1,5 kg jabłek
8 jajek
300 g cukru
rum (w przypadku braku rumu może być olejek rumowy)
2 cytryny
1 żelatyna
Przyrządzenie:
Jabłka umyć, włożyć do żaroodpornego naczynia piec 30 min. w temp. 180 stopni C. Przetrzeć przez sito i wstawić do lodówki na 1 godz.
Żelatynę rozpuścić w 80 ml. gorącej wody i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Wymieszać masę jabłkową z alkocholem (lub olejkiem), sokiem i startą skórką cytryny.
Ubijając dodwać po łyżce pianę z białek i wlać rozpuszczoną żelatyne. Ubijać aż mus zacznie gęstnieć. Przełożyć do pucharków.
Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać z konfiturami.
Moja rada:
Nie przesadzać zbytnio z olejkiem rumowym zbyt później intesywny jest smak i zapach który odbiera inne walory smakowe musu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach