub jak zrobić. : ) Nikita - Sob 16 Gru, 2006 17:23 Temat postu:
Taki zwykły biały lukier mozna zrobić tak: cukier puder utrzeć z 4 - 5 łyżkami wody (lub soku cytrynowego) i jest. CHoCoLaTE - Sob 16 Gru, 2006 17:38 Temat postu:
jak zrobic zwykly lukier to wiem ale taki kolorowy sie kupuje czy robi I jak? Nikita - Sob 16 Gru, 2006 17:43 Temat postu:
na kolorowy lukier:
1 białko,
150 g cukru pudru,
1 łyżeczka soku z cytryny,
różowy barwnik spożywczy
Z białka, cukru pudru i soku z cytryny zrobić lukier, dodać barwnik.
Barwnik powinnaś kupić w dobrym sklepie spożywczym. CHoCoLaTE - Sob 16 Gru, 2006 18:09 Temat postu:
ile z tego wyjdzie tegon lukru? rotorvator - Sob 16 Gru, 2006 21:02 Temat postu:
a nie mozna kupic lukru w proszku? ;f Nikita - Nie 17 Gru, 2006 10:25 Temat postu:
Pewnie można, więc wybierz się do sklepu i poszukaj. rotorvator - Nie 17 Gru, 2006 11:00 Temat postu:
i zrob lukrowana tecze ! CHoCoLaTE - Nie 17 Gru, 2006 13:29 Temat postu:
rotorvator napisał/a:
zrob lukrowana tecze !
^^
rotorvator napisał/a:
a nie mozna kupic lukru w proszku? ;f
nie wiedzialam ze jest takie cos rotorvator - Nie 17 Gru, 2006 16:13 Temat postu:
ja nie mowie ze jest, to bylo pytanie CHoCoLaTE - Nie 17 Gru, 2006 18:45 Temat postu:
aha : D aneta007 - Nie 17 Gru, 2006 21:43 Temat postu:
są juz gotowe lukry w torebkach np w sklepie Gościówa - Pon 18 Gru, 2006 22:01 Temat postu:
bierzesz jedno białko i mikcujesz z cukrem pudrem. Nie ma dokladnej zasady ile tego pudru bo to zalezy od wielkosci jajka..ciagle dosypujesz i mikcujesz az masa osiagnie odpowiednia konsystencje...na koncu mozesz dodac kilka kropel cytyrny do smaku...lukrem polewasz ciasteczka i potem odstawiasz je do lodówki do zastygniecia. Polewa nie moze byc zbyt gruba bo wtedy cięzko bedzie twardniała...
pozdrawiam:) Nikita - Sro 20 Gru, 2006 18:24 Temat postu:
Ale autorce tematu chodziło o przepis na kolorowy lukier : P Gościówa - Czw 21 Gru, 2006 00:22 Temat postu:
Nikita napisał/a:
Ale autorce tematu chodziło o przepis na kolorowy lukier : P
tak samo tylko dodajesz kilka kropel jakiegos soku owocowego;) albo specjalnego barwnika spozywczego;)
pozdrawiam