Składniki na 4 porcje:
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 8 dag cukru
- drobniutko otarta skórka i świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny
- 100 ml wytrawnego białego wina
- kilka biszkoptów
- 1 łyżeczka cukru pudru do podypania gotowego deseru
Jedno jajko rozbić, białko oddzielić od żółtka. Białko schłodzić. Do małej miski przełożyć całe jajko, trzy żółtka, cukier, otartą skórkę z cytryny. Miskę wstawić do naczynia wypełnionego gorącą wodą. Jajka zmiksować mikserem na gładki puszysty krem (ok.7 min). Powoli, nie przerywając mieszania, wlewać wino i sok z cytryny. Ubijać tak długo, aż krem podwoi swoją objętość. Nastepnie miskę wstawić do naczynia wypełnionego zimną wodą, krem ucierać jeszcze chwilę. Białko ubić, pianę przełożyc do kremu, przemieszać. Krem przełożyć o pucharków, posypać pokruszonymi biszkoptami i cuktem puderem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach