Ona89 napisał/a: |
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka)
PRZYGOTOWANIE: 15 MIN PIECZENIE: 1 GODZ. ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji ) SKLADNIKI: -masło do posmarowania formy -500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne -6 dużych, dojrzałych pomidorów -50 g drobno startego żółtego sera SOS: -50 g masła -1 drobno posiekana cebula -50 g (1/3 szkl.) mąki -600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka -sól i pieprz -pół łyżeczki łagodnej musztardy -1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny) -175 g startego żółtego sera -400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach PRZYGOTOWANIE: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty. 2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty. 3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora. 4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru. |
bonbon napisał/a: | ||
to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych? |
Shaunri napisał/a: |
Swierk - Ryby to nie mięso : )? |
bonbon napisał/a: |
hmm, dla mnie mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest to ryba czy krowa. |
Tremere napisał/a: |
wegetarianie JEDZA ryby, weganie nie jedza nic co zostalo zabite/zerwane itp. |
bonbon napisał/a: | ||
wybacz, ale wegetarianie ryb nie jedzą (od wielu lat jestem wegetarianką więc wiem o czym mówię) - jeśli nie znasz definicji, to polecam np. wikipedię A weganie to Ci, którzy nie jedzą niczego, co zostało wytworzone przez zwierzęta, np. jaj, mleka, miodu itd. Ludzie, którzy z mięs jadają tylko ryby to ichtiwegetarianie zwani też pescowegetarianami. |