W prawdzie nie pochodzę ze śląska ale podam przepis na bardzo znne w tym regionie kluski śląskie... moja mama jest z dolnego śląska i juz probowałam ich... ah mniam:)
1 kg ziemniaków,
25 dag mąki ziemniaczanej,
sól
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować i zemleć. Dodać mąkę i wyrobić gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulki i włożyć do osolonego wrzątku. Gotować do wypłynięcia. Podawać do duszonych mięs. Kluski takie można też nadziewać, np. gotowanym mielonym mięsem, grzybami lub owocami. Wtedy - polane stopionym masłem lub słoninką - mogą stanowić samodzielne danie.
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:07
Prościej jest powiedzieć że biezemy 3/4 ziemniaków ugotowanych i 1/4 mąki ziemniaczanej
Można to sobie w garnku odmierzyć tzn włożyć ziemniaki ugotowane ubite do garnka podzielić na 4 części tą 4 rozłożyć na te 3 i w puste miejsce wsypać mąke
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach