Składniki na 4 porcje:
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 2 pomarańcze
- 50 dag ananasa
- 2 kiwi
- 2 banany
- po 2 łyżki soku z cytryny i z pomarańczy
- 25 dag śmietany kremówki
- 4 łyżki likieru kokosowego
- ewentualnie kilka cukierków kokosowych (np. raffaello do dekoracji)
Wiórki kokosowe rumienić przez kilka minut na suchej patelni na małym ogniu. Pomarańcze obrać, miąższ podzielić na cząstki, potem z każdej cząstki całkowicie usunąć skórkę. Ananas obrać, wyciąć zdrewniały środek. Miąższ pokroić na małe kawałki. Kiwi i banany obrać, pokroić w plastrerki. Plasterki banana skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoce wymieszać z sokiem z pomarańczy, przełożyć na talerze. Śmietankę ubić sztywno, dodać likier i 3 łyżki wiórków kokosowych, ostrożnie wymieszać. Kleksami kremu i kulkami rafdaello udekorować sałatkę. Posypać resztą wiórków kokosowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach