Dzieci OnLine

Napoje i drinki - Likiery :]

Anonymous - Wto 14 Gru, 2004 19:21
Temat postu: Likiery :]
Wg. własnego przepisu! :]

Likier truskawkowy:

Czas pracy - 60 minut.

100g truskawek,
1/4 szklanki cukru
szklanka mleka (0,2%)
3/4 szklanki wódki
pół szklanki śmietanki (36%)
4 łyżeczki rumu kubańskiego (albo innego, lekkiego, ale aromatycznego)
połówka świeżej cytryny


-------------------------------

Truskawki wrzucić do sokowirówki, czekając, aż sok stanie się przejrzysty i klarowny. (Powinno być około 1,5 - 2 szklanek soku) Mleko wlać do garnuszka i dolać śmietanki. Postawić na małym płomieniu, dodawać rumu, ciągle mieszając (żeby mleko nie wykipiało!)
Po jakichś 5 minutach dosypać cukru, i mieszać jeszcze szybciej.
Za 3-4 minutay dolać soku z truskawek, i mieszać ok. 10 minut.
Gdy nasz likier nabierze gęstej konsystencji zdjąć z ognia i szybko wstawić w jakieś zimne miejsce (broń Boże, nigdy nie do lodówki!) Teraz gdy zdjęliśmy z ognia, dolewamy małym 'ciurkiem' wódkę, szybko i energicznie mieszając (żeby się alkohol nie ściął)

Za jakiś czas, gdy likier ostygnie, (stanie się rzadszy), wkrapiamy 5-7 kropli cytryny i mieszamy.

I to wszystko, gotowe! Przepis na ok. 2 szklanki (tzw. 'drinkowe'). biggrin

~~*-----------------------------------------------------------------------------*~~

Likier miętowy:

Czas pracy - ok. 2- 2,5 godzin.

liście mięty (są pakowane, taka średnia paczka, ok. 20g.)
aromat miętowy
szklanka mleka (1,5%)
pół szklanki wódki
2/4 szklanki cukru
2/5 szklanki cukru pudru
pół szklanki śmietanki (36%)
połówka świeżej cytryny

Liście mięty zalać wrzątkiem (ok. 0,7 szklanki na 20g) i zakryć. Tak mają się parzyć przez ok. 35minut.
W tym czasie mleko i śmietankę przelewamy do jednego garnuszka. Dolewamy wódki.
Wstawiamy na średni ogień. Po ok. 4 minutach dosypujemy cukru. Enegicznie mieszamy. Po jakimś czasie dosypujemy po trochu cukier puder (ciągle mieszając). Gdy nasza mieszanka trochę zgęstnieje, zmniejszamy płomień i dolewamy (odcedzone liście od wody) miętę (samą wodę!). Mieszając, dolewamy 4-5 kropel aromatu miętowego.

Zdejmujemy likier z ognia i wstawiamy w zimne miejsce (borń Boże lodówka). Po 45-60 minutach, gdy likier stał się rzadszy i chłodniejszy, dodajemy 3-4 krople cytryny. Dokładnie mieszamy i to wszystko! biggrin Porcja na 2-3 szklanki (tzw. 'drinkowe') Wink

^ Likier musi być przezroczysty! Jeżeli cukier i mleko stały się żółte podczas gotowania, smak także stał się zapewne mniej miętowy, a bardziej słodki.
frigg - Pią 17 Gru, 2004 00:08
Temat postu:
skad wziasc truskawki w grudniu? ale brzmi niezle

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group