Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - pizza wariacja - Włochy

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 21:04
Temat postu: pizza wariacja - Włochy
mąka, drożdze - 1/3 kostki na 0,5 kg mąki, woda - tak, aby ciasto było średnio-kleiste, olej - łyżka,
cukier - 0,5 łyżeczki,
sól - 0,5 łyżeczki.
Na wierzch: olej (ew. margaryna/masło).
Pozostałe składniki w ilościach: zależy kto ile lubi:
przecier pomidorowy (ew. ketchup), ser żółty. Zioła: oregano, tymianek - do ciasta,
cebula, oliwki,
mięsko (szynka, boczek, kurczak, kiełbasa, ryba wędzona/smażona, soja, czyli co kto lubi...),
pieczarki,
pomidory,
owce - raczej z puszki lub słoika: ananas, brzoskwina,
inne jadalne rzeczy - polecam raczej nie słodkie.


Wymieszać odpowiednią ilość składników (najlepiej w misce) Ok. 0,4 kg mąki na 2 głodnych studentów lub czteroosobową rodzinę. Zagnieść ciasto do konsystencji średnio-lepkiej. W momencie, kiedy ciasto jest za lepkie, dosypać mąki. W wypadku, gdy będzie w nim za mało wody, po upieczeniu będzie nieco suche. Podczas zagniatania można dodać przyprawy do pizzy - ponoć dobrze smakuje, ale nie miałem jeszcze szansy się przekonać ;-)
Ciasto odstawić do czasu wyrośnioęcia w ciepłym miejscu.
Zagnieść, rozwałkować (nie koniecznie cienko), ułożyć w natłuszczonej formie (najlepiej smarować blachę/patelnię margaryną w kostce, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić to po swojemu). Ciasto wysmarować ciekłym tłuszczem jadalnym ;-), a następnie koncentratem pomidorowym lub ketchupem. Ułożyć składniki na wierzch. Osobiście polecam kombinację szynka/kiełbasa + cebula, ale zachęcam do wariacji. Układając oliwki, należy pamiętać o ich specyficznym smaku - najlepiej mocno rozdrobnić. Następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką, ziołami... Jeśli jeszcze coś zostało dołożone, to ponownie przyprawić, ale już o wiele delikatniej.
Pieczenia: Nastawić piekarnik / inne urządzenie piekące (mikrofala ... ) na 220 st. C. Poczekać, aż piekarnik się nagrzeje (wtedy ciasto wyrośnie) i wstawić na niską półkę do piekarnika (nie najniższą) na ok. 20 minut. W momencie, gdy ciasto będzie upieczone położyć ser w plasterkach (oczywiście, że można posypać, ale plasterki są wygodniejsze).

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group