Wysłany: Wto 03 Maj, 2005 18:01 Mięsko na kilka sposobów :)
1- Antrykot zapiekany z serem
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:30
Kategoria: Mięsne specjały.
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 640 kcal
Składniki:
5 szt pomidorów
3 szt szalotek
4 łodyżki natki pietruszki
8 dag sera -- tłustego z pieprzem
1 torebka krokietów ziemniaczanych -- mrożonych, ok 45 dag
4 szt steków -- ze środkowej części rostbefu (po 20 dag)
2 łyżki tłuszczu -- roślinnego
Jeden pomidor umyć, podzielić na ćwiartki. Oczyścić, miąższ pokroić w kostkę. Wymieszać z serkiem, drobno posiekanymi szalotkami i natką. Krokiety ułożyć na blasze, piec 25 minut w temperaturze 225°C. Podczas pieczenia jeden raz odwrócić.
Kotlety umyć, osuszyć, smażyć po 3 minuty z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Posypać solą i pieprzem, posmarować przygotowaną mieszanką. Pozostałe pomidory naciąć lekko od strony szypułki. Umieścić na blasze ze stekami, zapiec.
2-Cielęcina w winno-cytrynowym sosie
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Mięsne specjały.
Składniki:
2 kg cielęciny -- bez kości (górka lub udziec)
1 szt cytryny
2 łyżki smalcu
2 łyżki masła
1 szklanka wina białego -- wytrawna
1/4 szklanki bułki tartej
2 pęczki natki pietruszki
sól, pieprz
Otrzeć skórkę (tylko cieniutką żółtą warstwę) i wycisnąć sok z dokładnie wyszorowanej i sparzonej cytryny. Mięso na chwilkę włożyć do wrzątku, po czym osaczyć, natrzeć skórką i połową soku z cytryny, owinąć folią i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie natrzeć solą, przełożyć do brytfanny solidnie nasmarowanej smalcem i piec 40-50 min w temperaturze 180°C. Od czasu do czasu obficie skra-piać winem, wodą i polewać sosem z dna naczynia. Bułkę (łyżkę odsypać) i orzechy lekko zru-mienić na maśle, wystudzić, wymieszać z resztą soku z cytryny, łyżką wina, posiekaną natką, przyprawić solą i pieprzem. Mięso wyjąć z brytfanny, ponacinać (niezbyt głęboko) co 2 cm, w nacięcia wcisnąć przygotowany farsz, po czym znów włożyć mięso do formy, posypać pozostałą bułką tartą, polać sosem i piec jeszcze 25 min. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i glazurowaną marchewką.
3-Gyros z sosem czosnkowym
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:50
Kategoria: Mięsne specjały.
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 580 kcal
Składniki:
35 dag sznycla wieprzowego
40 dag jagnięciny -- z udźca
6 ząbków czosnku
3 szt cebul
1/4 szt ogórków -- sałatkowego
25 dag twarogu -- tłustego
15 dag jogurtu naturalnego
1 łyżka oliwy
5 dag sera owczego
sól, pieprz
2 szt papryk chili
1 pęczek oregano
2 łyżki oleju
papryka słodka
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paseczki. Czosnek i cebulę obrać. Jedną cebulę pokroić w kostkę, pozostałe w krqżki. Ogórek zetrzeć na drobnej tarce. Twarożek utrzeć z jogurtem, dodać kostki cebuli, oliwę, dwa przeciśnięte przez praskę zqbki czosnku, ogórek oraz 2/3 drobno pokruszonego owczego sera, doprawić sos na pikantnie solą oraz pieprzem.
2. Papryczki chili oczyścić, pokroić w krążki. Oregano opłukać, oderwać listki od łodyżek Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć porcjami mięso. Włożyć całe mięso na patelnię smażyć kolejne 10 minut, często mieszając. Odłożyć, zabezpieczyć przed wystygnięciem.
3. Wrzucić na patelnię krążki cebuli oraz resztę pokrojonego w plasterki czosnku, zeszklić. Dodać papryczki chili, 2/3 oregano oraz mięso, podgrzać, doprawić solą, pieprzem i papryką. Polać odrobiną sosu, posypoć resztą oregano. Pozostały sos podawać w miseczce.
4-Karkówka po kaszubsku
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Mięsne specjały.
