Ja miałam Wychowanie do życia w rodzinie teoretycznie od 4-tej klasy, ale w rzeczywistości mielismy może ze 2 spotkania. Ale tam mówiliśmy o taich ogólnych sprawach, więc byli wszyscy: chłopcy i dziewczynki. W 5-tej klasie mialam takie spotkanie z pielęgniarką i na nim byli oddzielnie chłopcy i dzieczyny, bo bylo to właśnie o dojrzewaniu. A w gimnazjum w drugiej czy trzeciej klasie - nie pamiętam normalnie na biologi mieliśmy cały cylk lekcji i układzie rozrodczym, ale to było takie biologiczne i tak mało życiowe, że aż strach...
_________________ ... to wszystko zależy od ciebie, do kogo będziesz strzelał
to wszystko zależy od ciebie, za co i kogo bedziesz umierał ...
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pią 29 Paź, 2004 15:22
Ja miałam wychowanie do życia w rodzinie w pierwszej klasie gimnazjum. Nudno było. Gadali o alkocholiźmie i innych nałogach. Po jakimś czasie przestałam na to chodzić i teraz nie chcę mieć więcej takich lekcji.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Ble...te biologiczne sprawy..:p Zawsze jak nauczycielka mowila o takich rzeczach to ja robilam zadania domowe;p
Malvina na Twoim miejscu zaczęłabym się chihotać a właściwie mieliśmy to już na początku i pod koniec 4 klasy
Co mi da chichotanie? Lepiej zrobić zadanie.. (ale rym;pp-sam wyszedł)
Noid Gość
Wysłany: Pon 08 Lis, 2004 17:19
Potwierdzam poprzednie wypowiedzi, u mnie było tak, że osobno dziewczyny i osobno chłopaki, no chyba, że jakieś tematy o rodzinie, itp. I nie zakładaliśmy kondonów na ogórki
Nikt Gość
Wysłany: Sob 20 Lis, 2004 18:26 To prawda!
[quote="sami10"]o ile wiem to chłopacyy uczą się zakładania kondonów na ogórkach[/quote]
Moja koleżanka mi opowiadała, że jej brat w gimnazjum nosił na wdż banana. Musiało to fajnie wyglądać
-Mamo, potrzebuję banana na wdż
-A co będziecie z nim robić na wdż!?
-Eeee... zakładać baloniki...
KoT Gość
Wysłany: Sob 20 Lis, 2004 20:21
Ogórki, banany, co jeszcze? Może wibratory od razu? ... Ale to nie zmienia faktu, że wyglądało komicznie na pewno.
A no co do WDŻ: ja miałam w 4 klasie wspominane na przyrodzie nt. ciąży, zapłodnenia i wyglądu komórek zarodczych i narządów płciowych obu płci. Później, przez pierwsze półrocze w 5 klasie miałam WDŻ. Teraz, na początku 6 klasy też mam. Właśnie my mamy w piątki o 7:30 WDŻ, i w ostatni piątek my, dziewczyny, przyszłyśmy godzinę później. W tym tygodniu chłopcy dłużej śpią
A co do bananów i ogórków: bzdura! Sami, masz bujną wyobraźnię
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE
jeśli bedziecie rozmawiać o dojrzewaniu to pewnie osobno dziewczyny i chłopcy osobno.
Ale to całe Wychowanie do życia w rodzinie to straszny kretynizm - prowadzi jakaś katechetka... i te lekcje są koszmarne...zapytasz o coś związanego z seksem a ona ci powie że to grzech... tragedia. Maksymalnie odbiegają od tematu, ja sie niczego nie nauczyłam
KoT Gość
Wysłany: Wto 23 Lis, 2004 06:33
Witam.
U mnie prowadziła to historyczko-polonistka. Ale moja klasa jest na tyle trudna, że w pewnym momencie nie wytrzymyła i wyskoczyła "I co?! Będziecie się ciupać jak zwierzaczki?!" ...
Pozdrawam
Pecia -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 15 Sie, 2005 20:50
Na pewno ich nie będzie oni będą miec osobne lekcje
Oni będą dowiadywać się z innych źródeł, bvo podejrzewam, że chodzi ci o WDŻ. Wtedy będziecie mieć oddzielnie, jak będzie rozmowa o miesiączce to oni pójdą np. do biblioteki, a jak będą rozmowy o męskich sprawach to wy wyjdziecie gdzieś, bynajmniej u mnie tak zawsze było.
Nie martw się chłopkaów nie będzie przy tej romowie.. my tez w 6 klasie mieliśmy.. wlaściwie miałyśmy taka rozmowę... Dali nam z pięć darmowych podpasek w takim specjalnym ładynm kolorowym pudełeczku, książeczkę na temat miesiączki i dojrzewania ( bardzo mi pomogła przestałam sie bać ) bo wtedy jeszcez nie miałam okresu, dali nam tez kalendarzyk do zaznaczania okresów i było sporo smiechu i zabawy Więc nie martw sie !!
_________________ Ona moja butelka jako panienka
Każdy ją wali i nikt nie wymięka
A ja na nią zerkam i kielona w rękach
Jest moja cała od kapsla do denka