Dzieci OnLine

Dania bezmięsne - Dorsz z boczkiem i ziemniakami

Kamix - Pią 17 Gru, 2004 14:01
Temat postu: Dorsz z boczkiem i ziemniakami
No a więc moi dordzy na początek wypadałoby podać składniki tego specyfiku, stopień trudności w przyrządzeniu przeze mnie oceniany na bardzo latwy napewno przy odrobinie checi dacie rade Wink zycze milego przerzadzania i podaje skladniki:

800 g fiketów z dorsza
2 cebule
400 g ziemniaków
150 g boczku
100 ml śmietany
pieprz, sól ( do smaku jak tam komu odpowiada)

Jak wykonac, następująco:

1. Filety należy pokroić i usunąć z nich ości. Dokonujemy obróbki wstępnej ziemniaków czyli płukamy je, obieramy, następnie kroimy w plastry, zalewamy wrzątkiem wody i gotujemy przez 5 minut.

2. Drugą rzeczą jaką należy zrobić jest obranie cebuli, płukamy ją i siekamy w kostkę drobną lub wg. uznania. Rybę zalewamy małą ilością wody, zagotowywujemy wodę wraz z rybą, następnie dodajemy odcedzone ziemniaczki, posolić i dusić przez 10 minut.

3. Kolejnym etapem w przyrządzeniu naszej rybki bedzie podsmażenie boczku i cebuli na złoto, odlewamy nadmiar tłuszczu. No i do rybki dodajemy śmietanę i boczek z cebulą. Dusimy na małym ogniu 15 minut. Przed podaniem dopiero doprawiemy prieprzem.

Moje rady:

Rybki ukladamy wartwami tymi skornymi do spodu aby rybki nie przykejaly sie do garnka oraz do siebie podczas gotowania i duszenia. Śmietanką jest fajnie polać na końsu tzn. podczas gotowania, ladniej to wyglada niz tak wymieszane z cebula oraz boczkiem.

Na dodatek do tego proponuje wam: kasze gryczana ugotowana, ucisnieta w filizankach formujemy i dodajemy do rybki. Palce lizać smacznego !!!

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group