Wysłany: Wto 28 Cze, 2005 18:57 Jabłecznik z migdałami
Składniki na 4 porcje:
- 70 dag kwaśnych jabłek
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 żółtka
- 80 ml mleka
- 80 ml oleju
- 20 dag twarogu
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki skórki cytrynowej
- 40 dag mąki
- 1 mała torebka proszku do pieczenia
- 3 łyżki konfitury morelowej
- 3 łyżki płatków migdałowych
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do miseczki. Dodać żółtka, mleko, olej, twaróg, szczyptę soli, cukier i skórkę cytrynową. Szybko zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienki placek. Przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Posypać plasterkami jabłek, posmarować rozgrzaną konfiturą i posypać płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec około 35 minut.
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sro 29 Cze, 2005 13:54
Mym! Brzmi smakowicie!
Wydrukuję ten przepis i migiem zaniosę mojej babci.
Mam wszystkie składniki, także myślę, że jabłecznik będzie gotowy na dzisiejszy wieczór
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach