Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Nie 12 Gru, 2004 18:50 Pierogi z kapustą
PRZYGOTOWANIE: 60 MIN
DLA 4 OSÓB
250 KCAL
CIASTO:
-2 szklanki mąki
-1 jajko
-woda
-łyżeczka oleju
FARSZ:
-1 kg kapusty cukrowej
-20 g suszonych grzybów
-50 g cebuli
-tłuszcz
-sól
-pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, umyj, pokrój na części i ugotuj w osolonej wodzie. Po odcedzeniu zmiel w maszynce lub grobno posiekaj nożem.
Suszone grzyby dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej, zimnej wody, namocz, a następnie ugotuj w tej samej wodzie. Grzyby osącz na sicie, wystudź i drobno posiekaj. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zrumień na tłuszczu na jasnozłoty kolor, a następnie wraz z grzybami dodaj do kapusty. Całość duś przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając, aż wyparuje nadmiar wody. Dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj ciasto na pierogi. Z mąki, jajka, ciepłej wody i oleju zagnieć gładkie ciasto, tak by nie było zbyt twarde. Następnie rozwałkuj je na cienki placek i szklanką wykrój z niego cienkie krążki. Na środek każdego krążka nakładaj farsz, uważając, by nie dostał się między brzegi zlepianych pierogów.
Zagotuj lekko osoloną wodę. Wrzucaj do niej pierogi i gotuj je jeszcze chwilę po wypłynięciu na powierzchnię.
Podawaj od razu po ugotowaniu, gorące, polane lekko zrumienioną na maśle bułką tartą.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach