| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ser tofu z ziaren soi + info
Autor Wiadomość
ToJa Płeć:Kobieta
Aktywista
Jest mnie coraz mniej...
Aktywista


Pomogła: 2 razy
Dołączyła: 22 Lip 2002
Posty: 607
PostWysłany: Nie 12 Gru, 2004 13:14   Ser tofu z ziaren soi + info Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

SER TOFU

Składniki:
1/2 szklanki suchych ziaren soi
Sok z jednej cytryny (około 3 łyżki)
1/2 łyżeczki soli

Przyrządzanie:
Namoczyć soję przez noc. Rano odcedzić wodę i przemyć soję.
Zmiksować soję w blenderze razem z 3 szklankami wody i przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ścierkę.
Otrzymaną papkę zmiksować powtórnie z 1 szklanką świeżej wody i przecedzić przez ścierkę.
Otrzymaną serwatkę gotować przez 3 minuty i odstawić z ognia. Dodać sok z cytryny i sól, a następnie miszać przez chwilę.
Odstawić wywar na 15-20 minut i przecedzić przez durszlak. Odstawić w durszlaku na 2 godziny.

Co to jest tofu?
Tofu (jap.), dofu (chin.), tubu ( korean.), dauhu ( wiet.) to nazwy białego sera z soi, najbardziej znanego produktu sojowego na świecie. Jest to produkt otrzymywany z ziarna sojowego. Tofu jest jednym z głównych produktów wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej, zdrowej kuchni europejskiej, zajmuje również ważne miejsce w diecie wegetariańskiej.
Tofu jest jednym z najbardziej wartościowych produktów sojowych. Jest w 100% naturalny, to prawdziwe bogactwo białka, witamin, mikroelementów oraz wszystkich aktywnych biologicznie związków zawartych w soi.
Ma wszystkie zalety soi, ale w przeciwieństwie do ziaren jest niskokaloryczne - 132 kcal w 100g.
Tofu dzięki zawartości: lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, potasu, wit. A, wit. z grupy B wpływa korzystnie na pracę systemu nerwowego, wątroby oraz nerek i powoduje obniżenie cukru we krwi. Z uwagi na zawartość dobrze przyswajalnego białka chroni osoby zagrożone osteoporozą przed ubytkiem masy kostnej i wzmacnia zęby. Systematyczne spożywanie powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenie poziomu dobrego. Dlatego osoby na diecie niskocholesterolowej mogą zastąpić nim w potrawach jajka.
Nie zawiera glutenu, laktozy, cukru, cholesterolu, ma niską zawartość nasyconych tłuszczów, co czyni ser tofu doskonałym substytutem nie tylko mięsa i ryb, ale również nabiału i jaj.
Tofu daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. Może być składnikiem codziennego jadłospisu, jak również doskonałym dodatkiem wykwintnych przystawek i orientalnych potraw. Warto wzbogacać nim gulasze warzywne, zupy, sałatki, sosy, dania kuchni chińskiej. Można je podawać na zimno, podgrzewać w wodzie lub piekarniku, podsmażać lub marynować.
Tofu polecane są szczególnie: osobom odchudzającym się, stosującym dietę niskotłuszczową i niskocholesterolową, diabetykom oraz wegetarianom.

_________________
Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
 
Numer Gadu-Gadu
245765
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku
Oznacz temat jako nieczytany

Skocz do:  

Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group

| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |