Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Nie 12 Gru, 2004 22:01 Roztapianie czekolady
Roztapiając czekoladę, należy pamiętać o dwóch podstawowych sprawach: robimy to wolno i w niezbyt wysokiej temperaturze. Tabliczkę łamiemy na kawałki, wkladamy do miski, ustawionej na rondlu z zimną wodą. Dno miski nie powinno stykać się z wodą. Wodę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu. Po roztopieniu czekolady ściągamy rondelek z ognia i mieszamy masę do czasu, gdy stanie się gładka i błyszcząca. Jeśli czekolada zacznie wtedy twardnieć, podgrzewamy ją w opisany powyżej sposób.
Rodzaje czekolad:
Czekolada deserowa: ma słodko-gorzki smak.
Gorzka czekolada do ciast: ciemna czekolada o najwyższej jakości i najpełniejszym smaku.
Czekolada mleczna: zawiera mniej kakao, a więcej mleka. Bardzo dobrze nadaje się do dekorowania.
Czekolada biała: otrzymywana z tłuszczów roślinnych, mleka pełnotłustego, masła kakaowego oraz cukru. Ma bardzo słodki smak.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach