Dzieci OnLine

Dania bezmięsne - Lasagne z tuńczykiem

Ona89 - Sob 18 Gru, 2004 16:26
Temat postu: Lasagne z tuńczykiem
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.
Laki - Nie 13 Sie, 2006 20:12
Temat postu:
Nie brzmi najlepiej, ale musze sprobowac Very Happy
nasty_girl - Wto 29 Sie, 2006 12:11
Temat postu:
chętnie bym spróbowałą, tylko szczerze powiedziawszy nie wiem co to za sos worcester, możesz powiedzieć jaki smak, albo coś więcej o nim powiedzieć?
Nikita - Wto 29 Sie, 2006 12:43
Temat postu:
Sos Woscester - jest produkowany metodą przemysłową według starej, hinduskiej receptury z sosu sojowego, octu, melasy, chili, owoców tropikalnych i przypraw.
Jeśli chodzi o jego cenę to dokładnie nie pamiętam, ale jest zbliżona do innych gotowych sosów, typu tabasco - kilkanascie złotych flaszeczka.
W większośći przepisów tego sosu potrzebujemy zaledwie pare kropli, łyżeczek. Tutaj akurat jest jedna łyżeczka zaledwie. Wink
nasty_girl - Wto 29 Sie, 2006 12:46
Temat postu:
szukając czegoś o tym sosie otworzyła mi się strona ze sklepem internetowym.. cos koło 80 zł..
bonbon - Wto 05 Maj, 2009 09:45
Temat postu: Re: Lasagne z tuńczykiem
Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.


to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?
nasty_girl - Wto 05 Maj, 2009 11:09
Temat postu:
Zależy, czy ktoś uznaje mięso ryb, czy nie Wink Ja jestem ichtiwegetarianką i lasagne z tuńczykiem uwielbiam, tylko korzystam z troszkę innego przepisu ;p
bonbon - Wto 05 Maj, 2009 14:14
Temat postu:
hmm, dla mnie mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest to ryba czy krowa.
swierk84 - Wto 05 Maj, 2009 16:25
Temat postu: Re: Lasagne z tuńczykiem
bonbon napisał/a:
Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.


to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?


A od kiedy ryby sa miesem?
Ja po prostu kocham lasagne...Same pysznosci biggrin
Dziekuje za skladniki zrobie to z mama Smile
Shaunri - Wto 05 Maj, 2009 18:47
Temat postu:
Swierk - Ryby to nie mięso : )?
swierk84 - Sro 06 Maj, 2009 06:43
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Swierk - Ryby to nie mięso : )?


Wlasnie nie,podczas wielkiego postu,chyba mozna ryby jesc (bo miesa akurat nie) Mr. Green
Ryby to mieso,tylko nie takie jak np kurczak czy indyk.
Shaunri - Sro 06 Maj, 2009 07:53
Temat postu:
Zdanie religii, a zdanie wegetarian to dwie różne sprawy ; )
swierk84 - Sro 06 Maj, 2009 12:49
Temat postu:
Wiem:)
P.S.-Jezeli co chodzilo o to ze wegetarianie ryb nie jedza,to kiedys widzialem jeszcze w k-cach jak babka wegetarianka miesa nie zamawiala bo (wiesz co Smile) ale rybe wziela,a ten dzien doskonale pamietam,bo kelner zamiast coli to mi nalal fante Mr. Green
nasty_girl - Sro 06 Maj, 2009 17:57
Temat postu:
Bo są różne odmiany wegetarianizmu, wystarczy, że przeczytałbyś parę postów wyżej ;p
swierk84 - Czw 07 Maj, 2009 07:42
Temat postu:
bonbon napisał/a:
hmm, dla mnie mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest to ryba czy krowa.