Kaloryczość 1 porcji: 205 kcal
Składniki:
1 1/2 kg schabu -- karkowego bez kości
35 dag mięsa -- mielonej łopatki
75 dag pieczarek
1 szt bułki
1 szt cebuli
1/2 szt papryk czerwonych -- konserwowej
3 łyżki oleju
-- Sos:
160 ml śmietany -- UHT 18%-owej
1 szt jajka
1 szt żółtka
1 opakowanie serka topionego -- podłużny
1/2 szklanki mleka
sól, pieprz
1 opakowanie delikaty do mięs
Mięso naciąć głęboko wzdłuż, tak by powstał prostokątny płat. Rozbić, (najmocniej przy brzegach), oprószyć solą. i pieprzem. Bułkę namoczyć w mleku. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i, mieszając, kilka minut smażyć na rozgrzanym oleju. Przyprawić solą. i pieprzem. 1/3 pieczarek i cebuli wymieszać z mielonym mięsem, jajem, odciśniętą bułką, posiekaną papryką, wyrobić masę, przyprawić delikatą, solą i pieprzem. Na płacie mięsa rozsmarować farsz, zostawiając marginesy przy brzegach, zrolować. Roladę spiąć wykałaczkami, posmarować olejem, oprószyć delikatą, włożyć w rękaw foliowy, ułożyć w podłużnej formie (wlać do niej kilka łyżek wody), wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec 80 min. Następnie przeciąć folię i, co jakiś czas obracając mięso, dopiekać je, aż będzie miękkie i się zrumieni. Śmietanę i serek topiony podgrzewać, mieszając rózgą, aż powstanie gładki krem. Dodać resztę pieczarek z cebulą, 2-3 min dusić, przyprawić. Zdjąć sos z ognia, zaciągnąć roztrzepanym żółtkiem. Roladę pokroić, polać gorącym sosem. Podawać z ziemniakami i duszonymi brokułami. Znakomita także na zimno.
5-Klops z pieczarkami
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:30
Kategoria: Mięsne specjały.
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 490 kcal
Składniki:
2 kromki pieczywa tostowego
2 pęczki dymki
2 szt papryk chili
2 szt jajek
1 kg mięsa -- mielonego, mieszanego
sól, pieprz
pieprz -- cayenne
papryka
250 ml ketchupu
4 łyżki majonezu
40 dag pieczarek
1 szt papryki czerwonej
2 łyżki masła
Tosty namoczyć w zimnej wodzie. Dymkę oczyścić, umyć, połowę pokroić w krążki. Papryczki również oczyścić, posiekać. Mielone mięso zagnieść z odciśniętymi tostami, jajkami, krążkami dymki i papryczki, doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne. Z masy mięsnej uformować podłużną pieczeń, umieścić na nasmarowanej olejem blasze. Piec godzinę w temperaturze 200°C. Keczup wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem cayenne. Pieczarki umyć, podzielić na połówki. Oczyścić paprykę, pokroić z resztą dymki na kawałki. Rozgrzać tłuszcz na patelni, zrumienić grzyby. Dodać warzywa, smażyć całość 5 minut, doprawić solą i pieprzem. Upieczony klops pokroić w plastry, umieścić z jarzynką na półmisku. Podawać z sosem.
6-Pieczeń rzymska
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:30
Kategoria: Mięsne specjały.
Ilość porcji: 4
Kaloryczość 1 porcji: 620 kcal
Składniki:
75 dag mięsa -- mielonego
1 szt bułki -- czerstwa
1 szt cebuli -- duża
1 szt jajka
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki musztardy
375 ml bulionu mięsno-warzywnego
3 dag masła
3 dag mąki
10 dag śmietany kremówki
papryka słodka
sól, pieprz
Mięso mielone wymieszać z jajkiem, rozmoczoną, odciśniętą bułką, potową pokrojonej cebuli i przyprawami. Masę umieścić w natłuszczonej blasze. Posiekaną natkę wymieszać z musztardą i resztą cebuli. Posmarować masę mięsną. Wstawić do piekarnika, piec godzinę w temp. 200°C. Po upływie 45 minut podlać 1/4 I wody. Obraną marchewkę gotować w rosole 15 minut pod przykryciem. Wyjąć, pokroić w plasterki. Wywar z pieczeni przecedzić. Masło stopić, oprószyć mąką. Mieszając podlewać rosołem, wywarem z pieczeni i śmietaną aż do zagotowania. Przyprawić do smaku. Pieczeń pokroić. Ułożyć na marchewce. Podawać z sosem.
Pieczeń z mielonego mięsa będzie soczysta i nie przypali się, jeżeli dno formy i pieczeń obłożymy plasterkami boczku.
Smacznego
_________________
"Ut Salutas, Ita Salutaris"
To znaczy, jak pozdrawiasz tak będziesz pozdrawiana/ny
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 26 Sie, 2008 20:53 Re: Mięsko na kilka sposobów :)
Oj, ja nie mam nerwów stac przy garach. Preferuje dania gotowe. Polecam wszystkim leniuchom pychote, ktora ostatnio odkrylam- Pieczen wieprzowa na tackach Profi. Delicje . Zajadam sie tym, gdy tylko moge
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach