Dzieci OnLine

INNE PYTANIA - szkła kontaktowe zamiast okularów ?

aska - Pon 26 Lip, 2004 15:23
Temat postu: szkła kontaktowe zamiast okularów ?
moim problemem jest to że mosze okulary (szkła -1.00) ale chciała bym nosić szkiełka kontaktowe ... mama powiedziała mi że najpierw trzeba iść do okulisty żeby zobaczył czy mogę nosić kontakty ... czy to prawda ?
ale czy możecie mi doradzić jakiej firmy kontakty są najlepsze ... wiem że są bardzo drogie ...
chciała bym mieć inny kolor tenczówki ... ale czy lepsze są zwykłe jednorazówki czy te z kolorem tenczówki ??
Poradźcie mi ... wszystko co wiecie na ten temat ...
Malvina - Pon 26 Lip, 2004 15:34
Temat postu: Eh..
Ja niestety bardzo malo wiem na ten temat , bo nigdy nie nosiłam okularów . Ale po co masz wydawac tyle kasy na szkla kontaktowe ? Niektórzy ładnie wyglądają w okularach .. Moze ty tez ? Ale zdaje mi sie ( nei jestem pewna ) że kazdy kto nosi okulary moze miec szkla ... Smile
aska - Pon 26 Lip, 2004 18:25
Temat postu:
Wiem że niektórzy ładnie wyglądają w okularach (ja też wiele razy to słyszałam od chłopaków Smile ) , ale nie wiem czy każdy (kto nosi okulary) może nosić szkiełka kontaktowe, podobno to zależy od oczu... Ale ci co nie moszą okularów też mogą nosić kontakty te co zmieniają kolor tenczówki ...
A ja chce nosić szkła bo : 1. chcę zwracać uwagę nowym kolorem oczu
2. chcę zobaczyć jak to jest nościć szkiełka
3. chcę odłożyć okulary i widzieć wszystko wyraźnie
(chociaż na 1dzień)
Malvina - Pon 26 Lip, 2004 19:09
Temat postu:
Jak słyszysz od chłopakow ze ładnie wyglądasz w okularach to po co jakieś tenczowki chcesz ? Ale jak tak bardzo je chcesz ... to poproś mame żebyście poszły do okulisty ... I niech on Tobie powie czy mozesz nosic te tenczowki ;D .
Malvina - Pon 26 Lip, 2004 19:10
Temat postu:
A .. i jeszcze jedno .. w okularach widzisz niewyraźnie ?Neutral Zmien okulary .. moze masz złe ?
Anonymous - Pon 26 Lip, 2004 19:51
Temat postu:
widze dobrze w okularach (wyraźnie) , i może poprosze mame by zabrała mnie do okulisty ale co mam powiedzieć ?! i słyszałam i nawet wiem że nawet takie 1dniowe soczewki są dość drogie ... :(
aska - Pon 26 Lip, 2004 19:54
Temat postu: Do do góry ja pisałam
Anonymous napisał/a:
widze dobrze w okularach (wyraźnie) , i może poprosze mame by zabrała mnie do okulisty ale co mam powiedzieć ?! i słyszałam i nawet wiem że nawet takie 1dniowe soczewki są dość drogie ... Sad

ja to pisałam ale nie byłam zalogowana Confused
Gościówa - Pon 26 Lip, 2004 20:56
Temat postu:
To prawda że szkieł kontaktowych nie moze nosic kazdy..nie mozesz tak poprostu ich sobie kupic i zaczac nosic bo to moze byc niedobre dla twoich oczu a nawet niebezpieczne...tak jak poowiedziala twoja mama idz najpierw z nią do okulisty a on dokladnie zbada twoje oczy (bezbolesnie oczywiscie) i stwierdzi czy mozesz ich uzywac czy nie i dokladnie ci wszystko wytlumaczy i doradzi jakie...prawdą tez jest ze sa szkła kolorowe które zmieniają kolor tęczkówki..np. jesli masz znielone oczy to mozesz zmienic je na kolor niebieski itp...ale juz zwykłe szkła kontaktowe sa bardzo drogie a co dopiero zmieniające kolor teczeówki wiec raczej daj sobie z tym spokój..no chyba ze masz duzo kasy...aa co do tych jednorazówek to tez prawda..sa jednaraowe szkla kontaktowe ale z tego co wiem tez wcale nie sa takie tanie i jesli sie zdecydujesz na szkla to juz lepiej kupic zwykle bo sie bardziej oplaca..ale ZASTANÓW SIE skoro chlopcy ci mowia ze masz ladne oczy i ladnie ci w okularach to po co zbednie wydawac pinieądze?
aska - Wto 27 Lip, 2004 09:48
Temat postu:
może macie racje ... po co mi soczewki , skoro ładnie mi w okularach ... Confused nie wiem , jeszcze się zastanowie ...
Anonymous - Wto 27 Lip, 2004 18:25
Temat postu:
Liczy się wygoda i jak ty się w nich czujesz. Jeśli nie lubisz okularów, noś soczewki. Jednak to duży wydatek. Co miesiąc paczka ok. 50 zł to jednak sporo. Przecież one nie są wieczne.
Lavile - Pon 02 Sie, 2004 00:21
Temat postu:
To soczewki nie sa drozsze ? Kosztuja tylko 50 zl ? Confused
Anonymous - Pon 02 Sie, 2004 08:16
Temat postu:
Lavile napisał/a:
To soczewki nie sa drozsze ? Kosztuja tylko 50 zl ? Confused

Lavile --> dla niektórych te 50-, to duży wydatek. Confused Dlatego noszą okulary przez cały czas, zamiast co miesięcznych soczewek Wink

Aha, Aśka - -1.00 to jeszcze żadne szkiełka. Gdybyś nosiła -5, to wtedy mogłabyś zastanawiać się nad soczewkami. Wink
Anonymous - Pon 02 Sie, 2004 20:24
Temat postu:
Czemu ? Moze akurat ona chce ;P Nawet przy najmniejszej wadzie wzroku sa ludzie, ktorzy nie chca nosic okularow.
Ja tez mam okulary. Ale myslalam, ze sozewki sa o wiele drozsze ! Przeciez nie trzeba kupowac co miesiac nowych soczewek. Jak ktor chce to chyba moze sobie tak od czasu do czasu :roll: Fajnie by bylo sprobowac :D Zmienila bym sobie kolor oczu na czerwone :d A tak na serio to bym chciala miec niebieskie :D
Lavile - Pon 02 Sie, 2004 20:25
Temat postu:
To bylam ja, tylko, ze sie nie zalogowalam, sorry.
Anonymous - Pią 06 Sie, 2004 22:11
Temat postu:
Mhm - dawno mnie nie było - i się porobiło. Lavile - soczewki sie zużywają - bo widzę że nie wiesz. :? Dlatego kupuje się je co miesiąc :/
Anonymous - Pią 06 Sie, 2004 22:12
Temat postu:
Zapomniałam się zalogować Wink
Lavile - Pią 06 Sie, 2004 23:45
Temat postu:
A ja widze, ze ty nie wiesz jak sie czyta Confused
Wiem, ze soczewki sie zuzywaja. Mi chodzilo o to, ze nie musowo sobie kupowac co miesiac nowych jak sie nie chce. Tylko co jakis czas. I nosic sobie "na zmiane" okulary i soczewki kiedy sie chce. Juz czaju ?
Anonymous - Pon 09 Sie, 2004 12:43
Temat postu:
Boshe dziewczyno... jak takie coś czytam to mnie krew zalewa... przez 4 lata nosiłam soczewki - soczewki się zużywają - po miesiącu obowiązkowo trzeba zmienić - zbiera się na nich kurz i tłuszcz - a do tego nie są przydatne - teraz rozumiesz?
Ale co to za sens nosić raz okulary a raz soczewki? ..... Rolling Eyes
Lavile - Pon 09 Sie, 2004 15:01
Temat postu:
Albo sobie raz wziasc soczewki. Zeby sobie sprobowac. Przeciez nie trzeba ciagle miec soczewek, co ? Czy moze jesli raz sie zalozy to juz nie wolno ich zdjac ??? (sarkazm)

