Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Sro 15 Gru, 2004 20:19 Kluski z makiem
PRZYGOTOWANIE: 90 MIN
DLA 4 OSÓB
750 KCAL
SKŁADNIKI:
-25 dag mąki
-jedno jajko
-sól
-dwie łyżki masła
-szklanka maku
-10 dag cukru lub miodu
-zapach waniliowy (olejek lub cukier waniliowy)
-5 dag rodzynków lub daktyli bez pestek
-kilka orzechów włoskich i laskowych
-kilka fig
-kilka migdałów
PRZYGOTOWANIE:
Mak sparz wrzącą wodą, przecedź, ponownie zalej wrzątkiem, pozostaw na noc. Następnego dnia dokładnie odcedź na sicie i dwa, trzy razy przepuść przez maszynkę do mięsa, używając sitka z małymi otworkami.
Wymieszaj mak z cukrem lub miodem, dodaj do smaku olejek lub cukier waniliowy.
Obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały, pokrój figi i daktyle. Bakalie dokładnie wymieszaj z przygotowanym makiem. Namocz rodzynki, a po osączeniu dodaj je do maku. Całość wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
Przesiej mąkę, dodaj do niej jajko i odrobinę wody. Zagnieć twarde ciasto, rozwałkuj na stolnicy na cienki placek, stale podsypując mąką. Pokrój ciasto w pasy, a następnie posiekaj kluski "w zapałki". Wrzuć je do wrzącej osolonej wody, ugotuj, odcedź i przelej na sicie letnią wodą.
W czasie kiedy kluski się gotują, stop w rondelku masło. Ugotowane kluski polej po odcedzeniu stopionym masłem, ostudź, wymieszaj z przygotowanym makiem z bakaliami.
Kluski z makiem podawaj na zimno- jako deser.[/u]
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach