Dzieci OnLine

PRZYJAŹŃ MIŁOŚĆ - Palaca przyjaciolka

malti - Nie 29 Sty, 2006 15:40
Temat postu: Palaca przyjaciolka
Czesc
Mam taki problem z przyjaciolka, ona zaczela palic papierosy

Rozmawialam z nia i mowilam ze to szkodliwe i ze smierdzi ale niewiele pomoglo i chyba bardzo sie nie przejela

Jak jest przy mnie to prosze, zeby nie palila i naszczescie nie pali ale wiem i widzialam ja kilka razy z papierosem w ustach

naprawde chcialabym aby przestala, co moge zrobic ?

Moze to glupie ale zalezy mi na niej i niechce aby zaczela chorowac i wogole

Pozdrawiam
nasty_girl - Nie 29 Sty, 2006 15:56
Temat postu:
chorowac.. od paru papierosow nie bedzie, wiec sie nie martw.. porozmawiaj z nia jescze pare razy, znajdz informacje o szkodliwosci i daj jej, powiedz ze to zaden szpan, itp
Shaunri - Nie 29 Sty, 2006 18:16
Temat postu:
nasty - Bo to żaden szpan - Fajki wyszły z mody, teraz "cioty" (Dla płci przeciwnej można dostosowac inne określenie, ale nieco zbyt wulgarne żeby je tutaj napisac) palą, to juz nie te czasy, po prostu wyszło to z mody.

Nic nie możesz zrobic, nie sądzę żeby przejmowała się twoją gadaniną - przy tobie palic zapewne nie będzie.

A co do szkodliwości to papierosy leczą, powodują że człowiekowi łatwiej jest oddychac, zmniejszają procentową szansę na raka, zapaście, zawały <ironia>
Anonymous - Sob 11 Lut, 2006 22:18
Temat postu:
Eh... a ja tam popalam od czasu do czasu, w koncu zycie bez uzywek by bylo nudne....
opętana - Sob 11 Lut, 2006 23:39
Temat postu:
W takim razie moje życie jest nudne;p
Eeee nie;)
Blanka - Nie 12 Lut, 2006 00:15
Temat postu:
1. Wcale nie głupie, martwisz sie o nią to twoja przyjaciółka nie?
2. Nie zachoruje od kilku papierosów, no chyba, że... stanie sie to nałogiem
3. Pogadaj z nią: dowiedz sie dlaczego zaczela palic i w jaki spoosb jej to pomaga
4. Zastosuj metodę psychologiczną, zamiast
"Nie pal"
powiedz "Kiedy palisz, jest mi bardzo smutno" czy cos w tym stylu.
Ludzie nie lubią zakazów! A jeśli powiesz o tym co czujesz, to nie ma prawa się bulwerrsować.
5. W przypadku bardzo upartej dziewczyny powiedz zestracila dla ciebie wartosc... bądź hamska.
Moze to niezbyt delikatna metoda ale moge zaświadczyc, że bardzo skuteczna(ale chodziło o cos innego). tzn po prostu traktuj ją, jak powietrze. Powinno pomoc...
6. W ostatecznosci, jesli bardzo przeszkadza ci jej palenie i nie jestes w stanie go zaakceptowac, daj jej wybor- wasza przyjazna, a to [cenzura]...

ps. Wyjaśnijmy- ja osobiście nic do palaczy nie mam- ich żyie, ich wybór... Ja moge decydować tylko za siebie, ew moge porozmawiać z kims i TYLE. Nie narzucamy komus swojej woli bo czesto ta osoba, jako ze czlowiek lubi robic na przekor, poczuje, ze chcey ograniczyc jej wolnosc i przez to nie ulegine prosbom...wrecz przeciwnie. To tyle...

papa 3majcie sie cieplutko.
choredusze - Nie 12 Lut, 2006 10:17
Temat postu:
oj oj... znudzi jej sie
Wielka Łapa - Nie 12 Lut, 2006 14:29
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
nasty - Bo to żaden szpan - Fajki wyszły z mody, teraz "cioty" (Dla płci przeciwnej można dostosowac inne określenie, ale nieco zbyt wulgarne żeby je tutaj napisac) palą, to juz nie te czasy, po prostu wyszło to z mody.

Też tak myślę, ale tacy ludzie nie mają co robić, to chwytają się "sprawdzonych metod i działań" dla zabicia wolnego czasu i siebie... lepszych nie ma...
nasty_girl - Nie 12 Lut, 2006 16:08
Temat postu:
mietek napisał/a:
Eh... a ja tam popalam od czasu do czasu, w koncu zycie bez uzywek by bylo nudne....

uzywek? ok, rozumiem lubisz sobie zajarac, lubisz pobawic sie na tablecie. to sa uzywki, one cos daja. a przepraszam, co masz z papierosow?
Anonymous - Nie 12 Lut, 2006 16:25
Temat postu:
Używka - substancja pochodzenia roślinnego przeznaczona do użytku codziennego, a z powodu swego składu chemicznego działająca pobudzająco na układ nerwowy: kawa, herbata, alkohol, wino, tytoń, przyprawy, afrodyzjak i tym podobne.

powiedz mi ze nie korzystasz z zadniej z nich ...... wszyscy traktuja ze fajki to tylko jedyna uzywka:P a nwet nie weisz ile z ilu uzywek korzystasz w codziennym zyciu:P

nasty_girl palilas keidys albo chociaz sprobowalas?
nasty_girl - Nie 12 Lut, 2006 16:30
Temat postu:
tak, duzo za dlugo, czego zaluje i ciesze sie ze spotkalam kogos, kto mi to z glowy wybil.
Wielka Łapa - Nie 12 Lut, 2006 16:36
Temat postu:
Ale herbata czy kawa nie powoduje raka itp. I to jest istone w tym. Bez używek w życiu można się obejsć, chociaż kawa ułatwia wstawanie i przebudzenie, alkohol ułatwia trawienie, ale za to bez papierosów można się w zupełności obejść.
nasty_girl - Nie 12 Lut, 2006 16:39
Temat postu:
no ale w sumie, kawa tez ma swoje negatywne skutki.
Wielka Łapa - Nie 12 Lut, 2006 16:59
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
no ale w sumie, kawa tez ma swoje negatywne skutki.

W sumie tak. Ale palenie fajek nie ma praktycznie żadnych korzyści, oprócz podwyższenia poziomu dopaminy - substancji powodującej miłe odczucia, tym samym mamy mniejsze szanse na zachorowanie na Parkinsona, która jest związana z niskim poziomem dopaminy...
Bike_chan - Nie 12 Lut, 2006 17:04
Temat postu:
Nie popadajmy w skrajności - wiele rzeczy ma swoje negatywne skutki i niekoniecznie muszą to być używki.

A co do problemu z przyjaciółka, to myślę, że jedyne co może dać skutek to żebyś z nią porozmawiała (nie chodzi o to, zebyś powiedziala, że papierosy są szkodliwe, ale żebyś powiedziała że Ci na niej zależy i że chcesz dla niej dobrze... nie wiem co mozna więcej na to poradzić...)
Anonymous - Wto 14 Lut, 2006 16:09
Temat postu:
przeniosłam OFFTOP.
stefcio,staraj sie nie offtopowac więcej.
Anonymous - Pią 17 Lut, 2006 14:14
Temat postu:
ottopujcie sobie TUTAJ > http://forum.dziecionline.pl/viewtopic.php?p=131541#131541
każdy post nie na temat w tym topicu zostanie skasowany

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group