| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Lasagne z tuńczykiem
Autor Wiadomość
Ona89 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista


Pomogła: 13 razy
Dołączyła: 15 Lip 2004
Posty: 606
PostWysłany: Sob 18 Gru, 2004 16:26   Lasagne z tuńczykiem Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.

_________________
...
Jeszcze nie zapomniałam o forum Wink
...
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email
 
Numer Gadu-Gadu
5234610
Laki Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Trance Addict!
Aktywista


Pomógł: 3 razy
Dołączył: 04 Sie 2006
Posty: 1293
PostWysłany: Nie 13 Sie, 2006 20:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie brzmi najlepiej, ale musze sprobowac Very Happy
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
4419134
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista


Pomogła: 55 razy
Dołączyła: 18 Mar 2005
Posty: 5646
PostWysłany: Wto 29 Sie, 2006 12:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

chętnie bym spróbowałą, tylko szczerze powiedziawszy nie wiem co to za sos worcester, możesz powiedzieć jaki smak, albo coś więcej o nim powiedzieć?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny


Pomogła: 45 razy
Dołączyła: 19 Kwi 2004
Posty: 2212
PostWysłany: Wto 29 Sie, 2006 12:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Sos Woscester - jest produkowany metodą przemysłową według starej, hinduskiej receptury z sosu sojowego, octu, melasy, chili, owoców tropikalnych i przypraw.
Jeśli chodzi o jego cenę to dokładnie nie pamiętam, ale jest zbliżona do innych gotowych sosów, typu tabasco - kilkanascie złotych flaszeczka.
W większośći przepisów tego sosu potrzebujemy zaledwie pare kropli, łyżeczek. Tutaj akurat jest jedna łyżeczka zaledwie. Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
7894138
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista


Pomogła: 55 razy
Dołączyła: 18 Mar 2005
Posty: 5646
PostWysłany: Wto 29 Sie, 2006 12:46    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

szukając czegoś o tym sosie otworzyła mi się strona ze sklepem internetowym.. cos koło 80 zł..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bonbon Płeć:Kobieta

Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 28
PostWysłany: Wto 05 Maj, 2009 09:45   Re: Lasagne z tuńczykiem Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.


to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista


Pomogła: 55 razy
Dołączyła: 18 Mar 2005
Posty: 5646
PostWysłany: Wto 05 Maj, 2009 11:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zależy, czy ktoś uznaje mięso ryb, czy nie Wink Ja jestem ichtiwegetarianką i lasagne z tuńczykiem uwielbiam, tylko korzystam z troszkę innego przepisu ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
bonbon Płeć:Kobieta

Dołączyła: 09 Mar 2009
Posty: 28
PostWysłany: Wto 05 Maj, 2009 14:14    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hmm, dla mnie mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest to ryba czy krowa.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swierk84 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 339
PostWysłany: Wto 05 Maj, 2009 16:25   Re: Lasagne z tuńczykiem Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

bonbon napisał/a:
Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka) Wink

PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji Very Happy )

SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach

PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.


to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?


A od kiedy ryby sa miesem?
Ja po prostu kocham lasagne...Same pysznosci biggrin
Dziekuje za skladniki zrobie to z mama Smile

_________________
swierku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
393033
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

Pomógł: 127 razy
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3847
PostWysłany: Wto 05 Maj, 2009 18:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Swierk - Ryby to nie mięso : )?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swierk84 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 339
PostWysłany: Sro 06 Maj, 2009 06:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Shaunri napisał/a:
Swierk - Ryby to nie mięso : )?


Wlasnie nie,podczas wielkiego postu,chyba mozna ryby jesc (bo miesa akurat nie) Mr. Green
Ryby to mieso,tylko nie takie jak np kurczak czy indyk.

_________________
swierku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
393033
Shaunri Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

Pomógł: 127 razy
Dołączył: 18 Lis 2005
Posty: 3847
PostWysłany: Sro 06 Maj, 2009 07:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Zdanie religii, a zdanie wegetarian to dwie różne sprawy ; )
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swierk84 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 339
PostWysłany: Sro 06 Maj, 2009 12:49    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Wiem:)
P.S.-Jezeli co chodzilo o to ze wegetarianie ryb nie jedza,to kiedys widzialem jeszcze w k-cach jak babka wegetarianka miesa nie zamawiala bo (wiesz co Smile) ale rybe wziela,a ten dzien doskonale pamietam,bo kelner zamiast coli to mi nalal fante Mr. Green

_________________
swierku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
393033
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista


Pomogła: 55 razy
Dołączyła: 18 Mar 2005
Posty: 5646
PostWysłany: Sro 06 Maj, 2009 17:57    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Bo są różne odmiany wegetarianizmu, wystarczy, że przeczytałbyś parę postów wyżej ;p
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
swierk84 Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

Pomógł: 11 razy
Dołączył: 15 Kwi 2009
Posty: 339
PostWysłany: Czw 07 Maj, 2009 07:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

bonbon napisał/a:
hmm, dla mnie mięso to mięso i nie ma znaczenia czy jest to ryba czy krowa.


A moze jeszcze kanari,koty,psy,jakis czlowiek z ameryki poludniowej? Mr. Green

_________________
swierku
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
 
Numer Gadu-Gadu
393033
Wyświetl posty z ostatnich:   
Strona 1 z 3 Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Oznacz temat jako nieczytany

Skocz do:  

Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group

| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |