Dzieci OnLine

Pogawędki kulinarne - [niejadalne] Masa solna.

Anonymous - Nie 12 Gru, 2004 21:05
Temat postu: [niejadalne] Masa solna.
Zapewne kiedyś bedziecie robic cos z masy solnej..
A wiec dam wam przepis:
Mąka-200g
Sól-200g
Woda-125ml,ale czasem troszke jej dolewaj.
Jak je wymieszasz,zmiksuj mikserem.
Później dodawaj trochę wody.
W czasie modelowania masę należy trzymać pod przykryciem zapobiegając nadmiernemu wysychaniu (na drugi dzień: przetrzymać w chłodziarce)
Później ulep co Ci wyobraźnia nasuwa Smile
Na koniec wysusz:
Suszenia w kuchence dokonywać trójetapowo:
a) niska temperatura (drzwi piekarnika otwarte)
b) średnia temperatura (drzwi piekarnika zamknięte)
c) wysoka temperatura - ok. 200o C (do zarumienienia masy)
Kamix - Pią 17 Gru, 2004 12:55
Temat postu:
Wszystko ok tylko zmien nazwe tematu, bo pozniej bedzie to trudno znaleśc Smile Twisted Evil
Anonymous - Pią 28 Sty, 2005 19:47
Temat postu:
heh, ja kiedyś robiłem eksperymenty z masą solną i lepiłem z niej bałwany Smile
Miracle - Pią 28 Sty, 2005 19:59
Temat postu:
Inspektor wow i co??? Mr. Green
Anonymous - Pią 28 Sty, 2005 21:05
Temat postu:
no i zamiast bałwanów wychodziły... kulfony Razz
Anonymous - Wto 15 Lut, 2005 20:45
Temat postu: Re: [niejadalne] Masa solna.
Gabra napisał/a:

Mąka-200g
Sól-200g

hah, ja zaś znam przepis (znałam Razz), gdzie jednego powinno być dwa razy więcej... Wink
Diego - Pon 22 Gru, 2008 13:45
Temat postu:
jeśli chcesz by była wytrzymała ( napewno chcesz ) to przez 15 min. w temp 70 - 80 stopni a pod koniec na 3 min w 200°C

TO MASA SOLNA JEST NIEJADALNA Question Question Question

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group