A moze jeszcze kanari,koty,psy,jakis czlowiek z ameryki poludniowej? Mr. Green
Shaunri - Czw 07 Maj, 2009 09:19
Temat postu:
nasty - A czy czasem nie jest tak że wegetarianie nie jedzą mięsa bo nie potrafią zjeść czegoś, co swego czasu miało mózg i biegało/chodziło/latało/pływało/miało potomstwo?
nasty_girl - Czw 07 Maj, 2009 10:07
Temat postu:
Shaunri a to zależy dlaczego nie jedzą mięsa itd ;p
Tremere - Czw 07 Maj, 2009 16:52
Temat postu:
wegetarianie JEDZA ryby, weganie nie jedza nic co zostalo zabite/zerwane itp.
Shaunri - Czw 07 Maj, 2009 18:13
Temat postu:
A to dlaczego wegetarianie nie jedzą mięsa : )?

Pytam z czystej ciekawości : )
nasty_girl - Czw 07 Maj, 2009 19:20
Temat postu:
Shaunri np się go brzydzą biggrin

Wegetarianie nie jedzą ryb, ale ichti już tak. Weganie nie jedzą nie dość, że mięsa, to jeszcze produktów pochodnych..
Shaunri - Pią 08 Maj, 2009 06:17
Temat postu:
Dziwaków nie brakuje ; )
nasty_girl - Pią 08 Maj, 2009 08:21
Temat postu:
Idź ty ;p
bonbon - Pią 08 Maj, 2009 09:01
Temat postu:
Tremere napisał/a:
wegetarianie JEDZA ryby, weganie nie jedza nic co zostalo zabite/zerwane itp.

wybacz, ale wegetarianie ryb nie jedzą (od wielu lat jestem wegetarianką więc wiem o czym mówię) - jeśli nie znasz definicji, to polecam np. wikipedię Smile
A weganie to Ci, którzy nie jedzą niczego, co zostało wytworzone przez zwierzęta, np. jaj, mleka, miodu itd.
Ludzie, którzy z mięs jadają tylko ryby to ichtiwegetarianie zwani też pescowegetarianami.
swierk84 - Pią 08 Maj, 2009 12:16
Temat postu:
bonbon napisał/a:
Tremere napisał/a:
wegetarianie JEDZA ryby, weganie nie jedza nic co zostalo zabite/zerwane itp.

wybacz, ale wegetarianie ryb nie jedzą (od wielu lat jestem wegetarianką więc wiem o czym mówię) - jeśli nie znasz definicji, to polecam np. wikipedię Smile
A weganie to Ci, którzy nie jedzą niczego, co zostało wytworzone przez zwierzęta, np. jaj, mleka, miodu itd.
Ludzie, którzy z mięs jadają tylko ryby to ichtiwegetarianie zwani też pescowegetarianami.


Tu musze sie zgodzic Smile
bonbon - Sro 20 Maj, 2009 10:42
Temat postu:
w każdym razie (już nie sprzeczając się o definicje) polecam wszystkim dietę wegetariańskąSmile
Shaunri - Sro 20 Maj, 2009 12:58
Temat postu:
Toż to niezdrowe strasznie jest.
Anonymous - Sro 20 Maj, 2009 13:10
Temat postu:
Bo jakichđ tam skladnikow nie ma, czy jakođ tak.
nasty_girl - Sro 20 Maj, 2009 13:16
Temat postu:
Tak... głupie gadanie kogoś, kto nie ma o tym pojęcia..
Shaunri - Sro 20 Maj, 2009 14:52
Temat postu:
Mam i nadal tak twierdzę.
nasty_girl - Sro 20 Maj, 2009 18:09
Temat postu:
Tak.. z pewnością wiesz, że wszystko da się zastąpić komponując odpowiednią dietę, mając jakąś wiedzę a nie po prostu mówiąc nie zjem mięsa i już.. Nie jem mięsa od 7 lat i nigdy nie miałam/nie mam żadnych problemów zdrowotnych..
quara99 - Czw 23 Lip, 2009 21:28
Temat postu:
moja mama tak samo i też nie ma żadnych problemów, przeciwnie - jest "zdrowsza" (mniej chorób i złego samopoczucia)

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group