Ja ciebie rozumiem, nie musisz sie irytowac. Rozumiesz ? Wiem, ze soczewki trzeba zmieniac !
Anonymous - Wto 10 Sie, 2004 11:15
Temat postu:
rozumiem Cie ze chcesz nosic szkła kontaktowe zamiast okularów, ja wiem co to znaczy bo nosze okulary i jest mi w nich źle ale naszczescie musze tylko je nosic do czytania... ale wolała bym szkła kontaktowe :) i nie są wcale takie drogie jak niektorzy mówią... :wink:
Lavile - Wto 10 Sie, 2004 23:00
Temat postu:
Moja mama mi odradza, bo mowi, ze trzeba o nie bardzo dbac, bo byle paproch moze spowodowac jakies cos w oku. I jeszcze, ze to nie jest za dobre dla oczu, bo soczewki maja z nim bezposredni kontakt, i ze jeszcze sa niewygodne. To prawda ? Wink
mroweczka - Nie 15 Sie, 2004 13:31
Temat postu:
To prawda,że o soczewki trzeba bardzo dbać. Nie mogą być zakurzone,zabrudzone itp.
Ale z tym,że są niebezpieczne to się nie zgodze. Przecież ile ludzi je nosi i jakoś żyją,no nie? Wink
aska - Pon 16 Sie, 2004 17:04
Temat postu:
Lavile , po :
1. Soczewki wcale nie są niebezpieczne dla oka bo są zrobione ze specjalnego materiału !
2. Jeśli nie chcesz czyścić soczewek , kup sobie jednodniowe ... kilku dniowe czeba płukać w specjalnym płynie i przechowywać w specjalnym pojemniku ...
3. Jeśli nigdy nie nosiłaś skąd możesz wiedzieć czy są wygodne czy nie !!! Tak samo twoja mama ...

Więcej dowiesz się na stronie internetowej (przeczytaj co w niej piszą)
http://www.soczewka.pl/home.php?my=1
Malvina - Pon 16 Sie, 2004 18:29
Temat postu:
aska napisał/a:

3. Jeśli nigdy nie nosiłaś skąd możesz wiedzieć czy są wygodne czy nie !!! Tak samo twoja mama ...

A Skąd wiesz czy jej mama nigdy nie nosiła ?
aska - Pon 16 Sie, 2004 18:37
Temat postu:
nie wiem czy jej mama nosiła czy nie , to było tylko założenie ...
Lavile - Wto 17 Sie, 2004 01:37
Temat postu:
Aska, ja nic nie twierdze, tylko pytam, bo tak mi moja mama mowila. I wlasnie chodzi mi o to jak by ja przekonac, zeby mi na soczewki pozwolila ! I tylko sie wszystkiego upewniam !! No bo przeciez to jest jasne moim zdaniem, ze gdyby byly niebezpieczne dla oka to by ich nikt nie nosil, nie ? Co do jednodniowych-czy to sie wogole oplaca ??
aska - Wto 17 Sie, 2004 10:04
Temat postu:
cóż Lavile mam ten sam problem co ty , mama nie pozwala mi na soczewki . Ale powiedziała że może kupi mi "kontakty" jak będę starsza (powiedziała że musze mieć 15,16 lat teraz mam 12 lat Neutral ) . Ale wiesz dla jednego soczewki są bezpieczne a np. dla ciebie mogą być niebezpieczne ... Powiedz mamie żeby umówiła cię z okulistą , a ty poprosisz żeby sprawdził czy możesz nosić soczewki i jakie ... Czeba pamiętać że noszenie soczewek musi być pod obserwacją lekarza (okulisty) ... Moim zdaniem jednodniowe możesz kupić na spróbe , a później możesz kupować np. roczne (plus dodatki : pojemnik , płyn) niestety soczewki są bardzo DROGIE ...

Czy byłaś na tej stronie którą pisałam Arrow http://www.soczewka.pl/home.php?my=1
Znajdziesz tam odpowiedzi na pytania :
Czy noszenie soczewek kontaktowych jest zdrowe? Czy muszę mieć okulary? Co znaczy "pielęgnacja soczewek kontaktowych"?
Warto odwiedzić tą strone ... POLECAM
Lavile - Wto 17 Sie, 2004 21:13
Temat postu:
Dzieki, ogladalam juz ta strone. Co do wizyty u okulisty-mam umowiana na polowe listopada biggrin

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group