Dzieci OnLine

Dania bezmięsne - morskie risotto

Anonymous - Nie 26 Gru, 2004 22:59
Temat postu: morskie risotto
50 dag mrożonej mieszanki owoców morza, 25 dag ryżu (2 torebki), 6 łyżek oleju, średnia cebula, 10 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pół łyżeczki ziół prowansalskich, pół łyżeczki estragonu, 5 ziarenek pieprzu naturalnego, 2 gałązki selera naciowego, 2 łyżki białego wina wytrawnego, sól

Do 4 szklanek wody dodać ziele angielskie, liście laurowe, zioła prowansalskie, pieprz naturalny, estragon, sól i liście selera; gotować ok. 10 min. Do tak przygotowanego wywaru wrzucić zamrożone owoce morza i poczekać, aż się zagotują. Osączyć je na sicie, a wywar przecedzić. Na mocno rozgrzanym oleju smażyć cebulę i ryż, dopóki się nie zeszklą. Zwiększyć ogień, wrzucić owoce morza, krótko je obsmażyć, a następnie zalać wywarem. Postawić potrawę na małym ogniu i gotować do całkowitego wchłonięcia się wywaru (ok. 10 min). Dolać wino, przykryć i dusić jeszcze przez 5 min.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group