PRZYGOTOWANIE:
Łuskaną pszenicę przebierz, dobrze wypłucz, zalej wodą i namoczoną pozostaw na noc. Następnego dnia ugotuj pszenicę do miękkości. Podczas gotowania, które powinno trwać 3-4 godziny, kolkakrotnie zmieniaj wodę uważając żeby się nie wygotowała. Pszenica powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Następnie dokładnie osącz ziarna na sicie i pozostaw je do wystygnięcia.
Mak umyj, zalej wrzącym mlekiem i gotuj na małym ogniu tak długo, aż uda się go rozetrzeć w palcach.
Przestudzony mak przecedź na gęstym sicie (możesz je wyłożyć gazą), osącz i dwa razy przepuść przez maszynkę do mięsa o gęstym sitku.
Połącz mak z przestudzoną pszenicą, dodaj cukier puder, miód (najlepiej spadziowy) i dokładnie wymieszaj.
Pokrój daktyle i figi, sparz rodzynki, obierz i drobno posiekaj orzechy włoskie i laskowe oraz migdały. Dodaj wszystkie bakalie i skórkę z cytryny do pszenicy z makiem, posyp odrobiną soli i dokładnie wymieszaj.
Przed podaniem wstaw kutię na kilka godzin do lodówki.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach