Wysłany: Pon 02 Maj, 2005 14:27 Słodkości z owocami ;)
Biszkopt z kremem
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:15
Kategoria: Ciasta z owocami.
Ilość porcji: 12
Kaloryczość 1 porcji: 200 kcal
Składniki:
2 szt jajek
8 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-- NADZIENIE:
25 dag czerwonej porzeczki
30 dag malin
2 łyżeczki żelatyny
50 dag zsiadłego mleka
8 dag cukru
skórka cytrynowa -- otarta z połówki cytryny
20 dag śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
1. Białka oddzielić od żółtek, ubić z łyżką wody na sztywną pianę. Podczas ubijania wsypywać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać składniki. Dno tortownicy (śred. 24 cm) wyłożyć pergaminem. Przelać ciasto do formy, wyrównać powierzchnię. Piec 20-25 minut w temperaturze 175°C, przestudzić.
2. Porzeczki przebrać, umyć, osaczyć. Kilka gałązek odłożyć do dekoracji, pozostałe jagody oderwać od łodyżek. Przebrać maliny. Zsiadłe mleko wymieszać z cukrem, otartą skórką z cytryny i rozpuszczoną żelatyną, wstawić na 5 minut do lodówki. Wyjąć, dodać owoce oraz ubitą śmietanę.
3. Biszkopt rozciąć na dwie warstwy tej samej grubości, wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Na cieście rozsmarować połowę kremu, przykryć drugim krążkiem ciasta. Posmarować resztą kremu, udekorować odłożonymi owocami. Uformowany tort wsławić na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Wyjąć z formy bezpośrednio przed podaniem, posypać pudrem.
Ciasto z owocami
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ciasta z owocami.
Składniki:
1/2 kostki margaryn
1 szklanka cukru
2 szt jajek -- całe
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 torebka cukru waniliowego
śmietana -- wg. uznania
50 dag owoców
Utrzeć margarynę z cukrem. Wbić całe jajka i stale mieszając sypać stopniowo mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Można dodać kilka łyżek śmietany. Utarte ciasto włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i na wierzchu ułożyć owoce.
Piec ok. 50 min.
Lekki tort z owocami
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 01:00
Kategoria: Ciasta z owocami, Torty.
Ilość porcji: 6
Kaloryczość 1 porcji: 280 kcal
Składniki:
-- CIASTO :
4 szt jajek
10 dag cukru pudru
10 dag mąki pszennej
sól
4 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka masła
-- MASA :
800 ml śmietany kremówki
30 dag owoców -- mali, poziomek i jeżyn
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Połączyć z białkami ubitymi ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 180 stopni. Ostudzić, przekroić na 2 krążki.
Schłodzoną śmietanę ubić na krem z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny.
Na krążek ciasta nałożyć bitą śmietanę, ułożyć owoce. Przykryć drugim plackiem.
Wierzch udekorować śmietaną i owocami, a boki migdałami. Chłodzić 5 min.
• Nasza rada Tort można też posypać orzeszkami.
Minitorcik serowy
Autor (źródełko): Hanna Włodkowska
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45
Kategoria: Ciasta z owocami.
Ilość porcji: 8
Kaloryczość 1 porcji: 420 kcal
Składniki:
8 dag masła
13 dag biszkoptów -- podłużnych
1 łyżeczka żelatyny
25 dag twarogu -- tłustego
40 dag sera mascarpone
8 dag cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
skórka cytrynowa -- otarta z jednej sztuki
25 dag porzeczek -- czarnych; białych i czerwonych
10 dag malin
15 dag truskawek
3 łyżki galaretki z czerwonej porzeczki
1. Biszkopty drobno pokruszyć, wymieszać ze stopionym tłuszczem. Brzeg tortownlcy ustawić na paterze, wylepić biszkoptami, wstawić do lodówki.
2. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Twarożek dokładnie utrzeć z serkiem mascarpone, cukrem pudrem, cukrem waniliowym, sokiem oraz skórką z cytryny, połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Masę rozsmarować na biszkoptowym spodzie, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
3. Porzeczki opłukać, osuszyć, oderwać od łodyżek (kilka gałązek odłożyć do dekoracj). Maliny przebrać. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, większe podzielić na połówki. Podgrzać w rondelku galaretkę porzeczkową. Owoce rozłożyć na cieście, polać galaretką. Gotowy tort udekorować gałązkami porzeczek. Przechowywać w lodówce.
Wiewiórka
Autor (źródełko): Barbara Bystrek
Kategoria: Ciasta z owocami.
Składniki:
4 szt jajek
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 szklanka orzecha włoskiego
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
4 szt jabłek -- pokroić w kostkę
1 torebka rodzynek
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę i drobno posiekane orzechy. Następnie do masy dodać olej, proszek do pieczenia, sodę i jabłka z rodzynkami. Piec 45 min.
Po upieczeniu polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Smacznego
_________________
"Ut Salutas, Ita Salutaris"
To znaczy, jak pozdrawiasz tak będziesz pozdrawiana/ny
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach