Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - Farfalle alle verdure - Włochy

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 21:03
Temat postu: Farfalle alle verdure - Włochy
-350 gr makaronu Farfalle
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka posiekanej cebuli
-400 gr sosu pomidorowego (najlepiej tego z kawałkami)
-200 gr melanzany (bakłażan)
-200 gr zucchinii (kabaczki, ale te wąskie, nie te olbrzymy)
-50 gr czarnych oliwek bez pestek
-oregano
-bazylia
-sól
-pieprz


Melanzanę i zucchinię trzeba pokroić w cieniutkie paseczki (oczywiście wcześniej pozbyć się pestek ze środka - ale bez przesady) długości ok 4-5 cm, ale nie za cienkie, żeby było je widać. Pokroić oliwki w plasterki.
Nastepnie zacząć gotowanie farfalli (al dente!). W czasie, gdy woda się gotuje podrumienić cebulę i czosnek - 2 minuty na dużym ogniu. Dodać pomidory, wymieszać i gotować 5 minut na dużym ogniu. Następnie dodać melanzanę, zucchinię, oliwki, sól i pieprz, trochę bazylii i oregano. Wymieszać, przykryć, gotować 10 min. na dużym ogniu mieszając 2-3 razy.
Jak wszystko jest gotowe przełożyć do naczynia żaroodpornego pastę i sos, następnie wsadzić na dwie minuty do mikrofalówki na max. po wyjęciu wymieszać i pozostawić na 1 minutkę.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group