PRZYGOTOWANIE:
Drobno posiekaj orzechy, migdały oraz figi.
Miód, masło i cukier podgrzewaj na małym ogniu aż do zagotowania. Do przestudzonej, letniej masy dodawaj stopniowo mąkę, jajka, rozpuszczoną w małej ilosci przegotowanego mleka sodę i przyprawę korzenną. Cały czas dokładnie wyrabiaj ciasto, dodając do niego jednocześnie wszystkie bakalie.
Starannie wyrobione ciasto zawiń w czystą lnianą ściereczkę i umieśc w chłodnym miejscu, żeby dojrzało (można je odstawić nawet na kilka tygodni). Dojrzałe ciasto podziel na 2-3 części, rozwałkuj placki, a potem ułuż je na wysmarowanych tłuszczem blachach. Wstaw do nagrzanego piekarnika (temperatura nie powinna być zbyt wysoka) na blisko 60 minut. Podczas pieczenia nie ruszaj piekarnika, ponieważ ciasto łatwo opada.
Po ostygnięciu przełóż placki lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi, ułóż je na desce, następnie przykryj papierem pergaminowym i obciąż równomiernie drugą deską.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Tavion Gość
Wysłany: Nie 19 Gru, 2004 14:46
MmmmmMMm... uwielbiam pierniki
Ten zapach, typowo świąteczny...
Dzięki, na pewno spróbuję zrobić!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach